Linkuri accesibilitate

Minneapolis găzduiește primul eveniment în memoria lui George Floyd


UPDATE - Sute de oameni sunt așteptați să participe la Minneapolis la comemorarea lui George Floyd, care a murit în custodia poliției luna trecută, scrie BBC.

Marea majoritate a demonstrațiilor din ultimele opt zile au fost pașnice, dar unele au degenerat în violențe în mai multe orașe.

Fostul președinte Barack Obama și Meghan, ducesa de Sussex, se numără printre persoane publice de vârf care și-au oferit sprijinul pentru protestatari.

Acestora li s-au alăturat miercuri fostul secretar al Apărării, James Mattis, care l-a atacat pe Donald Trump, spunând că a favorizat divizarea oamenilor abuzând de autoritatea sa.

***

La Minneapolis are loc joi prima ceremonie de comemorare a lui George Floyd, afroamericanul de 46 de ani, care a fost ucis în acest oraș din statul Minnesota, în timpul reținerii sale de către patru poliţişti albi. Ceremonia are loc la nouă zile de proteste împotriva rasismului și abuzurilor poliției, care au fost declanșate de uciderea lui Floyd, pe 25 mai.

La ceremonie va vorbi reverendul Al Sharpton, un lider al mișcării pentru drepturi civile.

Demonstrații antirasiste de solidarizare au avut loc în ultimele zile în mai multe țări europene.

Pentru joi, au fost anunțate demonstrații în fața ambasadei americane din Varșovia și la Viena, la o zi după ce mii de oameni au demonstrat la Londra și la Paris.

În capitala franceză, poliția a folosit gaze lacrimogene contra protestatarilor.

În Statele Unite, demonstrațiile de miercuri au purtat un caracter mai calm, după ce procurorii din Minnesota au pus sub acuzare încă trei polițiști în cazul uciderii lui George Floyd și au înăsprit acuzațiile împotriva lui Derek Chauvin, polițistul care l-a strangulat cu genunchiul pe Floyd, în timp ce acesta zăcea la pământ în timpul reținerii.

știre în curs de actualizare

Citește și:

Proteste SUA: Presa americană și diversele feluri în care se văd manifestațiile după moartea lui George Floyd

XS
SM
MD
LG