Linkuri accesibilitate

Posibilă moțiune de cenzură USR PLUS - AUR | PSD insistă să fie inițiatorul moțiunii


Negocierile între USR PLUS și AUR au avansat, iar moțiunea de cenzură ar putea să fie depusă de cele două partide, spune liderul deputaților USR PLUS. 2 septembrie 2021
Negocierile între USR PLUS și AUR au avansat, iar moțiunea de cenzură ar putea să fie depusă de cele două partide, spune liderul deputaților USR PLUS. 2 septembrie 2021

PSD, USR PLUS și AUR sunt de acord cu depunerea moțiunii de cenzură, dar fiecare vrea să dețină paternitatea asupra documentului. USR PLUS a negociat cu AUR pentru a putea depune moțiunea.

Liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu, a negociat cu președintele AUR, George Simion, semnarea moțiunii de cenzură. Individual, cele două partide nu pot depune moțiunea de cenzură și nici nu vor să o semneze pe cea a PSD.

USR PLUS și AUR ar aduna 122 de semnături, numărul necesar pentru depunerea moțiunii de cenzură, o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor.

„Au vrut să treacă cu tancul peste noi", a spus Moșteanu despre situația din Guvern, el fiind primul lider USR PLUS care recunoaște o negociere directă cu liderii AUR.

„Cîțu nu știe să folosească puterea, o folosește abuziv. Nu suntem interesați de schimb de ministere", a adăugat liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaților.

Moșteanu a dezvăluit că premierul Cîțu i-a invitat la o nouă ședință a Coaliției, mâine, la Guvern. Întâlnirea va avea loc după ora 19:00.

PSD a anunțat că va prezenta textul propriei moțiuni tuturor parlamentarilor interesați să o semneze. Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a precizat că social-democrații nu vor semna o moțiune depusă de AUR sau USR PLUS, ci invită cele două partide să semneze moțiunea PSD.

„USR e parte a problemei, nu soluția, să semneze moțiunea PSD", a afirmat Grindeanu. El a insistat că PSD are legitimitatea de a depune moțiunea datorită voturilor obținute la alegerile parlamentare.

George Simion a insistat într-un dialog purtat cu Sorin Grindeanu să-l convingă să semneze împreună o moțiune de cenzură. Demersul nu a fost unul reușit.

Dialog despre moțiune între George Simon (AUR) și Sorin Grindeanu (PSD)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

Întrebat de Europa Liberă dacă pentru PSD este mai important cine depune moțiunea sau să fie dărâmat guvernul Cîțu, Sorin Grindeanu a răspuns: „este importantă legitimitatea, este extrem de importantă pentru români."

Prim-vicepreședintele PSD a susținut că dacă USR PLUS nu semnează moțiunea de cenzură a social democraților înseamnă că fac doar circ și mascaradă".

Criza guvernamentală a fost declanșată după ce USR PLUS nu a fost de acord ca Guvernul să aprobe PNDL 3, un program de 50 de milioane de lei de finanțare a proiectelor locale. La finalul unei zile tensionate, premierul a decis să-l remanieze pe ministrul Justiției, Stelian Ion. Decizia a fost acceptată și de președintele Iohannis.

Este a doua remaniere în forță a unui ministru USR PLUS, după cea a lui Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății. Conducerea USR PLUS a decis să-i retragă sprijinul politic premierului Cîțu.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG