Linkuri accesibilitate

Doi morți după ce instalații energetice ucrainene au fost lovite de drone și rachete rusești


Fotografie care surprinde Serviciul ucrainean de urgență care arată un pompier încearcând să oprească un incendiu la o instalație industrială avariată în urma unei lovituri aeriene, în regiunea Kiev, pe fondul invaziei ruse.
Fotografie care surprinde Serviciul ucrainean de urgență care arată un pompier încearcând să oprească un incendiu la o instalație industrială avariată în urma unei lovituri aeriene, în regiunea Kiev, pe fondul invaziei ruse.

Rusia și-a continuat asaltul asupra infrastructurii energetice ucrainene, dronele și rachetele țintind instalații din întreaga țară la începutul zilei de 20 iulie.

Guvernatorul regiunii Kharkiv, Oleh Siniehubov, a declarat că rachetele Iskander au ucis două persoane și au rănit trei în regiunea estică.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că apărarea lor aeriană a doborât 13 din cele 17 drone rusești din cinci regiuni.

Dar oficialii din regiunile Sumî și Cernigău au raportat că dronele sinucigașe Shahed au lovit și deteriorat instalații energetice în teritoriile din nord.

Operatorul rețelei naționale Ukrenergo a declarat că o instalație energetică din regiunea centrală Poltava ar fi fost, de asemenea, lovită.

Mii de persoane au rămas fără energie electrică sau apă curentă în regiunea Poltava, potrivit guvernatorului Filip Pronin.

În ultimele luni, Rusia a țintit din ce în ce mai mult infrastructura energetică a Ucrainei, provocând pene de curent în întreaga țară și reducând considerabil capacitatea Ucrainei de a produce energie electrică.

În urma unor discuții recente cu oficiali ucraineni, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a declarat agenției de presă germane DPA, pe 20 iulie, că ONU a observat o creștere a numărului de refugiați ucraineni în ultimele luni.

„Ei sunt îngrijorați că trebuie să înfrunte iarna – sau chiar acest sezon foarte cald - fără energie electrică”, a spus Grandi.

Pe 20 iulie, oficialii ucraineni au anunțat, de asemenea, un număr mai mare de morți ca urmare a unui atac cu rachete rusești care a lovit un loc de joacă pentru copii în orașul Mikolaiv din sud.

Potrivit primarului Oleksandr Syenkevych, numărul persoanelor ucise în urma atacului a crescut la patru, inclusiv un copil.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, comentând atacul într-o postare pe Telegram din 19 iulie, a făcut apel la întreaga lume să ia măsuri pentru a ajuta Ucraina să învingă invazia rusească totală lansată în februarie 2022.

„Această distrugere a vieții trebuie să fie oprită”, a scris Zelenski.

„Avem nevoie de noi soluții pentru a ne susține apărarea. Rusia trebuie să simtă puterea lumii”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG