Linkuri accesibilitate

Moldova și Ucraina mai fac un pas spre aderarea la UE


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Summitul Comunității Politice Europene de la Bulboaca, din 1 iunie 2023.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Summitul Comunității Politice Europene de la Bulboaca, din 1 iunie 2023.

Confirmând așteptările, Comisia Europeană a transmis țărilor din Uniunea Europeană că Ucraina și Moldova au îndeplinit condițiile necesare pentru începerea negocierilor de aderare la UE, relatează editorul RFE/RL pe probleme europene Rikard Jozwiak. 

Comentatorii politici spun că Bruxellesul încearcă astfel să încurajeze cele două țări înaintea unei perioade de tranziție în Uniunea Europeană (UE), care va avea un nou Parlament, o nouă Comisie și va fi condusă în iulie-decembrie de Ungaria lui Viktor Orban, principalul susținător al lui Vladimir Putin în blocul cu 27 de membri.

Ungaria încă poate întârzia, teoretic, noul pas înainte, care mai trebuie confirmat de țările membre la un summit înaintea sfârșitului lunii iunie.

Ucraina și Moldova și-au depus candidatura la scurt timp după invadarea Ucrainei pe scară largă de către Rusia în februarie 2022 - au devenit candidate în vara aceluiași an și au primit în decembrie anul trecut avizul pentru a deschide negocierile de aderare.

Grație inclusiv peisajului geopolitic tensionat, ambele au trecut mai rapid decât multe alte candidate prin primele faze ale aderării, dar viteza negocierilor este greu de prevăzut.

Ucraina se confruntă în parcursul ei european cu opoziția Ungariei, prietena cea mai bună a Rusiei în UE, al cărei premier, Viktor Orban, a spus în decembrie că va avea „75 de ocazii” să tergiverseze apropierea ucrainenilor de UE.

Ungaria nu se opune primirii Moldovei, dar pașii de până acum cele două țări le-au făcut împreună, și este de așteptat ca tot împreună să adere, atunci când vor fi gata.

Ucraina și Moldova sunt îndemnate de UE, în această fază, să facă reforme temeinice în justiție, să lupte împotriva corupției larg-răspândite și să consolideze instituțiile statului de drept.

Ambele țări vorbesc despre anul 2030 ca posibilă dată a aderării. Mulți politicieni din țări vestice prietene vehiculează la rândul lor acest termen, dar el nu este prevăzut în vreun document oficial al UE.

În Republica Moldova la toamnă va fi un referendum privind aderarea la UE. În Ucraina cuprinsă de război nu se țin alegeri sau consultări publice, dar opinia publică este ferm pentru integrarea în blocul cu 27 de membri.

În birocrația de la Bruxelles nu este foarte limpede când începe o țară candidată la UE negocierile de aderare. Unii spun că odată ce se aprobă cadrul de negocieri (ceea ce se întâmplă în aceste zile), alții că doar atunci când se deschide primul capitol al negocierilor - de pildă cel al mediului. (M.Ț.)

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG