Linkuri accesibilitate

Moțiunea de cenzură. Reușește opoziția să facă rost de 20 de voturi ca să dea jos guvernul Dăncilă?


Parlamentul României, înainte de votul la moțiunea de cenzură
Parlamentul României, înainte de votul la moțiunea de cenzură

Opoziția ar avea nevoie de 233 de voturi ca să treacă moțiunea de cenzură, dar până în acest moment are doar 214 voturi. În tabăra puterii este liniște, cu toate că pentru securizarea votului premierul a dat ordin ca parlamentarii PSD să asigure doar cvorumul și să nu participe la vot.

UPDATE. Moțiunea de cenzură a picat. Opoziția a strâns doar 200 de voturi.

UPDATE. Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE:Stau şi mă gândesc cum ar arăta un Guvern, dacă această moţiune ar trece. Ar fi un Guvern mozaic condus de un şomer politic? Mă refer la domnul Orban, evident. (...) Am auzit că vă certaţi rău acum ca şi cum aţi fi după o înfrângere, nicidecum după o victorie”.

„Vă dau un sfat: uitaţi de această moţiune că altminteri a nu va fi decât hârtia de turnesol prin care veţi fi văzuţi cum sunteţi de fapt. O să închei prin cuvintele lui Abraham Lincoln «mai bine să taci şi să fii considerat un ignorant, decât să vorbeşti şi să spulberi orice îndoială»”, a mai spus Tăriceanu.

UPDATE. Dan Barna, președintele USR: „USR spune de un an de zile ca acest guvern trebuie să plece. De fapt, acest guvern nu trebuia să ajungă vreodată să guverneze România. Guvernul Dăncilă a fost o greşeală de la început şi este o catastrofă în prezent. Guvernul Dăncilă este creaţia unui om care s-a crezut întotdeauna mai presus de lege şi astăzi ştim cu toţii unde este. Pentru că nimeni nu este şi nu va fi în România mai presus de lege”.

„Mai întâi aţi ignorat protestele. Apoi aţi încercat să le spargeţi prin forţă, de am ajuns în toate jurnalele lumii cu ştiri despre violenţele comise de jandarmi la comanda acestui Guvern. I-aţi jignit în fel şi chip pe românii din Diaspora, apoi aţi încercat să le blocaţi votul. Sute de mii de români au stat ore întregi în picioare la cozile interminabile de la secţiile de vot şi mulţi dintre ei tot nu au reuşit să voteze. Domnilor colegi, le datoraţi măcar scuze acestor oameni! Românii nu mai vor un guvern girat de penali. Iar acesta este un Guvern marcă înregistrată Liviu Dragnea - nu îi dorim soarta creatorului, dar ne dorim dreptate pentru toţi cei care au fost abuzaţi, într-un fel sau altul, de acest Guvern, de la instaurarea lui”, a mai spus Dan Barna.

UPDATE. Raluca Turcan, liderul deputaților liberali: „Sunteţi guvernul incompetent şi nedemocrat al lui Liviu Dragnea. Un guvern care l-a servit şi îl serveşte. Cel puţin doi miniştri ar trebui să fie lângă Liviu Dragnea acum”.

UPDATE. Viorica Dăncilă a vorbit de la tribuna Parlamentului, spunând că Opoziția nu are un proiect serios și că nu își dorește cu adevărat să intre la guvernare.

„Este a treia oară când vin cu ocazia unei moţiuni de cenzură şi observ aceeaşi abordare a Opoziţiei: mistificarea adevărului, lipsa unei soluţii viabile pentru români şi România, supremaţia jignirilor în faţa politicii bunului simţ. Am parcurs textul acestei moţiuni de cenzură în speranţa că voi regăsi măcar o idee constructivă care să aducă îmbunătăţirea actului de guvernare în folosul societăţii. Nu am găsit. În fapt, întregul text al moţiunii de cenzură arată un singur lucru: incapacitatea Opoziţiei de a livra un proiect serios pentru binele acestei ţări. Este evident că nu reprezentaţi o alternativă la guvernare. Vă întreb cu toată sinceritatea: chiar vă doriţi să veniţi la guvernare, chiar vă doriţi să schimbaţi acest guvern până la viitoarele alegeri? Eu ştiu că nu”, a spus Dăncilă.

UPDATE În parlament sunt prezenți 250 de parlamentari din totalul de 465, ceea ce înseamnă că cvorumul este asigurat.

Ședința comună este condusă de Marcel Ciolacu. Premierul Viorica Dăncilă şi miniştri ai Cabinetului sunt prezenți și ei.

Moțiunea este citită de deputata USR Cristina Prună, care explică motivele pentru care opoziția a luat decizia depunetii unei moțiuni. "Sancțiunea împotriva PSD și a Guvernului vine de la cetățeni, care au spus răspicat pe 26 mai că nu mai vor un guvern care are o singură prioritate: atacurile continue la adresa justiției",

UPDATE Liderul PNL, Ludovic Orban a făcut un apel la parlamentatii puterii să voteze moțiunea:
”Orice parlamentar PSD sau ALDE care va vota moțiunea de cenzură va avea șansa să-și repare imaginea publică, să se debaraseze de ultimii doi ani și jumatate în care au fost complicii unui regim ticălos și să poată să-și continue cariera politică fie în partidul din care fac parte, fie într-o altă formațiune politică." a spus liderul PNL.

UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu are nicio emoție în ce privește moțiunea de cenzură: „Nu am nicio emoţie. Am încredere în colegii mei, am încredere în partenerii de alianţă”.

O declarație interesantă vine din partea deputatului Valeriu Steriu, potrivit căruia parlamentarii PSD nu au primit nicio interdicție de vot. „Este opțiunea fiecăruia, nu a fost vreo directivă dată de cineva. Fiecare hotărăște dacă participă sau nu la vot, în primul rând”, a declarat acesta.

Cu o zi înaintea moțiunii de cenzură, președintele PNL, Ludovic Orban declara că opoziția ar mai avea nevoie de 19-20 de voturi pentru ca aceasta să treacă. Cifra este confirmată de și Adrian Țuțuianu de la Pro România, care spunea că partidul său negociază cu 15 parlamentari de la PSD și ALDE.

Matematic, opoziția a adunat până acum doar 204 voturi, punând la socoteală PNL, USR, PMP, UDMR și Pro România. Mai pot fi atrase voturi de la minoritățile naționale și de la neafiliați- 5 parlamentari. Tabăra puterii strange în momentul acesta 239 de senatori și deputați, 208 de la PSD și 31 de la ALDE.

Cu alte cuvinte, doar trădarea unor pesedisți poate schimba soarta moțiunii. Doar că aici, Dăncilă i-a amenințat cu excluderea din partid pe toți cei care ar îndrăzni să voteze moțiunea.

Așa încât, în tabăra coaliției pentru guvernare nu e prea mare agitație, calculele pe hârtie contribuind la asta. Singura problemă este asigurarea cvorumului de ședință.

Frământările nu lipsesc însă, mai ales în tabăra liberală, partid care a spus că este gata să intre la guvernare dacă moțiunea trece. În PNL există un grup care se opune acestei idei, considerând că ar fi o greșeală pentru că partidul se va compromite, iar PSD, în opoziție fiind, va avea timpul necesar să-și revină. Asta nu înseamnă însă că liberalii nu vor vota in corpore pentru moțiune, au dat asigurări surse din partid.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG