Linkuri accesibilitate

Cum poate modifica Vasile Dâncu Statutul PSD înaintea Congresului din 21 martie


Vasile Dâncu este susținut de mai multe filiale pentru a reveni în prima linie de conducere a PSD.
Vasile Dâncu este susținut de mai multe filiale pentru a reveni în prima linie de conducere a PSD.

Președintele PSD Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat pentru Europa Liberă că va propune modificarea Statutului partidului pentru ca președintele Consiliului Național să fie ales la Congresul PSD. Liderul social-democrat a precizat că îl susține pentru această funcție pe Vasile Dâncu, iar acesta ar trebui să se regăsească în moțiunea cu care se va candida. Marcel Ciolacu nu este de acord cu această variantă și dorește ca președintele Consiliului Național al PSD să nu fie ales de cel mai înalt for de decizie al social-democraților. Între timp, Dâncu s-a declarat gata să revină în partid, la nevoie.

Radu Moldovan a declarat pentru Europa Liberă că a discutat deja cu mai mulți colegi din rândul președinților de organizații despre această modificare a Statutului și că l-a informat și pe liderul interimar al partidului, Marcel Ciolacu despre intențiile sale. Președintele PSD Bistrița Năsăud a precizat pentru Europa Liberă că va depune această modificare a Statutului pentru a se lua în discuție înaintea Congresului din 21 martie.

„Voi depune această modificare a Statutului PSD, cred că Vasile Dâncu poate strânge în jurul său o majoritate pentru a fi votat președinte al Consiliului Național. Numele președintelui Consiliului Național ar trebui să apară pe moțiunea cu care se va candida la Congres. PSD are nevoie de o nouă imagine, de un nou program politic, de o nouă viziune. Vasile Dâncu este un intelectual de stânga, avem nevoie de astfel de oameni în partid. Lumea vrea să vadă că atragem intelectuali în PSD. Vasile Dâncu are o anumită vechime în partid și îndeplinește criteriul de vechime dacă se reînscrie în partid”, a precizat Radu Moldovan pentru Europa Liberă.

Liderul PSD Bistrița Năsăud a dezvăluit că propunerea de a deveni președinte al Consiliului Național i-a făcut-o lui Vasile Dâncu la începutul lunii februarie, chiar pe scena conferinței organizației județene:

„I-am spus înainte să iau cuvântul: << vezi că te propun președinte al Consiliului Național>>. Eu am discutat de multe ori cu Vasile Dâncu, dar propunerea directă atunci i-am făcut-o”.

Vasile Dâncu a primit patru oferte de susținere din partea organizațiilor din Bistrița Năsăud, Neamț, Tulcea și Arad pentru a fi susținut pentru funcția de președinte al Consiliului Național. Surse din PSD afirmă că numărul celor care l-ar sprijini pe Vasile Dâncu este mai mare, dar că aceștia nu au adoptat rezoluții în organizațiile județene.

Potrivit surselor citate, Vasile Dâncu a primit chiar propuneri de a candida la Congres pentru funcția de președinte PSD, dar a refuzat până în acest moment această posibilitate.

Dâncu are 58 de ani, este născut în Năsăud, a fost ministrul Informațiilor (2000-2003) în perioada guvernului Năstase, a fost senator PSD (2004-2008), ministrul Dezvoltării (2015-2017) în guvernul Cioloș, propus de conducerea social-democrațiilor, în perioada în care Liviu Dragnea era la vârful partidului, perioadă în care i-a ajutat cu fonduri substanțiale pe baronii PSD. Dâncu este prezent pe piața sondajelor de opinie cu IRES, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, companie pe care susține că a vândut-o în 2015, dar alături de care continuă să lucreze. Revista Sinteza este deasemenea editată de Vasile Dâncu prin Asociatia Romana pentru Evaluare si Strategie. Publicația costă puțin, apare în condiții grafie foarte bune și continuă să aibă reclame incluisiv de la instituții sau companii de stat.

În această perioadă profesorul de sociologie Dâncu se află într-un război cu Anca Alexandrescu, expertă în comunicare și care și-a început cariera de consilieră când Adrian Năstase era prim-ministru și a încheiat-o, cel puțin pe moment, odată cu finalul mandatului Vioricăi Dăncilă. Miza conflictului este tocmai revenirea lui Dâncu în prim-planul partidului, o soluție contestată în general de exponenții liniei conservatoare din PAS.

Candidatura lui Vasile Dâncu nu este privită cu ochi buni de mai mulți lideri din sud. Cel mai vocal împotriva lui Dâncu a fost în discuțiile informale președintele PSD Dolj, Claudiu Manda.

Marcel Ciolacu nu este de acord să fie modificat Statutul PSD pentru a-i face loc lui Vasile Dâncu în echipa sa, susțin surse din partid. Președintele interimar al social-democrați vrea ca viitorul președinte al Consiliului Național să fie ales după Congres și nu în cadrul acestui for suprem al partidului. În discuțiile de ieri din biroul său, Ciolacu și-a anunțat colegii că nici un șef de organizație nu se va regăsit pe lista sa.

Ceartă în PSD din cauza funcțiilor

La finalul săptămânii trecute a avut loc o ceartă la vârful conducerii PSD, din cauza modului în care urmează să fie împărțite funcțiile la Congres. După ce a fost refuzat de Sorin Grindeanu, care nu a dorit să candideze pe lista lui Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD a decis să elimine funcțiile de președinte executiv din formula de conducere.Gabriela Firea a fost nemulțumită că urmează să fie retrogradată la nivelul de prim-vicepreședinte, fiidncă viza fotoliul de președinte executiv. Discuțiile au degenerat după ce mai mulți lideri locali au ridicat pretenții pentru funcția de prim-vicepreședinte a partidului, deși în formula inițială se discutase doar de patru sau cinci persoane care vor ocupa această calitate.

În fața războiului pentru putere din PSD, Marcel Ciolacu a luat decizia ca șefii de organizației să nu fie pe lista sa de la Congres. Gabriela Firea și Claudiu Manda ua anunțat în ședința informală de ieri a PSD că nu mai vor să candideze la Congres. În schimb, în noua echipă de conducere se va regăsi Olguța Vasilescu, soția lui Manda.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG