Linkuri accesibilitate

Moscova interzice unor oficiali și ziariști moldoveni să intre pe teritoriul Rusiei. Motivul ar fi „manifestări ostile împotriva Rusiei”


Sigla de la una dintre intrările în Ministerul de Externe de la Moscova. Reuters.
Sigla de la una dintre intrările în Ministerul de Externe de la Moscova. Reuters.

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe ambasadorul moldovean pentru un protest împotriva „actelor neprietenoase”. De asemenea, ambasadorului moldovean i s-a comunicat decizia Moscovei de a interzice intrarea pe teritoriul Rusiei a unor oficiali şi jurnalişti din Republicii Moldova.

Moscova a mai transmis Chişinăului că este „îngrijorată” şi ar considera „inacceptabil” dacă Republica Moldova ar permite antrenarea militarilor ucraineni de către NATO pe teritoriul său, potrivit Reuters.

„Un astfel de sprijin, care ar duce la erodarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova şi la implicarea directă a acesteia în ostilităţi de partea regimului de la Kiev, este inacceptabil”, menţionează un comunicat al ministerului de Externe rus, după întâlnirea cu ambasadorul moldovean , Lilian Darie.

Moscova critică „caracterul sistematic” al acțiunilor moldovenești care ar fi împotriva cetățenilor ruși. Printre acestea, spune Moscova, s-ar afla „persecuția motivată politic” a jurnaliștilor ruși și de limbă rusă.

„Conducerea Republicii Moldova continuă să facă declarații agresive anti-ruse”, mai arată comunicatul diplomației ruse .

Igor Zaharov, secretarul de presă al Ministerului de Externe al Republicii Moldova, a declarat că printre oficialii cărora li s-a interzis intrarea în Moscova se numără un membru al personalului prezidențial, oficiali guvernamentali și jurnaliști.

„Moldova își menține angajamentul ferm de a acționa împotriva interferențelor străine și a oricăror acțiuni care destabilizează securitatea și suveranitatea Moldovei”, a declarat Igor Zaharov.

Potrivit Europa Liberă Moldova, care citează autoritățile de la Chișinău, următoarele persoane sunt vizate de interdicțiile Rusiei:

  • Adrian Băluțel, șef al cabinetului Preşedintelui Republicii Moldova, membru al Consiliului Suprem de Securitate.
  • Olga Roșca, Consilier al Președintelui Republicii Moldova pentru afaceri externe și comunicare strategică.
  • Artur Mija, Secretarul general al Guvernului RM.
  • Ruslan Mihalevschi, membru al Consiliului Audiovizualului al RM.
  • Alexandru Manoli, coordonator al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării
  • Adrian Buraga, Director general „Jurnal TV”.
  • Tudor Ioniță, jurnalist al portalului „Deschide.md”.
  • Denis Dermenji, jurnalist „Europa liberă Moldova”.
  • Lorena Bogza, prezentatorul emisiunii „În Profunzime”, canalul ”Pro TV Chișinău”.
  • Petru Beșleaga, Redactor șef al portalului informațional diez.md
  • Stela Untila, Adjunctul redactorului-șef al portalului informațional „Newsmaker.md”
  • Mihai Conțiu, jurnalist al revistei „Moldova Suverană”.

Jurnalistul Denis Dermenji de la Europa Liberă Moldova, unul dintre ziariștii moldoveni care au primit interdicție de a intra în Rusia, spune că autoritățile de la Moscova vor să pună presiuni asupra breslei dar invocă argumente „ce au puțină legătură cu realitatea”.

„Decizia ministerului rus de externe de a include în lista persoanelor indezirabile și jurnaliști, spune despre faptul că unele articole, inclusiv a Europei Libere, au avut un efect negativ asupra activității instituțiilor diplomatice ruse în R. Moldova”, a declarat Denis Dermenji pentru Europa Liberă România.

Jurnalistul Europa Liberă Moldova a publicat în septembrie câteva investigații prin care arăta că unii dintre diplomații ruși de la Chișinău au legături cu Serviciul Federal de Securitate rus, FSB, sau cu direcția de spionaj a armatei ruse, GRU.

În octombrie, Europa Liberă Moldova a dezvăluit că fostul director Sputnik Moldova, Vitalie Denisov, expulzat din țară pentru amestecul în treburile interne a R. Moldova, e colonel cu legături în GRU.

Europa Liberă a scris despre extinderea colaborării Moldovei cu NATO:

În noiembrie 2023, Ministerul rus de Externe a interzis intrarea în Federația Rusă pentru 11 deputați ai partidului de guvernământ PAS.

Mai mult, luna trecută, Moscova a interzis importurile de fructe și legume moldovenești, exporturi cheie pentru economia Republicii Moldova.

Autoritățile moldovene au extins, la rândul lor, o interdicție impusă anul trecut la 12 posturi de televiziune, motivând că instituțiile media s-au angajat în „manipularea, dezinformarea și promovarea unei agende străine”.

Guvernul de la Chișinău a blocat participarea la alegerile locale din noiembrie a mai multor politicieni care reprezintă un partid interzis cu opinii pro-ruse.

În plus, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat luna trecută o nouă strategie de apărare, care consideră Rusia și corupția drept cele mai mari două amenințări la adresa securității țării. Mai mult, UE a convenit luna trecută să înceapă negocierile de aderare cu Moldova și Ucraina.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG