Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- Autoritățile din România reacționează încet la intrarea dronelor rusești în spațiul aerian al țării, respectiv al NATO.
- Astăzi va avea loc prima și, posibil, și ultima dezbatere între Kamala Harris și Donald Trump.
- Fostul director al Băncii Centrale Europene avertizează că UE riscă să se prăbușească fără restructurarea economiei continentului prin investiții enorme.
Reacții întârziate ale României la dronele rusești
Rușii au pătruns în weekend în spațiul aerian al României: au fost găsite duminică la Periprava fragmente de dronă rusească. Dronele ar fi Shahed, de producție iraniană, menționează HotNews.
Europa Liberă scrie despre lipsa unor legi ale apărării care să permită României să doboare aeronavele rusești care-i încalcă spațiul aerian.
În The Guardian, reacția NATO la incidentul din România și unul similar din estul Letoniei.
Letonia, în schimb, a confirmat mai repede prezența fragmentelor de dronă Shahed, echipată cu explozibil, și a convocat reprezentantul din țară al Rusiei pentru a da explicații, scrie Kyiv Independent.
Și polonezii au căutat rămășițele unei drone care ar fi intrat în spațiul lor aerian la sfârșitul lunii august, însă au abandonat ancheta după 10 zile în care nu au găsit nimic, conform Reuters.
În plus, oficialii de la Kiev și Bruxelles încearcă să afle detaliile și să descurajeze livrarea de drone iraniene rușilor, pe care ambele țări o neagă. Mai multe despre implicarea dronelor iraniene în războiul Rusiei contra Ucrainei, în New York Times.
Mai multe regiuni din Rusia, inclusiv Moscova, au fost ținta unui atac cu drone marți dimineața. Detalii la Europa Liberă.
Harris și Trump, față-n față
Astăzi urmează să aibă loc prima dezbatere prezidențială între democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump. Cei doi candidați pentru Casa Albă vor fi prezentați în imaginea contrastantă procuror vs infractor, scrie The Guardian.
Reuters atrage atenția asupra lucrurilor de urmărit în această dezbatere, în timp ce Politico scrie că Trump va ignora, cel mai probabil, regulile (explicate aici de NPR). Provocarea lui Harris va fi să-și croiască propriul drum, fără să-l dezmintă pe Joe Biden, scrie New York Times. ABC rezumă riscurile pentru ambii candidați, iar Financial Times scrie că problema lui Harris sunt așteptările joase pentru Trump.
Conform Washington Post, Harris se pregătește intens în condiții similare cu cele de pe scenă, în timp ce Trump are discuții informale cu aliații săi la terenul de golf.
Dezbaterea va fi o ocazie unică pentru candidați de a întoarce decisiv alegerile în favoarea lor, scrie ABC, care va difuza dezbaterea, singura astfel de confruntare anunțată deocamdată. Avântul inițial al Kamalei Harris începe să se piardă, iar săptămânal, până la alegeri, New York Times va analiza sondajele de opinie.
Ce se va alege de economia Europei?
Luni a apărut mult-așteptatul raport al fostului premier italian și fost președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, pe tema competitivității UE. El cere autorităților europene să acționeze decisiv pentru a susține creșterea economică a Europei și a evita un compromis care să pună în pericol „bunăstarea, mediul sau libertatea” europenilor.
Cinci dintre cele mai importante idei din raport sunt rezumate și explicate de Euronews. Conform Politico, el încurajează investiții de 800 de miliarde de euro în UE, o idee privită cu reticență de statele „frugale”. Wall Street Journal prezice și mai multe certuri între statele europene cu privire la planurile de viitor, inclusiv pe tema protecționismului economic.
„Creșterea încetinește de multă vreme în Europa, dar am ignorat acest fapt… Acum, nu-l mai putem ignora. Condițiile s-au schimbat”, a declarat Draghi, citat de Reuters. Va fi esențială coordonarea între statele europene pentru a combate declinul economic prevestit de statisticile curente, explică The Guardian.
Potrivit Financial Times, Draghi a mai propus relaxarea regulilor competitivității interne, centralizarea europeană a supravegherii piețelor naționale și achizițiile comune în domeniul apărării.
Alte subiecte:
- La ProTV, despre ce este de făcut în privința urșilor din România. Emisiunea România, te iubesc poate fi urmărită integral aici.
- Germania a decis să impună controale temporare la punctele de frontieră ale țării, scrie Deutsche Welle.
- Organizația Greenpeace România a cerut Tribunalului București suspendarea imediată a acordului de mediu a proiectului de exploatare Neptun Deep.
- Cel puțin 40 de palestinieni au fost uciși într-o tabără de refugiați din Gaza, după ce armata israeliană a lansat asupra lor bombe care au lăsat cratere adânci de 9 metri. Mai multe în live-blogul Al Jazeera.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Pe Google News, ne găsești AICI.
Toate cele bune,
Sabina