Linkuri accesibilitate

A treia doză de Moderna crește semnificativ numărul anticorpilor împotriva Omicron


Potrivit datelor recente, numărul de anticorpi ar crește de 37 de ori în urma administrării a 50 de micrograme de vaccin și de până la 83 de ori dacă persoanele sunt vaccinate cu 100 de micrograme de ser.
Potrivit datelor recente, numărul de anticorpi ar crește de 37 de ori în urma administrării a 50 de micrograme de vaccin și de până la 83 de ori dacă persoanele sunt vaccinate cu 100 de micrograme de ser.

Moderna a anunțat luni că administrarea dozei trei de vaccin crește numărului de anticorpi împotriva variantei Omicron de până la 37 de ori față de persoanele vaccinate cu schema inițială de vaccinare.

Potrivit datelor preliminarii, administrarea unei doze de 100 micrograme crește numărul de anticorpi cu până la 83 de ori față de persoanele vaccinate cu schema inițială de doar două doze. La momentul de față, a treia doză este administrată doar în cantități de 50 de micrograme.

Creșterea numărului de anticorpi nu relevă, în schimb, detalii legate de gradul de protecție împotriva noii variante. Cu toate acestea, Stephane Bancel, CEO la Moderna, a calificat noile informații privind eficiența celei de-a treia doze drept „liniștitoare”.

„Creșterea dramatică a numărului de cazuri Covid provocate de varianta Omicron ne îngrijorează pe toți. Cu toate acestea, datele arată că a treia doză, autorizată în prezent de Moderna, poate crește nivelurile de anticorpi ce neutralizează noua variantă de 37 de ori față de nivelurile de dinainte de rapel. Este liniștitor”, a transmis aceasta.

„Pentru a face față noii variante, Moderna va continua demersul pentru a dezvolta rapid o variantă de vaccin specifică Omicronului și îl va supune studiilor clinice, dacă este nevoie de acest lucru în viitor. Vom continua, de asemenea, să generăm și să răspândim date despre strategiile de vaccinare cu cea de-a treia doză cu autoritățile publice astfel încât să le ajutăm să ia decizii bazate pe evidență”, a continuat Bancel.

Săptămâna trecută, epidemiologul american, Anthony Fauci, anunța că nu este nevoie de o variantă de vaccin specifică pentru lupta împotriva Omicron în timpul unei conferințe virtuale de la Casa Albă.

„Au fost efectuate o serie de studii în întreaga țară și în lume pentru a arunca o privire asupra modului în care ne putem pregăti în contextul vaccinării”, a declarat acesta.

„Mesajul este unul clar: dacă ești nevaccinat, vaccinează-te”, a adăugat Fauci. „Iar cât despre Omicron, dacă ești vaccinat, fă-ți și cea de-a treia doză”.

Grijile legate de eficiența vaccinurilor împotriva noii variante, Omicron, se răspândesc de la o zi la alta în contextul în care vaccinurile care nu sunt pe bază de ARN-mesager (mRNA) au o eficiență redusă sau aproape nulă împotriva acesteia. Majoritatea studiilor de acest tip au fost realizate în laborator, fapt ce nu surprinde în totalitate capacitatea corpului uman de a se apăra împotriva infectării cu Omicron.

Potrivit noilor date de acest fel, vaccinurile produse de Sinovac și Sinopharm, două companii farmaceutice chineze, și care reprezintă la momentul de față jumătate din numărul de scheme de vaccinare administrate la nivel global, oferă aproape zero imunitate împotriva infectării cu Omicron.

Marea majoritate a populației din China a fost vaccinată cu aceste vaccinuri, alături de oamenii din țări cu venituri mici și medii, precum Mexic sau Brazilia. Datele legate de Sputnik V, vaccinul produs de Rusia, e posibil să aibă o soartă similară.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG