Linkuri accesibilitate

Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, condamnat la 5 ani de închisoare


Mircea Drăghici, deputat și fost trezorier al PSD

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la 5 ani de închisoare pe deputatul Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, în dosarul în care este acuzat de delapidare pentru că a folosit subvențiile primite de partid din bani publici pentru a-și cumpăra o casă. Decizia poate fi atacată cu apel.

De asemenea, instanța a decis și confiscarea sumei de 19.000 de euro de la Mircea Drăghici.

Instanța l-a condamnat pe Mircea Drăghici săvârşirea infracţiunii de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate și la trei ani pentru infracțiunea de delapidare. Prin contopire, magistrații au decis că Mircea Drăghici trebuie să execute cinci ani de închisoare.

Procurorii DNA susțin în dosarul trimis în instanță că deputatul a închiriat o vilă pentru partid, scopul real fiind de a achiziționa în nume personal. Mircea Drăghici a renunțat la sumele plătite în avans pentru vilă în București după ce DNA a demarat acțiunea împotriva sa.

Tot din banii partidului a cumpărat o mașină pe care a vândut-o apoi soției sale, fără a încasa contravaloarea acesteia la momentul înstrăinării, ci abia peste o lună și jumătate.

Procurorii îl acuză pe fostul trezorier al PSD că şi-ar fi însuşit suma de 380.000 de euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil pentru o perioadă de 10 ani, începând cu data de 1 martie 2018 până la 1 martie 2029. Contractul ar fi avut un caracter simulat, ,iar suma de bani provenită din subvenții a fost astfel folosită în alte scopuri decât cele pentru care a fost acordată.

"Concret, suspectul îndeplineşte funcţia de trezorier al unui partid, exercitând, în această calitate, atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private. În exercitarea funcţiei de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, suspectul, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulaţie de peste 500.000 de euro, pe care să îl achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier şi, în parte, cu fonduri proprii. Promisiunea de vânzare-cumpărare dintre proprietarul imobilului şi persoana din familia suspectului, dar şi contractul de închiriere dintre acelaşi proprietar şi formaţiunea politică, s-au încheiat în aceeaşi zi, 15.02.2018, pentru acelaşi imobil", precizează DNA.

"În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de cinci luni, din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia suspectul îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului", reiese din rechizitoriul DNA.

După condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare și preluarea puterii în partid de Viorica Dăncilă, Drăghici a fost obligat să-și dea demisia din funcția de trezorier, după ce DNA a deschis dosarul în care este acuzat că a cumpărat pentru el o vilă în Pipera și o mașină costisitoare cu banii de la bugetul de stat destinați PSD. Mircea Drăghci a demisionat și din PSD pe 11 februarie.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Echipele de salvare montană din Bulgaria se bazează în mare măsură pe voluntari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
XS
SM
MD
LG