Linkuri accesibilitate

Vasile Dîncu intră în lupta pentru șefia PSD ca ”independent”. Deocamdată


Vasile Dîncu vrea să se confrunte la Congresul PSD cu Marcel Ciolacu
Vasile Dîncu vrea să se confrunte la Congresul PSD cu Marcel Ciolacu

Sociologul Vasile Dîncu, propus de organizația PSD Bistriţa-Năsăud pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional la partidului, este în momentul acesta ”independent”, lucru care, spune el, nu ar trebui să constituie un impediment, pentru are ”aceeași orientare politică”. Împreună cu ”nucleul” din care face parte, adică Radu Moldovan, ales președintele Organizației Bistrița și Cozmin Gușă, patronul Realitatea TV, va depune o moțiune și va candida la Congresul Național care va avea loc luna aceasta. Iar, dacă va fi cazul, nu va ezita să redevină membru PSD, partid din care nu a plecat decât ”formal” și alături de care a ”fost tot timpul”.

Nu sunt membru. Partidele pot să propună şi independenţi, dacă sunt cu aceeaşi orientare politică. În toate ţările, asta se întâmplă foarte des, numai la noi există numai carnetul de partid, care te defineşte ca individ. Pot să fiu membru oricând, pentru că nu am părăsit niciodată, decât în mod formal, să zicem, într-un moment în care partidul a deraiat grav de la statutul său, am părăsit statutul acesta, formal. În rest, am fost tot timpul alături de partid, sunt intelectual de stânga şi nu îmi schimb niciodată orientarea politică”, a spus Dîncu vineri seara, citat de Agerpres.ro.

Vasile Dîncu susține că nu va fi deranjat să devină membru PSD, independența nefiind o ”condiție” pentru candidatura sa la președinția PSD, mai ales dacă moțiunea sa va fi câștigătoare.

Nu este o condiţie asta (să rămână independent – n.r.). Candidatura la acest congres va fi una de echipe, va fi o candidatură pe moţiuni, nu va fi o candidatură independentă a cuiva. Vom vedea ce echipe vom putea face, ce idei vor veni acolo, vor fi mai multe moţiuni probabil, vor fi mai multe echipe care vor candida. Şi atunci, dacă echipa respectivă va vrea să fim toţi membri, atunci vom fi toţi membri. Dar, dacă putem accepta că într-o echipă, într-o moţiune care vrea să schimbe România sau partidul, poate să fie şi un independent, poate să fie şi independent. Am plecat la Bucureşti, în 2000, în decembrie, ca independent, m-am înţeles cu Adrian Năstase că voi rămâne independent în Guvernul Năstase şi până la urmă am devenit membru de partid. Nu este obligatoriu, cred că partidul are destulă flexibilitate în noua formulă încât să nu ţină cont numai de apartenenţă. Dar pe mine nu mă deranjează nici asta”, a afirmat Dîncu.

Alături de Cozmin Gușă și Radu Moldovan va pregăti o nouă strategie pentru PSD, chiar dacă la momentul acesta lucrează la ea doar ”în mod informal”.

Noua strategie, pentru campaniile viitoare, va fi una foarte flexibilă, adică proiectul de campanie va fi naţional, însă pentru prima dată, cred, vom reuşi să impunem un adevăr care ne-a fost refuzat nouă, ardelenilor, de fiecare dată: ideea că zonele ţării sunt total diferite. Studiile mele de 25 de ani asupra electoratului m-au făcut să înţeleg un lucru care e foarte greu să îl priceapă mai ales cei de la Bucureşti. Transilvania şi Banatul, Maramureş şi Crişana se deosebesc de celelalte zone ale ţării prin următorul lucru, din punct de vedere sociologic: ardelenii vor din partea centrului libertăţi, diverse forme de libertate; cei din Moldova şi din sud vor mai mult resurse de la Bucureşti, pentru că sunt zone mai sărace. Şi atunci, şi campania trebuie să fie diferită”, a declarat Dîncu.

Ideile lui Dîncu nu sunt noi, de mai mulți ani el pledează pentru o altă abordare a Ardealului, de pe poziții naționaliste, și s-a reactivat în momentul în care Cosmin Gușă a revenit în PSD în timpul guvernării Dăncilă spunând că pregătește un proiect de reformare a partidului. Gușă a fost exclus în noiembrie din PSD, dar a fost reprimit după alegerile prezidențiale.

Cine e și ce a făcut Vasile Dîncu

În vîrstă de 60 de ani, intelectual de stânga, Vasile Dîncu a fost, așa cum susține, mereu apropiat de PSD, chiar dacă la un moment dat a plecat din partid, deși data la care și-ar fi dat demisia este neclară.

Membru al așa-numitului ”Grup de la Cluj” din care făceau parte Ioan Rus, Vasile Pușcaș și George Maior, Dîncu a activat mai mult din umbră. Perioada sa de glorie a fost însă în timpul guvernării Adrian Năstase, când a fost ministru al Informațiilor Publice (2000-2003), minister înființat atunci, motiv pentru care în epocă i se spunea ”ministrul propagandei”. În noaptea alegerilor prezidențiale din 2009 a fost la faimoasa întâlnire din sufrageria lui Gabriel Oprea, la care, se spune, ar fi participat inclusiv Laura Codruța Kovesi.

Imaginea de intelectual al PSD, de singura persoană cu care se putea dialoga a făcut să fie acceptat, în 2015, în cabinetul Cioloș pe funcții cu greutate, vicepremier și ministru al Dezvoltării. Independent, desigur. Cristian Ghinea, care era ministrul Fondurilor Europene în același cabinet, l-a acuzat dur pe Dîncu, spunând că acesta s-a opus reformelor și că ministerul era condus de oamenii lui Dragnea”.

Vasile Dîncu a fost consilierul, fie la vedere, fie din umbră, al mai multor lideri ai PSD și nu numai- de la Victor Ponta la George Maior, fostul șef al SRI, la Mircea Geoană, Gabriel Oprea și Liviu Dragnea, așa cum arăta presa. De altfel în toamna lui 2015, când PSD se pregătea să-și aleagă conducerea, Dragnea, la acea vreme președinte interimar, l-a rugat pe Dâncu să vină mai aproape de partid. "Il rog pe Vasile Dîncu să se apropie mai tare de partid. Îl consider unul dintre cei mai buni sociologi din România și cred că nu doar eu și, te rog Vasile, să vii mai aproape de partid. Și noi avem nevoie de tine, și societatea”. Ceea ce s-a și întâmplat, Dîncu a fost membru al grupului de experți ai ministerului Dezvoltării, Dragnea fiind ministru, care a pregătit procesul de regionalizare. După aceea relațiile dintre cei doi au devenit mai apropiate, Dîncu fiindu-i ”sfătuitor” vreme de vreo doi ani.

După ce a fost ministrul Informațiilor, Vasile Dîncu a fost senator de Cluj (2004-2008) și europarlamentar. Este președintele Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), directorul revistei "Sinteza", profesor asociat la Academia Națională de Informații a SRI, a făcut parte din Colegiul editorial al Revistei române de studii de intelligence a SRI, este profesor la Facultatea de Sociologie a Universității din București, precum și profesor la Facultatea de Sociologie din cadrul Universității Babes-Bolyai Cluj-Napoca.

Statul paralel între Gușă și Dîncu

Dacă Vasile Dîncu și Cozmin Gușă sunt pe aceeași lungime de undă în ce privește abordarea problemelor din Transilvania și tușele naționaliste, lucrurile sunt mai complicate cu ”statul paralel”. Gușă este un adept convins al teoriei statului paralel, care a ținut capul de afiș în epoca Dragnea, și vede în toate cele brațul lung al respectivului stat. În momentul în care Realitatea Tv a intrat în faliment, în aprilie 2019, din cauza datoriilor de 27 milioane de euro, Gușă a găsit rapid vinovații: Dragnea și statul paralel.

Pe de altă parte, deși nu a negat deschis existența acestuia, Vasile Dîncu a teoretizat asupra ei, dar s-a ferit să ia poziții publice de partea lui Dragnea, promotorul ei. De alfel, atât Gușă, cât și Dîncu s-au delimitat de Dragnea în ultima parte a mandatui acestuia de președinte PSD.

Congresul și Ciolacu

Singurul candidat cert la șefia PSD până în acest moment este Marcel Ciolacu, liderul interimar după debarcarea lui Dăncilă. După moțiunea de cenzură și căderea guvernul Ludovic Orban, Marcel Ciolacu pare a fi pe cai mari, multe voci din PSD spunând că deja s-a ales președinte.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG