Linkuri accesibilitate

Moldova | De la „URSS să își retragă trupele” la „stat partener și prieten” al UE


Republica Moldova a celebrat vineri 30 de ani de la declararea independenței față de URSS.
Republica Moldova a celebrat vineri 30 de ani de la declararea independenței față de URSS.

La 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova față de URSS, în 27 august 1991, pentru mulți observatori ai istoriei recente a țării cel mai important pas este semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Între aspirația spre un traseu european și regimuri care au menținut țara în zona gri a evoluției economice, sociale și politice, Moldova a marcat, vineri, un moment descris de președintele Maia Sandu drept „al lăsării trecutului în urmă” și construirii unei țări prospere și libere.

Declarația de independență din 27 august 1991 marca momentul în care Moldova cerea URSS să își înceteze ocupația ilegală și să retragă ​„​trupele sovietice de pe teritoriul național al Republicii Moldova”.

Pe 27 august 2021, la Chișinău s-au aflat președinții României, Poloniei și Ucrainei, Maia Sandu a formulat un mesaj clar pro-european, iar Uniunea Europeană a transmis că „a urmărit toți acești 30 de ani cu optimism și încredere în viitorul Republicii Moldova drept stat partener și prieten”.

1989 - 1991

În 1991, Moldova își declara independența față de Uniunea Sovietică, pe valul mișcărilor începute la sfârșitul anilor ’80 în întreaga Uniune Sovietică și în statele aflate sub influența Rusiei. În 1989 se formase Frontul Popular Moldovenesc, recunoscut oficial în 1990, care a contribuit la reintroducerea alfabetului latin pentru limba „moldovenească”, față de cel chirilic.

Protest organizat de Frontul Popular în iunie 1989, care cerea recunoașterea „limbii moldovenești” ca limbă oficială.
Protest organizat de Frontul Popular în iunie 1989, care cerea recunoașterea „limbii moldovenești” ca limbă oficială.

Frontul Popular a reușit să participe la alegerile din 1990 și să câștige o victorie importantă care i-a permis ca reprezentantul său, noul deputat Mircea Druc, susținător categoric al unirii cu România, să devină conducătorul guvernului, adică președinte al Sovietului de miniștri al Republicii Socialiste Moldovenești. Acest guvern a făcut pași importanți pentru îndepărtarea de influența rusă.

  • 23 iunie 1990 - Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldova a adoptat Declarația de suveranitate;
  • 23 mai 1991 - denumirea statului R.S.S. Moldova este schimbată în Republica Moldova;
  • 27 august 1991 – Parlamentul adoptă Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.
27 august 1991, Chișinău: oamenii s-au adunat la Parlament pentru a sprijini declararea independenței.
27 august 1991, Chișinău: oamenii s-au adunat la Parlament pentru a sprijini declararea independenței.

27 august 2021

În 30 de ani, nu am reușit să construim un stat de drept. Unii oameni își caută dreptatea cu anii și nu o găsesc. Alții sunt mai presus de lege, nu răspund pentru faptele lor. Legi drepte, pentru toți – asta își doresc cetățenii noștri”, spune, la 30 de ani de la declararea independenței, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

În discursul rostit la aniversare, aceasta a reluat fără echivoc misiunea integrării europene pe care o are noua putere de la Chișinău, cu obiective clare.

Lipsa de viziune și de unitate ne-a adus guvernări iresponsabile, profitoare, care s-au preocupat mai mult de propriile buzunare. A crescut corupția și, odată cu ea, distanța dintre cei îmbogățiți peste noapte și oamenii cinstiți. Proiectele de țară au fost abandonate. Loviți de sărăcie și deznădejde, moldovenii au început să plece. /.../ Vom începe de la temelie - de la restabilirea dreptății. Vom construi un stat de drept, cu instituții puternice, cu o justiție adevărată. Vom învăța cu toții să respectăm legea. /.../ Vom dezvolta o economie puternică.Maia Sandu, 27 august 2021

În discursul său, Maia Sandu a mulțumit pentru prietenie României, Ucrainei și Poloniei, care au fost reprezentate la Chișinău la nivel de președinți. După întrevederea multilaterală Republica Moldova, Republica Polonă, România și Ucraina, Maia Sandu a spus că relația cu cele trei state ajută Moldova în consolidarea reală a independenței.

Președinții Ucrainei, Volodimir Zelenski, al României, Klaus Iohannis, al Moldovei, Maia Sandu și al Poloniei, Andrzej Duda. 27 august 2021, Chișinău.
Președinții Ucrainei, Volodimir Zelenski, al României, Klaus Iohannis, al Moldovei, Maia Sandu și al Poloniei, Andrzej Duda. 27 august 2021, Chișinău.

Utilizatori de internet din Republica Moldova au remarcat că împreună, țările celor patru președinți prezenți vineri la Chișinău formează „un coridor de la Marea Baltică la Marea Neagră".

Maia Sandu a menționat, vineri, că Republica Moldova își dorește, la 30 de ani de independență, și o implicare mai activă la nivel regional:

Republica Moldova are prieteni adevărați.
Republica Moldova are parteneri regionali de încredere.
Republica Moldova își dorește o implicare mai activă la nivel regional și global - un deziderat pe care-l vom promova în continuare",
a spus președintele Republicii Moldova.

România a transmis că sprijină reformele și parcursul european al țării vecine.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG