Linkuri accesibilitate

Amenințarea Omicron | Românii nu se grăbesc cu a treia doză de vaccin anti-covid


Doza a treia de vaccin anti-covid se face cu serurile Pfizer sau Moderna.
Doza a treia de vaccin anti-covid se face cu serurile Pfizer sau Moderna.

După ce au făcut sute de kilometri pentru primele două doze de vaccin, românii nu par foarte interesați de rapelul recomandat la 6 luni de la schema completă de vaccinare anti-covid. Numai 43% dintre cei care au făcut a doua doză în urmă cu 6 luni sunt acum vaccinați și cu a treia doză.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, sunt vaccinați cu a treia doză 1.838.462( la data de 15 decembrie 2021). În urmă cu 6 luni, pe 15 iunie 2021 – 4.245.251 erau persoane vaccinate cu două doze. Diferența de persoane cu schema completă ( 2 doze) care nu și-au făcut încă a treia doză este de 2.406.789 de persoane.

Până la finalul acestei săptămâni, ar trebui ca numărul celor care se vaccinează cu a treia doză să ajungă la 4.338.583, cât era numărul de persoane vaccinate cu două doze pe 19 iunie 2021.

Câți oameni erau vaccinați cu două doze în urmă cu 6 luni:

  • 14 iunie 2021 – 4. 219.071 persoane vaccinate cu două doze
  • 15 iunie 2021 – 4.245.251 persoane vaccinate cu două doze
  • 16 iunie 2021 – 4.271.102 persoane vaccinate cu două doze
  • 17 iunie 2021 – 4.294.484 persoane vaccinate cu două doze
  • 18 iunie 2021 – 4.318.164 persoane vaccinate cu două doze
  • 19 iunie 2021 -4.338.583 persoane vaccinate cu două doze

Numai 10% dintre angajații din sănătate și-au făcut booster-ul

Potrivit datelor de la Comitetul Național pentru Vaccinare, la 7 decembrie 2021, 10,82% dintre lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat - erau vaccinați cu doza a treia. De asemenea, 53,30% din populaţia cu risc primise boosterul pe 7 decembrie, în timp ce numai 4,26% dintre cei din învățământ sunt în această situație.

Medicul de familie Gindrovel Dumitra arată că oamenii care s-au infectat între schema completă și booster ar trebui să se vaccineze mai târziu, dar aceștia nu sunt mulți.

„Nu putem vorbi de 2 milioane de infectați în ultimele 2 luni. Opinia mea este că este vorba de o relaxare după acest fenomen psihologic care a fost la începutul campaniei de vaccinare, pentru că atunci toată lumea se înghesuia ca să prindă vaccin pentru că nu existau locuri libere. Abia din luna mai au încetat programările. Acum vaccinul este disponibil la liber și nu mai e considerat un obiectiv de a prinde loc și de a merge să-l faci. Părerea mea este că este nevoie de un bobârnac, adică de o motivație suplimentară pentru care merită să faci doza a treia”, consideră Gindrovel Dumitra.

Medicul susține că în perspectiva apariției unei noi tulpini- care se răspândește cu repeziciune în toată Europa- boosterul nu face decât să amintească organismului că poate produce anticorpi.

„Rapelul are obiectivul în primul rând să stimuleze titrul de anticorpi, dar în același timp să ducă la o expansiune a clonelor de celule B cu memorie care se izolează la nivelul măduvei osoase. Aceste clone de celule B sunt de fapt „fabricile de anticorpi”, adică cele care în cazul în care ne vom întâlni cu o variantă nouă – Omicron sau alta- vor fi capabile să recunoască componente din această nouă tulpină astfel încât să producă într-un timp cât mai scurt o cantitate mare de anticorpi pentru măcar „jugularea” infecției. Adică e posibil să avem simptomatologie ușoară timp de câteva zile, iar apoi să fie ca o viroză banală. Dacă reușim prin intermediul acestei scheme să transformăm această boală într-o viroză banală ar fi foarte bine”, explică medicul de familie.

Gindrovel Dumitra spune că a observat că, la administrarea celei de-a treia doze de vaccin, efectele adverse nu sunt mai multe comparativ cu cele de la primele două doze, indiferent de vaccinul administrat.

„Adenopatie, adică durere, sau tumefacție la cel mai apropiat ganglion, și, de obicei, se întâmplă axilar. Odată ce administrăm vaccinul, în acel loc vin niște „ santinele” - cele care recunosc antigenul. Aceste celule se regăsesc la nivel ganglionar și pentru că există o memorie imună în spate se produce o expandsiune a acestora și a celulelor B – cele care vor produce anticorpii”, a mai explicat Gindrovel Dumitra.

Medicul consideră că infectările vor crește în perioada Sărbătorilor, chiar dacă în prezent sunt mai puțin de 1.000 de infectări zilnic. „Valul 5 nu înseamnă că va fi cu Omicron. Acum vin Sărbătorile, iar la noi varianta dominantă e încă Delta”, a mai spus Dumitra.

Tulpina Omicron se răspândește și în România: a apărut primul caz

Pe de altă parte, datele oficiale, arată că în România sunt 11 cazuri de infectare cu tulpina Omicron. Iar ultimul caz este al unei femei din București, vaccinată cu schema completă, care nu a călătorit în străinătate și nici nu a avut contact cu vreo persoană venită din afara țării, ceea ce înseamnă că Omicron a început să se răspândească și în România. Starea persoanelor vaccinate și infectate cu Omicron este una bună, după cum a anunțat Ministerul Sănătății.

Medicul Grindrovel Dumitra spune că doza a treia de vaccin poate face diferența în privința îmbolnăvirii, iar informațiile științifice sunt diferite în ceea ce privește Africa de Sud de unde a pornit Omicronul și Marea Britanie-unde prognozele arată că va deveni tulpina dominantă în umrătoarea săptămână.

„Există discrepanțe între datele care vin din emisfera sudică – Africa de Sud- unde există un anumit profil populațional și datele din Marea Britanie – care vorbesc într-un scenariu pesimist de decese comparabile cu perioada de început a pandemiei - ceea ce ar fi foarte grav. Probabil că, în perioada următoare, la nivel european, se va lua decizia ca schema completă de vaccinare să fie cu 2+1 – două doze de vaccinare și un booster”, arată Gindrovel Dumitra.

Marea Britanie se așteaptă la ce e mai rău

Pentru că Omicron a devenit tulpină dominantă în Marea Britanie, zilele trecute autoritățile au lansat un mesaj clar către populație „Get boosted now”, justificând cerința prin faptul că Omicron a ridicat nivelul de alertă covid din Regatul Unit de la nivelul 3 la nivelul 4.

De altfel, tulpina Omicron ar putea deveni dominantă în în Europa până în ianuarie, după cum a avertizat miercuri Ursula von der Leyen. Preşedinta Comisiei Europene a spus că 66,6% din populaţia Uniunii Europene a fost vaccinată complet împotriva covid şi că, pentru moment, vaccinarea cu a treia „este cea mai bună protecţie împotriva noii variante”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat marţi că Omicron se răspândeşte „într-un ritm pe care nu l-am mai văzut la vreo altă variantă” şi a îndemnat la folosirea tuturor instrumentelor anti-covid în vederea evitării ca sistemele de sănătate europene să fie copleşite rapid, odată cu apropierea sărbătorilor de la sfârşitul anului.

Datele existente până acum arată că noua tulpină circulă în cel puțin 77 de țări din întreaga lume.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG