Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- Jurnaliștii Alsu Kurmașeva și Evan Gershkovich sunt doi dintre prizonierii eliberați într-un schimb istoric dintre Rusia și SUA.
- România câștigă aurul și argintul la două probe de canotaj, la Jocurile Olimpice de la Paris.
- SUA recunoaște victoria contracandidatului lui Nicolas Maduro, după o alegere contestată în Venezuela.
Schimb istoric de prizonieri
Rusia, SUA și câteva țări occidentale au făcut cel mai mare schimb de prizonieri de după Războiul Rece. Printre cei eliberați, colega noastră Alsu Kurmașeva, arestată în Rusia în iunie 2023. Mai multe, la Europa Liberă.
Și Wall Street Journal sărbătorește eliberarea colegului Evan Gershkovich, arestat în 2023 și condamnat la 16 ani în închisoare. Tot WSJ prezintă negocierile secrete pentru eliberarea jurnalistului.
Avionul cu cei 16 prizonieri eliberați de Rusia a ajuns în SUA joi noapte, iar președintele Joe Biden a lăudat „deciziile curajoase” ale Germaniei, Poloniei, Sloveniei și Norvegiei, care au participat la negociere, scrie Reuters.
Au mai fost eliberați și disidentul Vladimir Kara-Murza și Paul Whelan, fost membru al Marinei americane, care a petrecut mai mult de cinci ani în închisoare. Aici, lista cu toți prizonierii schimbați. Pe lista ale cărei negocieri au început acum un an ar fi trebuit să se afle și Alexei Navalnîi, confirmă oficialii americani citați de RFE/RL, care din nefericire s-a stins din viață în februarie într-o colonie penală din Siberia.
Schimbul a fost mediat de Turcia și a avut loc în aeroportul din Ankara, scrie The Guardian. Conform AP, președintele american Joe Biden i-a transmis mulțumirile omologului său turc, într-un apel telefonic rar întâlnit.
Rusia a primit un asasin închis în Germania - Vadim Krasiov și alți criminali, spioni și hackeri condamnați. Vladimir Putin i-a întâmpinat pe cei opt prizonieri ruși ca pe eroi la Moscova, scrie Reuters.
New York Times și CNN au urmărit evenimentele de pe parcursul întregii zile în live bloguri.
Aur și argint la canotaj
Echipele de canotaj ale României au avut o evoluție impresionantă în probele de joi. Echipa Florin Enache - Andrei Cornea a obținut medalia de aur la canotaj dublu vâsle masculin, conform HotNews, care transmite și mesajele celor doi sportivi.
Ancuța Bodnar și Simona Radiș, formând echipa la dublu vâsle feminin, au câștigat medalia de argint. Declarațiile lor, la Digi24.
În schimb, echipa de patru rame feminin a încheiat pe locul patru, ratând podiumul la mai puțin de o secundă în spatele neozeelandezelor care au luat bronzul. Echipajul de patru rame masculin a încheiat pe locul 5; la JO de la Tokyo, România obținuse argintul în această probă.
În finala la gimnastică feminină individual compus, Ana Bărbosu și Amalia Ghigoarță au ocupat locurile 17, respectiv 22, anunță DigiSport.
Acestea sunt momentele în care, cu ochii țării îndreptați spre cei care-i reprezintă pe scena internațională, ascultă și politicienii. Declarațiile de miercuri seara ale înotătorului David Popovici au făcut ieri valuri în presă. Tânărul a cerut investiții în sport, într-un interviu pentru TVR, pentru că se pregătește în condiții nedemne la bazinul „Lia Manoliu” - condiții documentate de Europa Liberă. Și tenismena Sorana Cîrstea a susținut apelul lui Popovici, spunând că „suntem folosiți în scop de câștiguri politice. După toate pozele și felicitările, toți dispar”.
Reacțiile au sosit neîntârziat: rectorul Universității București îi promite lui Popovici un bazin, primarul din Târgoviște îl invită să se antreneze acolo. Însă responsabilitatea politică deja a început să fie pasată, remarcă GSP.
Washingtonul recunoaște victoria contracandidatului lui Maduro
SUA nu a recunoscut victoria lui Nicolas Maduro în Venezuela, după alegeri contestate și zile de proteste violente. În schimb, secretarul de stat Antony Blinken spune că „sunt dovezi copleșitoare [...] că Edmundo Gonzalez Urrutia a câștigat cele mai multe voturi”, transmite Reuters. El nu a precizat că Washingtonul îl recunoaște pe Gonzalez ca președinte, dar a transmis un mesaj puternic lui Maduro.
Președintele în funcție susține că ar fi câștigat cu 51%, în timp ce opoziția susține că Gonzalez ar fi obținut de două ori mai multe voturi decât Maduro, amintește Washington Post. Acestea au dus la proteste masive după scrutinul din 28 iulie, iar în primele zile de proteste în capitala Caracas au fost arestați 750 de protestatari și s-au înregistrat zeci de răniți și câțiva morți, conform BBC.
Săptămâna aceasta, Maduro a dat un prim pas în spate după cerințele pentru transparență electorală și a rugat Curtea Supremă să facă un audit asupra documentelor unde s-au numărat voturile, însă AP amintește că și această instituție e controlată de apropiații liderului autoritar.
Pentru context: New York Times explică punctele de cotitură pentru democrația Venezuelei, Al Jazeera explică momentele cheie din ultimele zile, iar The New Humanitarian explică cum s-ar putea adânci criza emigrației din Venezuela, țară pe care au părăsit-o până acum 7,7 milioane de oameni.
Alte subiecte:
- Kyiv Independent prezintă protezele bionice cu care un startup ucrainean vrea să doteze veteranii țării.
- În Balkan Insight, despre spitalul psihiatric din Croația unde sunt aruncați copiii din grija statului, chiar și dacă sunt sănătoși, ca măsură disciplinară.
- Nu rata nici articolul de la Recorder despre cum arată în ziua de astăzi escrocheriile de pe internet.
Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Un weekend liniștit,
Sabina