Linkuri accesibilitate

Cel puțin patru morți și zeci de răniți în noi atacuri rusești asupra orașelor ucrainene


Locuitori din Kiev au ieșit din clădirile avariate de loviturile rusești cu rachete, 23 ianuarie 2024
Locuitori din Kiev au ieșit din clădirile avariate de loviturile rusești cu rachete, 23 ianuarie 2024

Cel puțin patru persoane au fost ucise și zeci au fost rănite într-un nou val de atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene, inclusiv asupra capitalei Kiev. Pe întreg teritoriul Ucrainei a fost declarată alertă de raid aerian.

Atacurile rusești cu rachete au vizat Kievul și alte orașe din Ucraina, unde au cauzat incendii sau prăbușiri de clădiri rezidențiale.

Șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat că forțele ruse au lansat 41 de rachete, de croazieră, balistice și sol-aer, și a precizat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 21.

a Kiev, cel puțin o femeie a fost ucisă și alte nouă persoane, inclusiv un adolescent, au fost rănite, au declarat primarul Vitali Kliciko și șeful administrației orașului, Roman Popko.

Echipele de salvare din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, au scos locuitorii răniți de la locul unui atac în care fumul se ridica din grămezile mocnite de moloz, au relatat jurnaliștii AFP. Guvernatorul regional a declarat că trei locuitori au fost uciși în barajul de peste noapte și alți 42 au fost răniți.

Mai la sud, în orașul Pavlograd, guvernatorul din Dnipropetrovsk a declarat că o persoană a fost ucisă și alta rănită.

„Trebuie să facem Rusia să plătească pentru suferința și durerea pe care le-a provocat Ucrainei”, a declarat premierul ucrainean Denys Șmîhal, ca răspuns la atac.

Kremlinul a negat că forțele ruse au vizat infrastructura civilă și a promis că va continua atacurile asupra Ucrainei.

„Continuăm operațiunea noastră militară specială, iar armata noastră nu lovește facilități sociale și cartiere rezidențiale și nu lovește civili, spre deosebire de regimul de la Kiev”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acesta a făcut referire la intensificarea recentă a atacurilor cu drone și rachete care au vizat orașe și instalații energetice din apropierea graniței pe care autoritățile ruse le-au pus pe seama Kievului.

În ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat brusc atacurile cu rachete asupra țintelor civile ucrainene, provocând numeroase decese, răniți și pagube materiale. Orașul estic Harkov a fost vizat în special de loviturile rusești.

Potrivit oficialilor ucraineni, numai între 29 decembrie și 2 ianuarie, Rusia a lansat peste 500 de drone și rachete de croazieră de fabricație iraniană asupra orașelor ucrainene.

Valul intens de lovituri a pune presiune asupra capacităților de apărare aeriană ale Ucrainei și asupra stocurilor sale de muniție. Președintele Volodimir Zelenski a cerut aliaților Kievului să intensifice livrările de arme.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat luna aceasta că prioritatea țării sale pentru 2024 este de a obține controlul asupra spațiului său aerian, iar Kievul și-a îndemnat aliații să contribuie la consolidarea capacităților sale de apărare aeriană.


  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG