Linkuri accesibilitate

Guvernul modifică legea privind plafonarea la energie: Fără declarație pe propria răspundere pentru cei cu mai multe locuințe


Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că modificarea regulilor care urmau să intre în vigoare în mai puțin de două săptămâni va fi pusă în dezbatere publică marți seară.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că modificarea regulilor care urmau să intre în vigoare în mai puțin de două săptămâni va fi pusă în dezbatere publică marți seară.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat marți, 20 decembrie, într-o postare pe Facebook că modifică legea prin care se introducea declarația pe propria răspundere pentru cei care aveau mai multe locuințe și solicitau tarif plafonat la energie. 

Decizia vine după o serie de critici aduse atât de sectorul energetic, cât și de societatea civilă. Principalele reproșuri aduse legii erau legate de faptul că, în cazul persoanelor care dețin mai multe locuințe, cei care vor suporta costurile mărite cu energia nu era proprietarii, ci chiriașii.

Cum legea nu permite furnizorilor de electricitate să încheie contracte cu chiriașii, ci e nevoie de un act de proprietate, și nici contracte pe perioade scurte, aceștia nu ar fi putut beneficia de un tarif mic de energie.

Virgil Popescu a precizat pe contul său de Facebook că proiectul va fi pus în transparență decizională marți seară și aprobat săptămâna viitoare.

Tot marți, anterior anunțului ministrului Energiei, Partidul Social Democrat cerea printr-un comunicat de presă eliminarea declarațiilor pe proprie răspundere pentru cetățenii care au mai multe locuri de consum:

„Formularea din lege este neclară, iar aplicarea ei ar introduce discriminări, în special în cazul chiriașilor care se încadrează în limitele de consum pentru care se acordă prețuri mai mici la energia electrică. Totodată, o astfel de cerință creează probleme majore la nivelul furnizorilor de energie electrică în privința gestionării unui număr mare de declarații ce ar trebui depuse într-un termen foarte scurt. Nu în ultimul rând, în forma actuală, reglementarea descurajează economisirea de energie pentru categorii largi de cetățeni, ceea ce contravine politicii stabilite la nivelul Uniunii Europene”, a argumentat PSD în comunicatul emis.

Declarațiile pe proprie răspundere în cazul familiilor cu cel puțin trei copii, familiilor monoparentale și al persoanelor cu dizabilități care au nevoie de aparatură medicală se vor păstra. Ele sunt necesare pentru acordarea unui beneficiu special, energie la prețul de 0.68 lei/kWh.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG