Linkuri accesibilitate

Clădirea Universității Naționale Tehnice din Harkov, atacă de o rachetă rusească (REUTERS/Vitalii Hnidîi)
Clădirea Universității Naționale Tehnice din Harkov, atacă de o rachetă rusească (REUTERS/Vitalii Hnidîi)

Războiul din Ucraina | Rusia amenință România. Miza centralei nucleare de la Zaporojie și „prețul libertății”

Rezolvarea crizei din jurul centralei de la Zaporojie, sud-estul Ucrainei, reprezintă miza centrală a statelor vestice. Centrala nucleară e cea mai mare din Europa și între primele zece din lume. Are șase reactoare nucleare cu apă ușoară. ONU vrea să supravegheze centrala după amenințările Rusiei.

12:41 20.8.2022

Atac cu dronă asupra cartierului general al flotei ruse din Sevastopol. Putin a numit un nou comandant al flotei din Marea Neagră.

Nava amiral a Flotei din Marea Neagră, Moskva, a fost scufundată în aprilie 2022.
Nava amiral a Flotei din Marea Neagră, Moskva, a fost scufundată în aprilie 2022.

Cartierul general al Flotei Ruse de la Marea Neagră din regiunea Crimeea a fost lovit de un atac cu dronă, sâmbătă dimineața, a informat Mikhail Razvozhayev, administratorul orașului-port Sevastopol, instalat de Moscova.

El a postat un mesaj pe Telegram despre drona care s-a prăbușit pe acoperișul clădirii. Rușii susțin că nu există victime, iar pe rețelele de socializare a fost postat un videoclip care arată fumul care se ridică peste clădire.

Atacul vine la doar o zi după ce Moscova a confirmat că viceamiralul Viktor Sokolov a preluat funcția de comandant al flotei. Este pentru a doua oară când sediul flotei a fost atacat de o dronă. La sfârșitul lunii iulie, Sevastopol și-a anulat sărbătorile pentru a marca Ziua Marinei Ruse, după ce o bombă aruncată de o dronă a rănit șase persoane.

Nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul de rachete Moskva, s-a scufundat, în aprilie, în apropierea Crimeei. Rusia a susținut că o explozie de muniție a provocat pagubele care a scufundat nava, în timp ce Ucraina a susținut că a scufundat nava cu o rachetă.

10:48 20.8.2022

Institutul pentru Studiul Războiului: Progresele rusești stagnează pe toate fronturile, Ucraina continuă să decimeze logistica Rusiei.

Protest în Liov împotriva Rusiei
Protest în Liov împotriva Rusiei

Institutul pentru Studiu Războiului susține că forțele ruse au efectuat mai multe atacuri terestre fără succes în regiunile Herson și Mykolaiv, vineri, 19 august.

Autoritățile ruse sporesc vizibil măsurile de securitate în Crimeea, ceea ce indică îngrijorarea crescândă în rândul autorităților și civililor ruși cu privire la amenințarea cu lovituri ucrainene în zonele din spate considerate anterior a fi sigure. În ciuda afirmațiilor rusești că Ucraina ar crea provocări la Centrala Nucleară Zaporizhzhia, nu a fost raportată nicio activitate semnificativă din zonă în ultimele 24 de ore, informează The Kyiv Independent.

Primarul orașului Melitopolul, Ivan Fedorov, a declarat că explozii au fost auzite în timpul nopții în oraș. Se presupune că acestea au avut loc la o bază militară rusă din apropierea aeroportului. Nu au fost raportate victime până în acest moment.

Forțele ucrainene din sud au raportat că au bombardat armata Rusiei din zonă și au ucis 17 soldați, au distrus un sistem radar, patru vehicule blindate și alte vehicule militare.

09:12 20.8.2022

Impact major asupra lui Putin din cauza exploziilor din spatele liniilor rusești

Președintele Rusiei și ministrul apărării, Sergei Soigu, 15 august 2022, Moscova
Președintele Rusiei și ministrul apărării, Sergei Soigu, 15 august 2022, Moscova

Recentele explozii care au avut loc mult în spatele liniilor ruseşti în Crimeea au avut un efect psihologic major asupra conducerii de la Moscova, au declarat vineri oficiali occidentali, citaţi de DPA.

Mai mult de jumătate din avioanele de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră aflate pe aerodromul militar Saki, în vestul Crimeii, au fost scoase din funcţiune ca urmare a exploziilor de săptămâna trecută, într-o zonă considerată sigură anterior de Moscova, potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de Agerpres.

Kremlinul caută pe cine să dea vina pentru dezastru, iar preşedintele Vladimir Putin întâmpină dificultăţi în a ascunde succesul Ucrainei de populaţia rusă, în timp ce mii de ruşi care fug din Crimeea au intrat în ţară, au declarat oficiali occidentali vineri.

Aceste atacuri, potrivit lor, au forţat Flota Rusiei din Marea Neagră să adopte o postură defensivă şi au afectat capacitatea Rusiei de a lansa cu succes un asalt amfibiu asupra Odesei, oraş-port situat pe coasta ucraineană a Mării Negre.

Aceasta intervine în timp ce războiul a intrat într-o fază apropiată de o stagnare operaţională, forţele terestre ale niciuneia dintre cele două părţi neavând suficientă putere concentrată de luptă pentru a lansa acţiuni ofensive eficiente.

Rusia se confruntă cu o penurie din ce în ce mai acută de stocuri, chiar şi de muniţii de bază, precum şi de oameni, în timp ce se străduieşte să-şi reconstituie forţele, observă aceiaşi oficiali occidentali.

În acelaşi timp, şeful serviciului britanic de informaţii GCHQ (Government Communications Headquarters) a spus că Moscova nu a reuşit să câştige teren în războiul informaţional împotriva Ucrainei.

„Până acum, preşedintele Putin a pierdut complet războiul informaţional în Ucraina şi în Occident", apreciază Sir Jeremy Fleming într-un editorial în The Economist.

„La fel ca în cazul invaziei sale terestre, planurile iniţiale online ale Rusiei par să nu-şi fi atins obiectivele", consideră el.

La 9 august, o serie de explozii au zguduit aerodromul militar Saki, baza principală a aviaţiei Flotei ruse din Marea Neagră, în Crimeea. După acest atac, care nu a fost revendicat de Ucraina, Statul Major al armatei ucrainene a declarat că ruşii au pierdut nouă avioane de luptă, potrivit publicaţiei ucrainene Focus. Conform unor informaţii ale Ministerului ucrainean de Interne, citate de Focus, circa 160 de piloţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în urma acestui atac.

La 16 august, o altă explozie s-a produs la un depozit militar situat în apropiere de Djankoi, în nordul Crimeii.

Crimeea, peninsulă a Ucrainei anexată în 2014 de Moscova, se afla în prima linie a ofensivei militare declanşate de Rusia împotriva vecinului său ucrainean din 24 februarie.

Mercenarii Wagner | „Bucătarul lui Putin” racolează deținuți din închisorile ruse pentru războiul din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00

08:51 20.8.2022

Zelenski: Rusia a șantajat cu radiații, a transformat o centrală nucleară într-o țintă

Președintele Turciei, președintele Ucrainei și secretarul general al ONU au discutat la Lviov despre rezolvarea tensiunilor din jurul centralei nucleare de la Zaporojie. 18 august 2022.
Președintele Turciei, președintele Ucrainei și secretarul general al ONU au discutat la Lviov despre rezolvarea tensiunilor din jurul centralei nucleare de la Zaporojie. 18 august 2022.

Președintele Zelenski susține că nici o țară nu are o procedură în cazul în care un stat terorist transformă o centrală nucleară într-o țintă.

„Dacă şantajul rusesc cu radiaţii continuă, vara aceasta ar putea intra în istoria diferitelor ţări europene drept una dintre cele mai tragice din toate timpurile. Pentru că nicio instrucţiune, la nicio centrală nucleară din lume, nu are în vedere o procedură în cazul în care un stat terorist transformă o centrală nucleară într-o ţintă”, a spus președintele ucrainean.

Potrivit acestuia, diplomații ucraineni, reprezentanții ONU și ai Agenției Internațională pentru Energie Atomică lucrează la misiunea care urmează să fie trimisă la centrala nucleară de la Zaporojie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG