Linkuri accesibilitate

Moțiunea de cenzură a fost depusă. PSD intenționează să programeze votul de încredere în Cabinetul Dăncilă la finalul săptămânii


Parlamentul României, înainte de votul bugetului pe 2019
Parlamentul României, înainte de votul bugetului pe 2019

Opoziția a boicotat ședința programată de PSD, care a încercat să impună dezbaterea moțiunii de cenzură într-o zi de vineri, care este o zi nelucrătoare în Parlament. PNL și USR nu s-au prezentat la Birourile permanente ale Parlamentului.

Astfel, în absența cvorumului, ședința Birourilor permanente ale celor două camere a fost reprogramată pentru miercuri dimineața, cel mai probabil prezentarea textului urmând să fie tot miercuri.În acest caz, supraviețuirea sau căderea Cabinetului Dăncilă se va stabili, prin vot, la începutul săptămânii viitoare. Cu toate acestea, PSD insistă că numărarea zilelor din termenul de trei - care curge de la citire la supunerea la vot a moțiunii - ar include și zilele de weekend, Cel puțin așa sugerează declarația președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, acela care a spus că „zilele sunt constituționale, nu sunt lucrătoare sau nelucrătoare”.

La nici o oră de la depunerea moțiunii de cenzură, PSD programase o ședință a conducerii Parlamentului pentru a stabili că moțiunea de cenzură se prezintă marți seara și, cel mai probabil se dezbate vineri. Miza PSD este ca dezbaterea moțiunii de cenzură să aibă loc vineri, o zi îndeobște liberă, când parlamentarii au activitate în circumscripții.

Potrivit Constituției, o moțiune de cenzură se dezbate la trei zile după ce este prezentată în plenul Parlamentului. Astfel, parlamentarii primiseră deja o informare că trebuie să fie prezeni în plen, la o ședință reunită, care era programată să înceapă la ora 19.00, după cum ne-au declarat mai mulți politicieni din opoziție.

Cu o jumătate de oră înainte, PSD a programat Birouri permanente reunite, adică ședința conducerii celor două camere ale Legislativului. O precizare importantă, PSD are majoritate în ambele Birouri de conducere ale Parlamentului, astfel, că, la vot, orice propunere a acestei formațiuni are șansa de a fi adoptată.

Dacă moțiunea se discută într-o zi de la finalul săptămânii va fi capitală mobilizarea parlamentarilor, mai ales a acelora de opoziție, care să voteze moțiunea de cenzură.

În cazul în care votul ar fi programat la sfârșitul acestei săptămâni, liberalii ar avea o problemă cu prezența, pentru că au programată la Iași o întâlnire de campanie la Iași, unde sunt așteptați peste 1000 de membri ai partidului și o mare parte dintre parlamentari.

Mai mulți reprezentanți ai opoziției au declarat, după depunerea moțiunii, că în orice condiții se va discuta, mobilizarea celor 237 de semnături pe textul moțiunii arată că Guvernul Dăncilă trebuie să plece. Inițiatorii moțiunii spun că toate partidele de opoziție, inclusiv ProRomânia, care a anunțat că nu va vota un nou Guvern condus de PNL și că preferă un guvern PSD-ALDE-ProRomânia, au semnat textul moțiunii de cenzură, inclusiv doi parlamentari care au demisionat de la PSD.

Raluca Turcan a anunțat că dezbaterea moțiunii de cenzură indică și momentul „în care se aleg apele”, în sensul că pentru parlamentari este timpul să aleagă de ce parte se situează.

Mai devreme, dimineața, Ludovic Orban, liderul liberalilor, sugera că demersul depunerii moțiunii este întârziat de piedicile PSD.

„Avem 237 de semnături, mai negociem până la ora depunerii moțiunii”, a spus șeful liberalilor de dimineață, explicând că numărul total de semnături va fi făcut public în momentul depunerii moțiunii.

Ludovic Orban a mai precizat că este convins că cei care au semnat pentru moțiune, o vor și vota în Parlament.

„E clar că PSD are majoritatea în BP reunite, vom propune un calendar de bun simţ, ca ziua dezbaterii şi a votului să fie marţi sau miercuri, dar suntem pregătiţi să răspundem la orice fel de abuz din Birourile Permanente, să fim mobilizaţi în orice zi se vor stabili dezbaterea şi votul”, a mai spus șeful PNL.

Ludovic Orban a mai spus că PNL este pregătit să își asume răspunderea guvernării și că orice formulă de guvern este posibilă, dar este exclusă participarea PSD la guvernare.

Opoziția are nevoie de 233 de voturi pentru a putea trece moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG