Linkuri accesibilitate

Moțiunea simplă împotriva lui Florin Cîțu, adoptată de Camera Deputaților


Florin Cîțu
Florin Cîțu

Camera Deputaților a adoptat miercuri prin vot moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Finanțelor „Virusul Cîţu a infectat economia naţională”.

În favoarea moțiunii au votat 166 de deputați, în timp ce 94 au votat împotriva. De asemenea au fost înregistrate 28 de abțineri, iar 22 de deputați prezenți nu au votat.

Cu toate acestea, moțiunea simplă nu va produce efecte juridice, deoarece există o decizie a Curții Constituționale care spune că un ministru pe numele căruia trece o moțiune simplă nu este automat demis.

Moțiunea simplă a fost dezbătută luni, iar de la tribuna Parlamentului s-au auzit cuvinte precum criminali, țepari, penali, reprezentanții puterii și cei ai Opoziției jignindu-se reciproc.

Din rolul celui atacat, Cîțu a avut un discurs extrem de virulent și cu multe invective la adresa social-democraților.

V-ați urcat pe cadavre pentru a vă impune agenda politică. Vreau să vă reamintesc cine sunt semnatarii moțiunii, cei care în 10 august au bătut și gazat români nevinovați. Sunteți niște țepari, ați dat țeapă oamenilor. Semnatarii sunt criminali pentru că și-au permis să șantajeze guvernul. Acești criminali au jucat poker cu sănătatea românilor încercând să-l șantajeze pe președintele României. Au modificat în mod criminal propunerile economice. Ați lăsat statul român nepregătit și vulnerabil, pentru asta ar trebui să răspundeți penal, ați subminat statul prin ceea ce ați făcut în Parlament”, au fost sintagmele folosite de ministrul de Finanțe pentru a replica social-democraților.

Ministrul și-a continuat tirul la adresa celor din PSD, afirmând că aceștia se folosesc de epidemia de coronavirus pentru a obține avantaje în bătălia politică.

Cel mai josnic lucru pe care l-au făcut în această moțiune, au folosit acest virus nenorocit care a generat victime pentru a-și promova moțiunea. Cât de ticăloși să fiți să vă folosiți de virus pentru a ataca guvernul, știu că mă urâți, mă înjurați pe unde ați apucat, ar trebui să vă cereți scuze familiilor îndoliate pentru că v-ați folosit de acest virus”, a continuat atacul Florin Cîțu.

Limbajul dur folosit la adresa celor care dețin majoritatea în Parlament a fost dublat de prezentarea măsurilor cu caracter economic, care au pus accent pe reușita programului IMM-Invest.

Tonul virulent a fost taxat de cei de la PSD și ALDE.

Am văzut un politician parcă în sevraj care afirmă că a dat el 300 de milioane, care vorbește de România care e acum a noastră. Spuneți să fie urmăriți penal toți cei care critică Guvernul, domnule, când v-ați făcut ultimul control”, a fost reacția liderului grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis.

Acesta i-a spus ministrului de Finanțe că a fost dat afară de la bancă pentru un atac speculativ la adresa leului.

Aflăm că suntem țepari, criminali. Acești țepari, ticăloși v-au votat când colegii dumneavoastră, din motive de sănătate, nu au putut să fie în Parlamentul României, am riscat sănătatea noastră și a copiilor noștri să venim în Parlament”, i-a adus aminte deputatul PSD, Marius Budăi.

Reprezentantul ALDE, Varujan Vosgania, i-a dat „cartonașul roșu” lui Cîțu pentru cuvintele folosite în Parlament.

USR a anunțat că nu va vota moțiunea simplă, dar că guvernul liberal nu și-a ținut promisiunile făcute înainte de instalare

Prețul pentru criză stă pe umerii mediului privat și pe umerii economiei private, la stat cheltuielile au crescut. Salariile demnitarilor nu au scăzut, ați uitat complet, salariile oamenilor din camera aceasta nu au scăzut cu nimic, salariile oamenilor au fost afectate, ei au trebuit să strângă cureaua”, a afirmat Claudiu Năsui, deputat USR.

Citește și:

XS
SM
MD
LG