Linkuri accesibilitate

Mugur Isărescu scindează PSD. Prima răscoală din epoca Dăncilă: senatorii nu vor să-l voteze pentru un nou mandat în fruntea BNR


Mandatul lui Mugur Isărescu în fruntea BNR expiră în această toamnă.
Mandatul lui Mugur Isărescu în fruntea BNR expiră în această toamnă.

Senatorii prezenți astăzi la ședința de grup au decis să nu îl susțină pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat în fruntea BNR. Șerban Nicolae susține că decizia a fost luată în unanimitate, însă mulți senatori au lipsit de la ședință. Printre ei: Mihai Fifor, purtător de cuvânt al PSD.

„Nici un senator PSD prezent la ședință nu a dorit să îl susțină pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator. Așteptăm altă propunere”, a declarat pentru Europa Liberă liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae.

Discuția senatorilor a venit la doar câteva ore după ce Coaliția de guvernare a decis altfel. Premierul Viorica Dăncilă, dar și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au stabilit că Isărescu benefiază în continuare de sprijinul lor. Mai mult, după ședința grupului PSD din Camera Deputaților, Marcel Ciolacu a ieșit și a spus că îl susține și el pe Mugur Isărescu.

Senatorii consideră însă că nu au fost consultați înainte de a se lua o astfel de decizie, mulți reproșându-i lui Isărescu că a avut poziții critice la adresa guvernării.

„Sigur, astăzi la grup au fost discuții mai aprinse, în unanimitate toți cei prezenți au votat că nu îl vor susține și nu îl vom vota pe domnul Isărescu în caz că o să fie propus pentru a continua la șefia BNR. Așa s-a hotărât, sunt mai multe motive. Eu am fost în Comisia Economică, au fost discuții legate de arenele de tenis, de inflație și toată lumea a dat-o pe guvernare PSD, iar inflația știți că este la Banca Națională. Doamna Dăncilă nu are drept de vot . Este președintele partidului, dar nu are drept de vot. Președintele partidului poate să spună într-un fel, noi nu votăm”, a spus Emanoil Savin, senator PSD, pentru Europa Liberă. Savin este finul lui Liviu Dragnea și este fost primar al orașului Bușteni.

Printre cei care nu au fost prezenți la ședința de grup s-a numărat Mihai Fifor, purtător de cuvânt al PSD. El și-a anunțat astăzi intenția de a fi prezidențiabilul PSD.

Tonul revoltei în PSD a fost dat de Lia Olguța Vasilescu. Ea a fost prima care a spus public că nu îl va vota pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat în fruntea BNR. Poziția sa a fost susținută de senatori, printre cei care au fost prezenți la ședință fiind Ecaterina Andronescu și Paul Stănescu.

Surse din PSD: “Avem nevoie de cineva cu credibilitate în exterior”

Surse din PSD care au participat la ședința Coaliției au declarat pentru Europa Liberă că Mugur Isărescu reprezintă cea mai bună variantă în acest moment, deoarece PSD nu are un alt nume pregătit.

“De la BNR puteau să fie Mugur Isărescu sau Florin Georgescu. Sunt oameni care au credibilitate, care cunosc bine situația economică, care știu cum să gestioneze situația. Nu putem face schimbări majore acum”, au explicat cei din PSD alegerea făcută.

Dragnea, atacuri în serie la adresa BNR

În timpul mandatului lui Liviu Dragnea era dată ca sigură schimbarea lui Mugur Isărescu din fruntea Băncii Naționale. Atacurile la adresa guvernatorului erau dese, iar în partid se vorbea deja de numele unor posibili succesori.

Înainte să fie condamnat, Liviu Dragnea a inițiat un proiect de lege prin care rezervele de aur ale BNR să fie repatriate. Proiectul a fost votat în Parlament în pofida opoziției venită din partea Băncii Naționale.

Un război între Liviu Dragnea și BNR a fost și legat de inflație. Anul trecut, Liviu Dragnea îi trimitea o scrisoare lui Mugur Isărescu în care îl atenționa că Banca Națională a indus neîncredere în Guvern.

“Politica monetară, atribuția exclusivă a BNR, reprezintă o componentă esențială a mix-ului de politici macroeconomice promovat pentru asigurarea unei dezvoltări economice accelerate, dar sustenabile și de durată. În acest sens, consideră că politica monetară trebuie să se armonizeze cu politice guvernamentale. Din acest punct de vedere, îmi exprim îngrijorarea față de măsurile întreprinse la început de an de către BNR și care, în opinia mea, nu reprezintă cea mai potrivă cale de coordonare a politicilor macroeconomice”, susținea Dragnea în scrisoarea trimisă către guvernator.

După schimbul de scrisori, conducerea BNR s-a întâlnit cu premierul Dăncilă, cu Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților la acea dată, cu ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, dar și cu Darius Vâlcov. Discuția a avut loc la Parlament și a durat mai bine de trei ore.

O discuție tensionată între fostul lider PSD, Liviu Dragnea, și conducerea BNR a fost și pe tema ROBOR. Dragnea afirma că este îngrijorat de creșterea ROBOR și că trebuie să existe o discuție cu Banca Națională pe această temă.

Atacurile la adresa politicii BNR au continuat și în campania pentru europarlamentare din partea lui Liviu Dragnea.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG