Chișinăul și Kievul, secondați de liderii europeni, au salutat momentul ca „istoric”, recunoscând însă că drumul va fi lung.
Corespondenta Europei Libere, Zoriana Stepanenco, jurnalistă a redacției ucrainene, remarcă de la fața locului că, în timp ce conferințele interguvernamentale ale UE cu cele două țări au avut loc separat, ele s-au ținut în aceeași zi, subliniind încă o dată că Ucraina și Republica Moldova sunt tratate ca un tandem.
Întrebat dacă Ucraina și Rep. Moldova se pot separa totuși, la un moment dat, și merge fiecare pe cont propriu către Uniunea European[, premierul moldovean, Dorin Recean, a spus la sosirea că atât Chișinăul, cât și Kievul se ajută reciproc în probleme de securitate pe fondul agresiunii ruse în Ucraina și în efortul de integrare europeană și că vor continua să o facă.
În ajun, Ucraina promisese că nu va căuta vreo „scurtătură” spre aderare, ci își va face temeinic temele, într-o respingere implicită a criticilor că ar fi „favorizată” de Bruxelles din cauza situației geopolitice în care se află - anume, invadată de trupele Federaței Ruse.
Ambele țări au depus cereri de aderare la scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, ambele au primit „lumina verde” să înceapă negocierile la un summit UE în decembrie anul trecut, și ambele spun că ar vrea să adere în jurul anului 2030. UE se ferește să fixeze, deocamdată, vreun calendar al integrării.
Primirea Moldovei este susținută de toate cele 27 de țări din UE. Ucraina se confruntă cu unele obiecții, mai ales din partea Ungariei, considerată cea mai bună prietenă a Rusiei în UE.
Budapesta, care a tergiversat primele etape ale pregătirilor, a impus Kievului condiții suplimentare, inclusiv legate de protecția minorității ungare din vestul Ucrainei. Dar Ungaria nu a avut niciodată obiecții față de candidatura Moldovei, iar înaintea începerii negocierilor de aderare, premierul ungur, Viktor Orban, a spus că, deși are rezerve în privința Ucrainei, nu va bloca apropierea ei de UE.
Startul a fost fulgerător, dar negocierile vor fi „normale”
Moldova și Ucraina și-au început drumul spre UE în condiții fără precedent în istoria extinderii organizației: pe fondul unui război.
De aceea, primele etape ale apropierii lor de Uniune s-au desfășurat neobișnuit de rapid.
De acum încolo, însă – spune Bruxellesul, iar Chișinăul și Kievul încuviințează – nu vor mai fi „scurtături”. Cele două țări vor trece prin procesul lung și minuțios al alinierii legislației la standardele europene.
Moldova și Ucraina sunt deja cuprinse, încă din iarnă, în procesul de „screening”, în care experți din cele două țări și de la UE verifică în ce măsură este deja armonizată sau nu legislația, pentru a se ști cât de mult trebuie ajustată, în timpul negocierilor pe capitole.
La Bruxelles se crede că asta vor face cele două țări tot anul acesta, cel puțin, mai ales că în perioada iulie-decembrie la președinția UE va fi Ungaria, iar UE însăși trece printr-o perioadă de tranziție, reconstruindu-și structurile de conducere după alegerile din iunie pentru Parlamentul European.
UE spune mereu, de altfel, că va trebui să se transforme ca să poată primi noi membri, un argument care va mai fi folosit, probabil, când i se va reproșa că nu se „mișcă” destul de iute pe frontul extinderii.
La pachet sau individual?
Moldova și Ucraina au început drumul spre UE simultan și au fost luate până acum „la pachet”.
Guvernarea de la Chișinău a avut grijă să nu intre pe terenul riscant al discuțiilor despre eventuala „despărțire” de Ucraina, o țară mai mare și mai complicată decât Moldova, în plus „urmărită” mai atent de unele țări membre.
Pe calea negocierilor, fiecare din cele două țări va merge singură. Nu este însă deloc exclus ca aderarea, atunci când va veni, să fie tot în tandem, așa că Moldova și Ucraina nu se despart pe multă vreme.
Pe termen lung, ambele țări au de rezolvat probleme cu care s-au ciocnit multe candidate, în primul rând reforma justiției și lupta împotriva corupției, dar și unele mai puțin comune. În funcție de cum va evalua confruntarea militară cu Rusia, Ucraina ar putea fi nevoită să negocieze o intrare în UE cu teritorii pe care nu le controlează – iar problema s-ar putea repeta, pe scară mai mică, în Moldova, cu Transnistria.
Declarații la începerea negocierilor
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu vom putea fi deviați de la calea noastră spre o Europă Unită, spre casa noastră comună a națiunilor europene. O casă care trebuie să fie pașnică! (…) Milioane de ucraineni, generații întregi de oameni, își realizează visul european.”
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „Moldova - membră a UE - este singura cale de dezvoltare prin care vom asigura pacea, bunăstarea și o viață mai bună pentru toți cetățenii noștri”.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Este o veste foarte bună pentru locuitorii Ucrainei, Moldovei și pentru întreaga Uniune Europeană. Drumul înainte va fi dificil, dar plin de oportunități. Vă doresc un start plin de succese al negocierilor!”
Janos Boka, ministrul pentru Afaceri Europene al Ungariei, țara care preia președinția UE la 1 iulie: „Încă ne găsim la începutul procesului de screening. E foarte greu de spus la ce etapă se află Ucraina. Din ce văd aici, acum, când vorbim, este foarte departe de îndeplinirea criteriilor de admitere.”
Ambasada SUA în R. Moldova/ „Această nouă realizare pe calea spre integrarea europeană a R. Moldova reflectă dorința cetățenilor săi pentru un viitor democratic, prosper și sigur, ancorat în lumea liberă. Statele Unite vor continua să colaboreze cu cetățenii și guvernul R. Moldova pentru a sprijini progresul țării pe această cale.”