Linkuri accesibilitate

Clădirea Universității Naționale Tehnice din Harkov, atacă de o rachetă rusească (REUTERS/Vitalii Hnidîi)
Clădirea Universității Naționale Tehnice din Harkov, atacă de o rachetă rusească (REUTERS/Vitalii Hnidîi)

Războiul din Ucraina | Rusia amenință România. Miza centralei nucleare de la Zaporojie și „prețul libertății”

Rezolvarea crizei din jurul centralei de la Zaporojie, sud-estul Ucrainei, reprezintă miza centrală a statelor vestice. Centrala nucleară e cea mai mare din Europa și între primele zece din lume. Are șase reactoare nucleare cu apă ușoară. ONU vrea să supravegheze centrala după amenințările Rusiei.

19:58 20.8.2022

Rusia acuză Ucraina că i-a otrăvit soldații. Oficial ucrainean: Carnea din conservele expirate este de vină

Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă Ucraina că a otrăvit militari ruşi în partea controlată de trupele ruse în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, la sfârşitul lunii iulie, transmite Reuters.

Un consilier al Ministerului de Interne ucrainean a spus, în replică, că presupusa otrăvire ar fi putut fi cauzată de carnea din conserve expirate consumată de militari ruşi.

Potrivit ministerului rus, un număr de soldaţi ruşi au fost internaţi la 31 iulie într-un spital militar cu simptome de otrăvire gravă, iar analizele au indicat prezenţa unei substanţe toxice, toxina botulinică de tip B, în organismele lor, informează Agerpres.

Ministerul Apărării nu a menţionat câţi militari au avut de suferit sau care este starea lor acum, şi nici care sunt „dovezile".

Toxina botulinică de tip B este o neurotoxină care poate cauza botulism dacă este ingerată din alimente contaminate, dar poate avea şi utilizări medicale.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat la solicitarea agenţiei Reuters de a comenta, dar Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului de interne, a reacţionat printr-o postare pe Telegram.

„Departamentul (Ministerul rus al Apărării) nu clarifică dacă otrăvirea ar fi putut fi cauzată de carne din conservă expirată, în care toxina botulinică este adesea prezentă. Forţele de ocupaţie s-au plâns masiv de raţii expirate din primele zile ale invaziei în Ucraina", a scris el.

Ministerul rus a mai afirmat că desfăşoară o anchetă suplimentară cu privire la un incidentul îmbolnăvirii, la începutul de august, a lui Volodimir Salto, fost primar al oraşului Herson, numit şef al administraţiei instalate de Rusia în regiunea cu acelaşi nume ocupată în martie.

19:18 20.8.2022

Rusia amenință România

Imagine generică cu Maria Zakharova, Rusia
Imagine generică cu Maria Zakharova, Rusia

Moscova va răspunde în mod adecvat deciziei României de a-l expulza pe angajatul Ambasadei Rusiei, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova.

Ministerul de Externe al României a anunțat, vineri, că un angajat al Ambasadei Rusiei la București a fost declarat persona non grata și i s-a ordonat să părăsească țara în termen de șapte zile.

„Este cert că vom răspunde în mod adecvat demersului României. Vom oferi informaţii suplimentare cu privire la măsurile luate", a subliniat Zakharova. Potrivit acesteia, decizia Bucureștiului este neîntemeiată. Ea a subliniat că aceasta este o nouă provocare și că a fost realizată conform scenariului încercat și testat de mai multe state UE și NATO.

16:53 20.8.2022

Parlamentar britanic: Poate să fie activat articolul 5 din Tratatul NATO

Imagine din satelit cu centrala nucleară de la Zaporojie, 7 august 2022.
Imagine din satelit cu centrala nucleară de la Zaporojie, 7 august 2022.

Președintele Comisiei pentru apărare din Camera Comunelor a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a cerut ca un eventual accident la centrala nucleară de la Zaporojie să fie considerat un atac asupra statelor membre NATO. Mesajul a fost postat pe contul de Twitter al politicianului.

Rusia a preluat controlul asupra centralei situată în Enerhodar, sud-estul Ucrainei, și folosește zona ca bază militară pentru a lansa atacuri împotriva Ucrainei.

Articolul 5

Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință sunt de acord că, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individual sau colectiv recunoscut prin Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediat, individual sau de comun acord cu celelalte Părți a oricărei acțiuni pe care o consideră necesar, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice. Orice astfel de atac armat și toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale

15:33 20.8.2022

Navalnîi: Otrăvirea mea a demascat regimul Putin

Un portret al lui Alexei Navalnîi este acoperit cu vopsea de un muncitor din Sankt Petersburg. Imagine din 28 aprilie 2021.
Un portret al lui Alexei Navalnîi este acoperit cu vopsea de un muncitor din Sankt Petersburg. Imagine din 28 aprilie 2021.

Principalul opozant rus Aleksei Navalnîi a declarat că otrăvirea sa în urmă cu doi ani şi încarcerarea sa ulterioară au dus la demascarea preşedintelui rus Vladimir Putin şi a regimului său, transmite sâmbătă EFE, potrivit Agerpres.

„Toată această situaţie i-a demascat în aşa măsură pe Putin şi sistemul său, a arătat nu doar caracterul criminal, ci şi disfuncţionalitatea şi eşecul regimului, că a influenţat întregul sistem politic din Rusia", a apreciat Navalnîi într-o scrisoare trimisă din închisoare şi difuzată pe reţelele sociale ale susţinătorilor săi.

Potrivit opozantului rus, condamnat la 9 ani de închisoare, la sfârşitul anului 2021 sistemul a renunţat la orice disimulare pentru a se transforma într-un regim „represiv şi autoritar fără nicio limită".

„Pentru a doua oară sărbătoresc cea de-a doua mea zi de naştere. Ziua în care au încercat să mă omoare, dar din cine ştie ce motiv nu am murit" - astfel îşi începe Navalnîi scrisoarea, în care remarcă faptul că, până acum, autorităţile ruse nu au deschis nicio anchetă asupra otrăvirii sale cu o substanţă de uz militar cunoscută sub numele de Noviciok şi care aproape că l-a ucis.

Navalnîi spune că nu înţelege atitudinea autorităţilor ruse care susţin că el nu a fost otrăvit cu Noviciok sau că a fost otrăvit cu această substanţă, dar de către serviciile secrete occidentale pentru a crea provocări.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG