Ciolacu către parlamentarii PSD: Nu vor fi anticipate
În întâlnirea parlamentarilor PSD dinaintea votului pe moțiunea de cenzură, președintele Marcel Ciolacu a încercat să-i liniștească pe socialdemocrații care se tem de alegeri anticipate.
Surse PSD au declarat pentru Europa Liberă că scenariul pe care l-a descris Ciolacu este următorul:
- La prima propunere de premier înaintată de președintele Klaus Iohannis ar urma ca PSD și aliați să voteze împotrivă
- Iar la a doua propunere, PSD și aliații ar urma să nu se prezinte la vot, dacă propunerea de premier nu va fi cea avansată de PSD.
Astfel, consideră Ciolacu, a doua propunere de premier nu este nici votată, dar nici respinsă, respingerea fiind condiția de organizare de alegeri anticipate.
Avocatul Poporului ar urma să atace la CCR ordonanțele adoptate de guvernul Orban în ședința de marți
Avocatul Poporului consideră că adoptarea, într-o singură ședință de Guvern, a 25 de ordonanțe de urgență reprezintă o gravă abatere de la norme: Guvernul s-a substituit practic Parlamentului, scrie Mediafax.
Conform Avocatului Poporului, în momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de „unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție.
„Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale”, se arată într-un comunicat.
În replică, premierul Ludovic Orban a declarat că „Avocatul Poporului poate să spună ce dorește. Noi ne-am considerat obligați să adoptăm aceste acte normative, pentru că misiunea Guvernului este să rezolve problemele românilor, nu să facă filosofie despre constituționalitate. Toate ordonanțele de urgență adoptate sunt fundamentale, indispensabile", a afirmat Ludovic Orban, susținând că aceste ordonanțe au fost emise "în deplină transparenţă".
Traian Băsescu: Nu cred că va trece moțiunea de cenzură
Fostul președinte, actual europarlamentar, a declarat într-o intervenție la Digi24 că nu crede că moțiunea de cenzură va trece. Dar „dacă trece, nu va veni nimic bun”, a spus Băsescu.
El a adăugat că un guvern interimar ar afecta interesele României într-un context european dificil, în care UE se străduiește să compenseze efectele Brexit și în cel în care programe de finanțare mari - precum 5G sau cel de ecologizare - urmează să fie negociate în termeni de alocări bugetare pentru membrii UE.
Băsescu a mai comentat și modificările la legislația electorală, adoptate de guvernul Orban prin OUG, spunând că acestea sunt „puțin ciudate”. Fostul președinte a declarat că măsurile referitoare la alegerile parlamentare sunt invers decât cele adoptate anterior cu privire la alegerile locale și că ele contravin „libertății votului”.
Marcel Ciolacu: PSD va sesiza Avocatul Poporului și Comisia de la Veneția cu privire la modificările legislației electorale, adoptate de guvern prin OUG
"Mai mulți președinți de partide vom sesiza Avocatul Poporului cu privire la ordonanța de modificare a sistemului de vot. Vom sesiza din nou și APCE și Comisia de la Veneția și solicităm desecretizarea stenogramelor din ședința de guvern de azi-noapte să vadă toți românii ce s-a putut întâmpla. Mai multe...după moțiunea de cenzură, care va trece", a declarat președintele PSD, înaintea votului pe moțiunea de cenzură.
Guvernul a adoptat, marți seara, o ordonanță de urgență pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen, care prevede, printre altele, posibilitatea votării la orice secție, indiferent de domiciliu, dar și dublarea numărului de parlamentari în Diaspora.
Facebook Forum