Cu zâmbetul pe buze și cu o voce veselă, actorul american Brian Baumgartner (pe care l-ați văzut, printre altele în „CSI” sau „Criminal Mind”) se uită în camera de la telefon și, într-o rusă greu de înțeles, îi cere președintelui moldovean Maia Sandu să demisioneze.
Chiar și după standardele TikTok-ului, e un video bizar.
Actorul din serialul american de succes „The Office” pare să fi fost una dintre numeroasele vedete de la Hollywood, printre care Dolph Lundgren și Lindsay Lohan, păcălite să ia parte la cea mai recentă campanie de dezinformare pro-Kremlin care o vizează pe Maia Sandu, liderul pro-occidental al Republicii Moldova.
Digital Forensic Research Lab (DFRLab), o unitate de analiză a dezinformării din cadrul Atlantic Council, un think tank cu sediul la Washington, D.C., a descoperit că agenții pro-ruși de dezinformare au cerut celebrităților să înregistreze videoclipuri - aparent citind dintr-un scenariu pe care probabil nu-l înțelegeau - în care să ceară înlăturarea Maiei Sandu.
DFRLab a declarat că defăimarea lui Sandu din octombrie 2023 pare a fi o campanie de dezinformare similară cu eforturile de pe alte rețele de socializare, prin care se vorbea despre președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca fiind dependent de droguri. Și acea campanie a inclus celebrități.
Maia Sandu a fost ținta repetată a defăimărilor și glumelor online. Înaintea alegerilor din 2023, au existat mai multe videoclipuri deepfake care o vizau, inclusiv unul în care părea că își anunță demisia și sprijinul pentru un partid pro-rus finanțat de Ilan Șor, magnatul fugar care a finanțat mass-media și partide politice pro-Kremlin din Moldova și care a fost implicat în cel mai mare jaf bancar din istorie din această țară.
Deși sunt departe de a fi convingătoare, aceste videouri au un scop, explică Victoria Olari, autoarea raportului DFRLab.
„Scopul celor care se află în spatele acestor campanii nu este neapărat de a convinge oamenii de autenticitatea lor - deși cred că un segment al populației mai puțin educat în ceea ce privește educația media și tehnologiile AI [inteligență artificială] ar putea cădea [în plasa] acestor manipulări”, a declarat Olari pentru RFE/RL. „Mai degrabă, ei încearcă să testeze apele, să monitorizeze reacția publicului, pentru ca mai târziu, în campania prezidențială, să poată veni cu tehnici mai sofisticate”.
Deși nu există nicio legătură dovedită a Kremlinului cu aceste videouri de pe TikTok, este clar că Sandu, fost economist la Banca Mondială, nu este prietenă a Moscovei, având în vedere dorința guvernului său de a lega ferm țara de Occident, inclusiv prin aderarea la Uniunea Europeană.
La scurt timp după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia la scară largă a Ucrainei, în februarie 2022, experții din domeniu s-au temut că Moldova va fi următoarea țintă. Fostă republică sovietică, o țară mică, cu doar 2,6 milioane de locuitori, care mai și împarte granița cu Ucraina, Moldova este vulnerabilă. Țara se confruntă deja cu un contingent de aproximativ 2.000 de soldați ruși staționați în regiunea separatistă Transnistria, care devine astfel o palmă de pământ de importanță strategică și cu o mică armată pregătită (oricât de prost) de atac.
În februarie 2023, Sandu a acuzat Kremlinul că a complotat pentru a răsturna guvernul, pe fondul tulburărilor care au dus la demisia premierului în urma a ceea ce ea a numit „șantaj energetic”, după ce gigantul energetic rus Gazprom a redus livrările de gaze naturale către Moldova.
Licențele de difuzare a șase canale de televiziune deținute de Șor sau cu legături cu acesta au fost suspendate în decembrie 2023, pentru dezinformare. Accesul la 20 de site-uri web în limba rusă a fost blocat în octombrie.
Atât de mare este amploarea propagandei rusești în Republica Moldova, încât Sandu a înființat, în mai 2023, Centrul Național de Apărare a Informației și Combatere a Dezinformării, pentru a o contracara.
Apariție de la Hollywood
Pe 26 septembrie 2023, pe TikTok, sub contul oleg_spb2, a apărut un videoclip care pare să arate artiști și actori, printre care se numără și Michael Madsen și rapperul Xzibit, care transmit un mesaj ciudat.
Videoclipul este o compilație de clipuri mai scurte dintr-o aplicație numită Cameo (numele aplicației vine de la rolul cameo, care în terminologia de specialitate înseamnă un rol neînsemnat, dar jucat de un actor faimos), care permite utilizatorilor, contra cost, să solicite mesaje video personalizate de la celebrități sau alte persoane importante.
Videoclipul începe destul de inofensiv, sărind înainte și înapoi de la o celebritate la alta, fiecare dintre ele transmițând un salut în limba engleză unei persoane identificate ca fiind „Sandu”. În timp ce vorbesc, însă, un mesaj mai amenințător în limba rusă se derulează pe ecran cu litere roșii.
„Noi, vedetele de la Hollywood, susținem poporul din Moldova în dorința sa de a te răsturna, Sandu. Ne alăturăm flash mob-ului #DavaiteSkinemSandu"”(în rusă #Let'sBringDownSandu).
Videoclipul se termină cu participanții repetând vesel - probabil, așa cum suspectează DFRLab, citind dintr-un text rusesc transliterat în engleză - aceeași frază în rusă stricată, cu accente puternice: „Să o dăm jos pe Sandu”.
DFRLab a declarat că materialul „nu pare a fi un deepfake, iar artiștii care apar în videoclip sunt toți pe Cameo”.
Cameo a fost folosit și într-o farsă similară care l-a vizat pe Zelenski în 2023. Celebrități - de la actorul Elijah Wood la fostul boxer Mike Tyson, printre alții - au înregistrat videoclipuri în limba engleză în care îndemnau pe cineva la care se făcea referire doar ca „Volodimir” să pună capăt dependenței sale de droguri.
Pe 7 decembrie 2023, Microsoft a publicat un raport în care se spunea că, din iulie 2023, actori influenți, pro-Rusia au păcălit celebrități să înregistreze mesaje video care au fost exploatate în propaganda pro-rusă pentru a-l prezenta în mod fals pe Zelenski ca fiind dependent de droguri.
Unul dintre aceste videouri, inclusiv cel al actorului american John McGinley, a fost preluat de agenția de știri de stat rusă RIA Novosti în august 2023.
Viralizarea
Contul TikTok pe care a fost postat prima dată videoclipul Cameo care o viza pe Sandu mai fuseseră publicate clipuri din emisiuni TV rusești pro-Kremlin, a constatat DFRLab. De asemenea, contul ar mai fi promovat și alte „mesaje împotriva lui Sandu și a guvernului său pro-european”.
Contul nu mai este activ, iar DFRLab a declarat că nu a putut stabili dacă platforma sau proprietarul contului l-a șters.
Cu toate acestea, alte conturi de socializare au preluat și postat videoclipul. Canalul Telegram Revival of Moldova a fost primul care a distribuit videoclipul de la oleg_spb2, a constatat DFRLab.
Acest canal fusese creat cu doar o lună mai devreme, pe 24 august 2023, a precizat DFRLab, are mai puțin de 500 de abonați și se descrie ca fiind o „Resursă informațională și analitică pentru toți cei care doresc renașterea Moldovei”. Contul folosește un logo asemănător cu cel al Partidului Renașterii, un partid pro-rus din Moldova.
Cu toate acestea, canalul de Telegram și-a schimbat logo-ul și numele în Baba Paraska, a constatat DFRLab, colportând, de asemenea, dezinformări cu privire la exercițiile militare multinaționale din Moldova.
De acolo, alte canale Telegram, de exemplu, Gagauznews - cu peste 9.700 de abonați - și Salut Moldova - cu peste 5.600 de abonați - au redistribuit videoclipul cu celebrități, potrivit DFRLab. Videoclipul a înregistrat un total de peste 85.000 de vizualizări, pe măsură ce a s-a propagat pe alte canale Telegram pro-ruse din Moldova.
Ceea ce părea a fi un efort coordonat de promovare a videoclipului de către Revival of Moldova, Gaugauznews și Salut Moldova „a fost evident și pe Facebook”, a constatat DFRLab.
Cu toate acestea, eforturile Kremlinului nu par să oprească traiectoria europeană a Chișinăului.
În iunie 2022, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Moldovei i s-a acordat statutul oficial de candidat la aderarea la UE. Aceste aspirații au fost susținute și mai mult în decembrie 2023, când Bruxelles-ul a declarat că va deschide negocierile de aderare a Republicii Moldova la blocul celor 27 de națiuni, alături de Ucraina. În noiembrie 2023, Chișinăul s-a alăturat sancțiunilor UE împotriva Rusiei.
Maia Sandu a declarat deja că va candida la alegerile prezidențiale care vor avea loc toamna aceasta în Republica Moldova. Experta de la Atlantic Council a declarat că se așteaptă ca loviturile împotriva Maiei Sandu și a Republicii Moldova să continue.
„Pe măsură ce ne îndreptăm spre alegerile prezidențiale, ne putem aștepta cu siguranță să vedem mai multe lucruri de acest gen apărând și să ne așteptăm ca tehnicile să devină mai feroce”.