Linkuri accesibilitate

Moțiune de cenzură PSD pe tema planului menit să aducă României 30 de miliarde de euro


Președintele PSD Marcel Ciolacu (dreapta) a anunțat depunerea unui moțiuni de cenzură pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență, cu prilejul prezentării acestuia în Parlament, de către premierul Florin Cîțu, în 26 mai 2021.
Președintele PSD Marcel Ciolacu (dreapta) a anunțat depunerea unui moțiuni de cenzură pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență, cu prilejul prezentării acestuia în Parlament, de către premierul Florin Cîțu, în 26 mai 2021.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu vizează dezvoltarea României, ci este un plan de austeritate, a explicat președintele PSD, Marcel Ciolacu, miercuri, în Parlament, când a anunțat că formațiunea sa va depune o moțiune de cenzură.

Premierul Florin Cîțu a prezentat, miercuri, în Parlament planul elaborat de Guvern și menită să aducă României 29,2 miliarde de euro, fonduri europene destinate revenirii economice în urma pandemiei de COVID-19. Întocmirea propunerilor de finanțare, desfășurată în ultimele luni, a provocat numeroase conflicte între putere și opoziție, dar și în interiorul Coaliției aflate la guvernare.

PNRR nu vizează dezvoltarea României, ci un plan de austeritate pentru toți românii. Răspunsul Partidului Social Democrat nu poate fi decât unul singur: pe 14 iunie depunem moțiune de cenzură, având ca obiect principal eșecul Guvernului în privința Planului Național de Redresare și Reziliență!", transmite PSD într-un comunicat.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat miercuri că PNRR, nedefinitivat încă, va fi publicat în 2 iunie: „Vom fi printre puținele state membre UE care publică întregul document”.

Ce urmează

Potrivit lui Cristian Ghinea, următorii pași pentru elaborarea unei forme finale a PNRR sunt:

  • 27-28 mai: negocieri tehnice cu Comisia Europeană
  • 28-30 mai: definitivarea textului, ținând cont de ultimele negocieri
  • 31 mai: depunerea oficială a PNRR în sistemul informatic al CE. Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal și pentru fiecare componentă.
  • 1 iunie: reunirea textelor într-un format pentru publicare
  • 2 iunie: publicarea integrală și prezentarea PNRR către publicul larg și jurnaliști.

Moțiunea PSD va fi depusă în 14 iunie - „În pofida repetatelor apeluri ale PSD pentru organizarea unei ample dezbateri între partidele parlamentare, astăzi s-a făcut dovada că Guvernul Cîțu nu dorește o astfel de colaborare și ascunde cu premeditare ceea ce ar trebui să fie Planul Național de Redresare și Reziliență. Tot ceea ce se știe în legătură cu acest subiect e că Guvernul a pregătit un Plan diabolic de austeritate, sub forma unui acord de tip FMI, pe care vrea să-l împacheteze în poleiala europeană a PNRR", transmite PSD.

În opinia PSD, prin intermediul PNRR, „Guvernul își asumă, din proprie inițiativă, în fața Comisiei Europene, condiții anti-sociale, de sărăcire severă a populației pe termen lung: înghețări de pensii și salarii, creșterea vârstei de pensionare, creșterea taxelor pentru firme și pentru populație".

Premierul Florin Cîțu a declarat în Parlament că „PNRR garantează faptul că salariile și pensiile vor fi mai mari până în 2030".

Nu înseamnă reducerea veniturilor. Nu înseamnă reducerea pensiilor. Nu înseamnă alte scenarii apocaliptice. Din contra. Reforma așa cum o vedem noi și o punem în acest plan înseamnă un mod de a administra eficient acești bani pe care îi avem. Înseamnă că putem garanta că o să plătim pensii și salarii mai mari până în 2030 fără să destabilizam situația financiară a României. Asta înseamnă reforma. Să faci mai multe cu aceiași bani”, a spus Florin Cîțu în fața Parlamentului.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG