Linkuri accesibilitate

Miting patriotic cu concert. Putin, despre războiul „mistic” și „sfânt” al invadării Ucrainei. Nicio mențiune despre victime


 Zeci de mii de oameni s-au înghesuit pe Stadionul Lujiinski din Moscova, care are o capacitate de 81.000, fluturând steaguri rusești și ascultând cântece patriotice înainte de sosirea lui Putin.
Zeci de mii de oameni s-au înghesuit pe Stadionul Lujiinski din Moscova, care are o capacitate de 81.000, fluturând steaguri rusești și ascultând cântece patriotice înainte de sosirea lui Putin.

La o zi după ce a rostit un discurs despre starea națiunii, președintele rus Vladimir Putin și-a făcut apariția în fața unei mulțimi care flutura steagurile Rusiei pe stadionul Lujniki (sau Lujiinski) din Moscova.

Zeci de mii de oameni s-au înghesuit pe Stadionul Lujinski din Moscova, care are o capacitate de 81.000, fluturând steaguri rusești albe, albastre și roșii și ascultând cântece patriotice înainte de sosirea lui Putin.

Președintele Vladimir Putin i-a salutat pe soldații ruși care „luptă în Ucraina” în timpul unui miting patriotic organizat miercuri la Moscova, la care a invitat mulțimile să scandeze „Rusia, Rusia” pentru a-și arăta sprijinul față de cei pe care i-a trimis să invadeze Ucraina.

„Ei luptă eroic, curajos, curajos. Suntem mândri de ei", a spus Putin la evenimentul „Gloria apărătorilor patriei", desfășurat în ajunul zilei „Apărătorului patriei”, în care se împlinește un an de la invadarea ilegală a Ucrainei și pe care forțele armate ruse o sărbătoresc cu fast.

„Ne întâlnim cu voi în ajunul Zilei Apărătorului Patriei”, a spus Putin, referindu-se la sărbătoarea de 23 februarie, cunoscută în mod obișnuit ca Ziua Bărbatului, când se împlinește un an de la invadarea ilegală a Ucrainei și pe care forțele armate ruse o sărbătoresc cu fast.

„În această frază, în aceste cuvinte, există ceva puternic, uriaș, aș spune, mistic și sfânt.” „Ei luptă eroic, curajos, curajos. Suntem mândri de ei", a spus Putin la evenimentul intitulat „Gloria apărătorilor patriei".

Flancat de militari în uniformă, președintele rus a condus mulțimea în urale consacrate trupelor despre care a spus că luptă pentru „granițele istorice ale poporului nostru”, narațiunea sa falsă despre regiunile Ucrainei pe care Rusia a încercat să le anexeze și pe care forțele rusești nu au reușit să controleze.

„Ne-am adunat aici, de fapt, pentru un eveniment festiv, dar știu – tocmai acum ascultam conducerea militară de vârf a țării – că chiar în acest moment, există o luptă la granițele noastre istorice pentru poporul nostru”, a spus Putin. „Este condus de aceiași luptători curajoși care stau acum lângă noi aici. Ei luptă eroic, curajos, curajos. Suntem mândri de ei. Suntem mândri, așa că: trei urale în cinstea lor!”

Nu a făcut, însă, nicio referire la victimele omenești ale invaziei în țara vecină.

A fost un spectacol militarist, menit să obțină sprijinul public pentru aventura sa militară din Ucraina, invadată în urmă cu un an, pe 24 februarie.

Putin livrează astfel o narațiune despre războiul purtat în Ucraina invadată ca pe un fel de cruciadă și, prin urmare, ceva care va necesita sacrificii din partea poporului său, remarcă CNN.

„Astăzi sunt susținuți de întreaga țară”, a spus Putin despre forțele ruse din Ucraina, adăugând că tocmai a fost informat de șefii militari cu privire la situația de pe front. „Când suntem împreună, nu avem egal. Pentru unitatea poporului rus".

Pentru a-și justifica invazia, Kremlinul prezintă războiul drept o „operațiune militară specială” menită a proteja securitatea Rusiei de ceea ce numește a fi confruntarea cu Occidentul și cu „naziștii” din Ucraina.

În discursul său în fața parlamentului rus, susținut cu o zi în urmă, Putin a făcut o digresiune despre valorile tradiționale ale Rusiei atacate, făcând remarci bizare despre promovarea „perversităților” de către Occident, fără să facă nicio referire la femeile și copiii ucraineni violați de invadatorii ruși.

El a vorbit despre invadarea Ucrainei ca despre o campenie militară de apărare a a familiei rusești.

„În inima noastră, Patria și familia sunt aceleași”, a spus Putin. „Oamenii care stau aici au luat decizia de a apăra tot ce avem mai sacru: familia și patria.”

Concertul de pe stadion a fost apoi ca un fel de pauză pro-război de la Super Bowl, o versiune a mitingurilor în masă ale totalitarismului din secolul al XX-lea.

Mitingul a avut și momente de un kitsch artistic dus la extrem, inclusiv un ansamblu de acordeoane intitulând „333”, o melodie scrisă de un participant la invazia rusească în Ucraina.

Un soldat îmbrăcat în uniformă de camuflaj a interpretat o versiune rap piesei „Katiușa”, imnul patriotic al războiului sovietic, iar ecranele au prezentat imagini ale Regimentului Nemuritor, o comemorare modernă a războiului care a fost promovat de Kremlin.

De asemenea, organizatorii au prezentat și un grup de copii despre care s-a spus că au fost „salvați” din regiunea Donbas și din orașul ucrainean distrus de ruși, Mariupol, pe care apoi i-a pus să îmbrățișeze un bărbat în uniformă descris drept salvatorul lor.

Discursul a speculat inclusiv nostalgii ale victoriei din cel de al Doilea Război Mondial. Marele Război Patriotic, așa cum este cunoscut în Rusia, este o piatră de încercare pentru mulți ruși și o cauză invocată frecvent de Putin.

Conflictul din Ucraina a început în 2014, după ce un președinte prorus a fost răsturnat în timpul protestelor numite „Revoluția Maidan” din Ucraina, iar Rusia a anexat ulterior Crimeea. Luptele au izbucnit și în estul Ucrainei între separatiștii susținuți de ruși și forțele ucrainene.

Pe 24 februarie, Putin a ordonat invadarea Ucrainei, o decizie pe care puterile occidentale și Ucraina au etichetat-o drept acaparare de teritorii în stil imperialist.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG