Președintele Vladimir Putin a reluat, la un an de la invadarea Ucrainei, narațiunea prin care justifică războiul purtat în țara vecină susținând că însăși existența Rusiei este amenințată de Occident, care s-a aliat cu Kievul după ce Kremlinul și-a lansat invazia pe 24 februarie anul trecut.
Putin a repetat narațiunea falsă despre Ucraina și problemele pe care SUA și Occidentul le-ar crea, de fapt, Rusiei, susținând că nu a făcut decât să încerce să evite războiul, pentru că Rusiei i s-ar fi pregătit „un scenariu foarte diferit”.
Discursul a fost susținut la televiziunea națională, într-un mesaj adresat Adunării Federale a Rusiei, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la invazia care a avut loc pe 24 februarie și care, după așteptările Moscovei, ar fi trebuit să dureze câteva zile, cel mult câteva săptămâni.
Washingtonul a criticat imediat „absurditatea” mesajului lui Putin, spunând „nimeni nu atacă Rusia”. Și Kievul a spus că mesajul lui Putin este „irelevant și confuz”.
Discursul lui Putin din 21 februarie vine la o zi după vizita istorică a președintelui american Joe Biden la Kiev, care a fost de natură să demonteze recentele declarații ale liderului de la Kremlin, care a susținut că Occidentul și-ar fi pierdut interesul în sprijinirea Ucrainei.
Mulți experți au spus că Putin speră la un succes major pe câmpul de luptă pentru a avea o victorie în raport de care să-și orienteze discursul.
Cu toate acestea, o ofensivă rusească pare să fi stagnat în estul Ucrainei, lângă orașul Bahmut, cu pierderi grave din partea forțelor sale în ceea ce liderul rus în vârstă de 70 de ani descrie acum ca un „război proxy” împotriva Occidentului.
„Ei sunt cei care au început războiul. Și folosim forța pentru a-i pune capăt”, a spus Putin în fața unei audiențe formate din parlamentari, oficiali de stat și soldați care au luptat în Ucraina.
Discursul lui Putin vine cu câteva ore înainte ca Biden, care a fost la Kiev în urmă cu o zi, să țină propriul său discurs la Varșovia, unde s-a întâlnit cu liderul polonez și cu aliații săi pentru a discuta despre conflictul din Ucraina, cel mai mare război terestru din Europa de la lume de la Al Doilea Război.
Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat reporterilor în timpul discursului lui Putin că „nimeni nu atacă Rusia. Este la fel de absurd că Rusia ar fi fost sub orice formă de amenințare militară din partea Ucrainei sau a oricui altcineva", a spus Sullivan la Varșovia.
Dacă „Rusia nu mai duce războiul în Ucraina și pleacă acasă, războiul se termină”, a spus el. Dacă „Ucraina încetează să lupte și Statele Unite și coaliția încetează să-i ajute să lupte, apoi Ucraina dispare de pe hartă”, a adăugat el.
Biden a petrecut mai mult de cinci ore la Kiev, pe 20 februarie, într-o vizită surpriză - fără precedent din partea unui președinte al SUA într-o zonă de război activă în care Washingtonul nu are o prezență militară mare - pentru a sublinia sprijinul Washingtonului pentru Ucraina.
El a promis 500 de milioane de dolari în noi livrări de arme într-un moment în care aliații occidentali caută să proiecteze un front unit împotriva Rusiei, care este de așteptat să lanseze o nouă ofensivă săptămânile următoare.
De asemenea, el l-a vizat direct pe Putin și justificările sale pentru lansarea ofensivei în Ucraina, spunând că liderul rus „a crezut că ne poate supraviețui”.
„Dar s-a înșelat total”, a spus Biden. „Un an mai târziu, Kievul se ridică. Și Ucraina rămâne în picioare. Democrația rămâne în picioare. Americanii sunt alături de tine, iar lumea este alături de tine.”
Mai târziu în această săptămână, Biden a spus că Washingtonul va anunța sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor „care încearcă să se sustragă sau să umple mașina de război a Rusiei”.
Vizita a avut loc în timp ce forțele ruse continuă să blocheze pozițiile militare și așezările civile din estul și sudul Ucrainei, în ciuda a ceea ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit pierderile rusești „extraordinar de semnificative” în zonele cheie disputate din regiunea Donețk.
În discursul său, Putin a evitat să vorbească despre pierderile masive pe care oficialii serviciilor de informații occidentale le-au estimat pentru Rusia în război, în schimb acuzând încă o dată în mod fals Ucraina că este condusă de un „regim neo-nazist”.
Acuzațiile l-au determinat pe Mihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, să spună că „Putin și-a demonstrat public irelevanța și confuzia”.
Discursul lui Putin, care a durat puțin mai puțin de două ore, a fost cel de-al 18-lea discurs al său despre starea națiunii până în prezent, dar a venit la aproape doi ani după discursul său anterior.
În ciuda mandatului constituțional pe care-l are de a se adresa parlamentarilor o dată pe an, el nu a ținut un astfel de discurs în urmă cu un an, spunând că a renunțat la ea din cauza „dinamicii evenimentelor”.