Linkuri accesibilitate

Guvernul Ludovic Orban a fost demis prin moțiune de cenzură cu 261 de voturi pentru

PSD avea nevoie de 233 de voturi ca să treacă moțiunea și să anuleze alegea primarilor în două tururi de scrutin.

11:47 5.2.2020

Avocatul Poporului ar urma să atace la CCR ordonanțele adoptate de guvernul Orban în ședința de marți

Avocatul Poporului consideră că adoptarea, într-o singură ședință de Guvern, a 25 de ordonanțe de urgență reprezintă o gravă abatere de la norme: Guvernul s-a substituit practic Parlamentului, scrie Mediafax.

Conform Avocatului Poporului, în momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de „unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție.

„Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale”, se arată într-un comunicat.

În replică, premierul Ludovic Orban a declarat că „Avocatul Poporului poate să spună ce dorește. Noi ne-am considerat obligați să adoptăm aceste acte normative, pentru că misiunea Guvernului este să rezolve problemele românilor, nu să facă filosofie despre constituționalitate. Toate ordonanțele de urgență adoptate sunt fundamentale, indispensabile", a afirmat Ludovic Orban, susținând că aceste ordonanțe au fost emise "în deplină transparenţă".

11:53 5.2.2020

Ciolacu către parlamentarii PSD: Nu vor fi anticipate

În întâlnirea parlamentarilor PSD dinaintea votului pe moțiunea de cenzură, președintele Marcel Ciolacu a încercat să-i liniștească pe socialdemocrații care se tem de alegeri anticipate.

Surse PSD au declarat pentru Europa Liberă că scenariul pe care l-a descris Ciolacu este următorul:

  • La prima propunere de premier înaintată de președintele Klaus Iohannis ar urma ca PSD și aliați să voteze împotrivă
  • Iar la a doua propunere, PSD și aliații ar urma să nu se prezinte la vot, dacă propunerea de premier nu va fi cea avansată de PSD.

Astfel, consideră Ciolacu, a doua propunere de premier nu este nici votată, dar nici respinsă, respingerea fiind condiția de organizare de alegeri anticipate.

12:04 5.2.2020

Niculae Bădălău, senator PSD: „Mai rău decât noaptea ca hoții”

Bădălău (PSD) despre ordonanțele lui Orban: Mai rău decât noptea ca hoții
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:22 0:00

12:20 5.2.2020

Transmisiune LIVE video a votului moțiunii de cenzură

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG