Linkuri accesibilitate

Vlad Voiculescu: „Votați cu Mafia sau cu mine!” Moțiune despre dramele Sănătății


Romanian social democrats (PSD) asked on Monday for Vlad Voiculescu, Health Minister, to resign
Romanian social democrats (PSD) asked on Monday for Vlad Voiculescu, Health Minister, to resign

PSD îl acuză pe ministrul Sănătății de lipsa de acțiune de la preluarea mandatului, conturând un tablou sumbru în care regăsim „victime omenești, spitale în flăcări, haos în vaccinare și degringoladă în sistem”.

Vlad Voiculescu a spus că problemele unui sistem nu i se pot imputa lui, care este ministru de doar 50 de zile, și că deputații au de ales între el și „Mafia din sănătate susținută de PSD”.

Social-democrații au încercat să forțeze ca votul asupra moțiunii simple să fie dat astăzi, după ce au remarcat că parlamentarii Puterii au părăsit sala înainte de închiderea ședinței. Dar solicitarea PSD nu a fost aprobată, cei de la putere declarând ședința închisă. Biroul Permanent stabilise ca votul pentru moțiunea simplă să fie miercuri, iar în pofida deputaților PSD care încercau să obțină astăzi un final favorabil, calendarul a rămas nemodificat.

Discursurile deputaților s-au concentrat în jurul găsirii unui vinovat pentru situația în care se află sistemul sanitar. Înarmați cu pancarte împotriva ministrului Sănătății și extrem de vocali în plen, social-democrații au încercat să arunce întreaga responsabilitate asupra actualului ministru, Vlad Voiculescu. PSD îi reproșează că nu a luat măsurile necesare după incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț astfel încât tragedia de la Institutul Matei Balș din București să fie evitată. Reamintim, numărul victimelor incendiului de pe 29 ianuarie a ajuns la opt.

Europarlamentarii Dacian Cioloș și Dragoș Pâslaru, prezenți la lectura moțiunii, au fost trimiși la balcon, într-una din lojile sălii de plen, după ce PSD s-a opus prezenței lor în sală deoarece nu sunt membri ai Camerei Deputaților.

Social-democrații l-au ales pe medicul Alexandra Rafila să le transmită mesajul. Acesta a citit moțiunea simplă depusă de PSD, susținând că Vlad Voiculescu trebuie să plece din fruntea ministerului. Cunoscut drept un specialist în domeniul medical, Alexandru Rafila a încercat să concentreze discuția pe eșecurile din ultima perioadă ale ministerului Sănătății, nu pe cele din ultimii ani.

„Am fost bucuros când a fost nominalizat Vlad Voiculescu, am greșit. Abordarea este politică, urgența este de sănătate publică. Nu discutăm despre imagine, PR. E multă demogagie și puțină asumare”, a susținut Rafila.

Vicepreședintele Camerei Deputaților i-a reproșat ministrului Sănătății că în România se testează puțin, iar peste trei milioane de teste rapide nu sunt folosite eficient.

Înainte să ia cuvântul, fostului premier Sorin Grindeanu i s-a reamintit că este autorul Ordonanței 13 din 2017. „Și al Ordonanței 14”, a completat prim-vicepreședintele PSD.

Grindeanu și-a concentrat discursul asupra decesului medicului român, salvatorul pacienților în timpul incendiului de la Piatra Neamț, după ce a fost transferat cu întârziere în Belgia. El a murit acolo, în această dimineață.

Îi spun în față lui Vlad Voiculescu: sunteți principalul vinovat moral de moartea acestui român. Ați găsit un mecanism de transfer al marilor arși, trebuia să aveți grijă să îl aplicați la primul caz important din mandatul dumneavoastră, dar nu v-a păsat”, a fost acuza adusă de Grindeanu lui Vlad Voiculescu.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaților a afirmat că în spatele ministrului se află grupurile de interese care vor să privatizeze Sănătatea „pentru a-l vinde pe nimic”.

Vlad Voiculescu: „Sunt un pericol pentru Mafia din Sănătate”

Vlad Voiculescu i-a cerut lui Sorin Grindeanu că a încercat să folosească o dramă pentru a câștiga puncte politice, atrăgându-i atenția că responsabilitatea transferului nu revenea ministerului Sănătății.

„Ați scris un text politic, domnule Rafila! Ușa de la minister este deschisă”, a spus ministrul. Voiculescu i-a reamintit lui Alexandru Rafila că școlile au fost redeschise și s-a modificat modalitatea de raportare pentru COVID-19.

Deputații PNL, USR-PLUS le-au transmis celor de la PSD că au condus mulți ani sistemul de sănătate, iar ultimii trei miniștri propuși de social-democrați sunt trimiși în judecată de DNA pentru fapte de corupție.

„Vorbesc de asumare oameni care au condus sănătatea în ultimii 18 ani, cei care și-au construit rețele mafiote cu structurile de partid. Autorii direcți sunt PSD și Mafia Pesedistă, Vlad Voiculescu este un pericol pentru Mafia din Sănătate”, și-a început discursul ministrul Sănătății.

Potrivit acestuia, nu își poate asuma răspunderea pentru o instituție, Institutul Matei Balș, pe care doctorul Streinu Cercel a condus-o treizeci de ani.

„Ați început să scrieți moțiunea înainte să fiu ministru, ați așteptat să vină o tragedie să puneți tot dezastrul în seama mea. V-ați bătut joc de ce am făcut în 2016, era un început de reformă reală”, a fost poziția ministrului Sănătății.

Vlad Voiculescu le-a spus celor de la PSD că Sorina Pintea, Florin Bodog și Nicolae Bănicioiu, foști miniștri ai Sănătății, sunt acuzați de fapte de corupție și trimiși în judecată.

„Votați cu Mafia din sănătate sau cu mine împotriva acestei Mafii”, a spus la finalul discursului său, Vlad Voiculescu.

„V-ați bătut joc, iar acum aveți îndrăzneala să vorbiți despre sănătate. Ați pus personaje sulfuroase și toxice în fruntea ministerului Sănătății”, i-a acuzat deputatul PNL, Cristian Băcanu, pe cei de la PSD.

La rândul său, deputatul liberal Dan Vâlceanu le-a cerut parlamentarilor PSD să vină să se trateze la spitalul din Târgu-Jiu, un spital în care conducerea a fost impusă de social-democrați, drept proba supremă a calității a managementului respectiv.

George Simion (AUR): „Spitalele sunt instituții de omorât oameni”

Liderul AUR a anunțat că partidul său va vota moțiunea simplă depusă de PSD.

„Când se urcă scroafa în pom/ cine tace nu e om. Am văzut că a venit tăticul Cioloș să vă ia apărarea. Spitalele sunt instituții de omorât români. Să vă fie rușine!”, a spus George Simion.

Teme care au lipsit

Deputații - în opoziție sau la putere - au atins puțin subiectul vaccinării sau ce ar trebui făcut pentru îmbunătățirea imediată a situației în domeniul medical. Lupta politică s-a concentrat într-un schimb de replici tăioase despre trecutul Sănătății și dramele petrecute în acest sistem, despre corupție și, de asemenea, asupra răspunsurilor diverse la întrebarea „de ce România nu are un sistem sanitar performant?”.

Dacă vreți să ne împărtășiți opinia dvs. asupra sistemului de Sănătate, dar mai ales experiențele dvs. în spitalele din România, inclusiv în perioada pandemiei, vă rugăm să o faceți pe pagina noastră de Facebook sau la Bucharest_Bureau@rferl.org

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG