Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a fost indicat, în ședința Biroului Executiv al PNL, drept responsabil pentru faptul că în spațiul public au apărut informații despre reforma sistemului de pensii. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, le-a transmis colegilor că nu a fost informată de intenția lui Cristian Ghinea, iar reforma sistemului de pensii nu se poate face fără ministerul pe care îl conduce.
Informațiile referitoare la reforma sistemului de pensii prin intermediul Planului Național de Relansare și Reziliență (PNRR), gestionat de Cristian Ghinea, includeau măsuri precum anularea posibilității pensiei anticipate sau modificarea vârstei de pensionare.
„Reforma se face la ministerul Muncii, nu cum vrea Ghinea”, a fost mesajul Ralucăi Turcan în ședința PNL, potrivit unor surse din Biroul Executiv. Ea a adăugat că până și Dacian Cioloș a fost de acord ca ministerul de linie se ocupă de reforme, nu ministrul Fondurilor Europene.
„Respingem orice speculație și mai ales amatorismul unor oameni politici care transmit documente de lucru, fie merg pe vechea tehnică a dezinformării și încearcă să sădească o stare de tensiune în rândul oamenilor”, a declarat Raluca Turcan.
Ministrul a precizat că se lucrează la „foc continuu” pentru reforma sistemului de pensii și de salarizare și există mai multe variante de lucru.
„Reformele se asumă, se pregătesc și se prezintă la ministerul Muncii. Toate informațiile de detaliu legate de aceste componente noi vrem să le prezentăm astfel încât informațiile să fie corecte”, a ținut să precizeze Raluca Turcan, accentul fiind pus că totul e pregătit de Ministerul Muncii, nu de ministerul condus de Cristian Ghinea.
Potrivit acesteia, nu s-a discutat creșterea vârstei de pensionare și nici creșterea stagiului de cotizare.
Poziția sa a fost întărită de declarațiile președintelui PNL, Ludovic Orban.
„Apar foarte multe informații în media care nu sunt conforme cu realitatea multe dintre ele. Rugămintea mea este să aveți prudență în difuzarea unor informații pe sursă despre așa zise reforme. Am văzut așa zise reforme în domeniul pensiilor, domeniul salarizării în domeniul public”, a afirmat Ludovic Orban la finalul ședinței BEX.
Liderul PNL a precizat că salariile în sectorul bugetar vor crește dacă va crește Produsul Intern Brut (PIB).
Liderii USR cer reformă prin PNRR: „Bani contra reforme"
Conducerea USR PLUS a discutat situația generată de PNRR și susțin că reformele nu sunt opționale.
„Ghinea ne-a explicat că fără reforme PNRR nu va fi acceptat. Dacă se merge pe ideea că ministerul Fondurilor nu poate interveni în zona de reforme, atunci se poate schimba foaia și se vor tăia fondurile de la ministerele care nu fac reforme. Bani contra reforme”, a declarat un lider USR PLUS pentru Europa Liberă.
Potrivit celor din USR PLUS, conflictul din interiorul PNL între Florin Cîțu și Ludovic Orban se vede și la nivelul PNRR.
„Premierul a fost implicat în discuții și e reformist. Orban se folosește de asta în conflictul intern. Cîțu vrea reforme, Orban le blochează. Unor miniștrii li se înmoaie genunchii din cauza criticilor PSD”, susțin lideri din USR.
Poziția celor din USR PLUS este că Raluca Turcan a fost informată despre toate variantele de lucru, dar ea nu a venit cu o decizie pe care România să o asume în fața Comisiei Europene.
Ideea pe care mizează cei din USR PLUS este de reforme, mai ales că ele sunt prinse și în programul de guvernare.
„PNRR nu trece fără reforme, iar programul de guvernare nu este opțional. Cine nu este de acord cu ce scrie în programul de guvernare poate să plece. PNRR finanțează reforma pensiilor și nu va fi acceptat fără să fie precizat clar ce se reformează. Turcan vrea să pozeze în mare reformatoare, dar să nu supere pe cineva. Dacă nu se acoperă recomandarea de țară în domeniul pensiilor, nu va fi acceptat PNRR”, au afirmat sursele citate.
PNRR urmează fie prezentat în Parlament miercuri, iar varianta finală urmează să fie depusă la Bruxelles săptămâna viitoare.
PSD: „Cîțu și Orban vor să blocheze toată Europa"
Liderii PSD au amenințat că dacă PNRR nu este subiect separat pe ordinea de zi a plenului reunit de mâine, atunci social-democrații vor intra în grevă parlamentară.
„De ce vor Cîțu și Orban să ascundă PNRR? Cum vor explica la Bruxelles blocarea întregii Europe doar pentru că nu sunt în stare să aibă o prezentare publică a unui plan care va afecta România pentru următorii cinci ani? Românii trebuie să afle adevărul legat de înghețarea pensiilor, salariilor și a alocațiilor, de creșterea taxelor și impozitelor pentru firme, precum și faptul că agricultura românească va primi zero lei pentru irigații", este poziția PSD.
Marcel Ciolacu a precizat că PSD nu va fi de acord să voteze mărirea contribuției României la UE dacă PNRR nu e prezentat în Parlament.
Ulterior, Birourile Permanente au decis că această dezbatere va avea loc în plen, miercuri, în 26 mai.
Congres în PNL pe 25 septembrie
Biroul Executiv al PNL a decis să convoace Consiliul Național al partidului duminică, iar data Congresului urmează să fie 25 septembrie. Până în luna august urmează să aibă loc alegeri în toate organizațiile.
Ludovic Orban și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat în fruntea PNL și a precizat că dorește ca structura de conducere actuală cu patru prim-vicepreședinți să fie menținută.
Florin Cîțu nu a anunțat oficial pentru ce funcție va candida la Congres, dar tabăra anti-Orban încearcă să desemneze un candidat până pe 25 septembrie.
Facebook Forum