Muzeul are trei încăperi în care sunt expuse obiecte care provin din anii 40, anii în care a fost impus comunismul în România, până la Revoluția din decembrie 1989.
Gabriel Boga avea 12 ani la Revoluție și își amintește bine comunismul. S-a decis să facă muzeul în 2019, când și-a dat seama că sunt puține informații despre ce s-a petrecut în România în acei ani. Acum cinci ani, organiza tururi despre istoria comunismului în Romania.
„Am realizat că există foarte puțină informație atât în rândul străinilor cât și a românilor în ceea ce privește istoria recentă și că este nevoie ca aceasta să fie prezentată într-o forma accesibilă publicului larg”, spune Gabriel Boga.
Și-a văzut visul cu ochii abia în iulie 2023, după ce a găsit un spațiu cât de cât potrivit în Centrul Vechi din București, pe strada Covaci nr 6. Gabriel Boga spune că a făcut muzeul împreună cu o echipă formată din absolvenți de istorie, relații internaționale și ghizi de turism istoric. La asta a contribuit și experiența lui în grafică, design și producție. Muzeul cuprinde multe fotografii făcute de Andrei Bîrsan și Florin Andreescu.
Obiectele din muzeu sunt aduse din toată țara.
„Am căutat pe grupuri dedicate, site-uri de specialitate, unele dintre ele au fost trimise prin curier, după altele ne-am dus personal. 80% din inventar este cumpărat, 20% au fost donații în principal de la o persoana deosebită din Iași, dar și din București”, spune Gabriel Boga.
Anul viitor plănuiește mutarea muzeului într-un spațiu mai mare tot din Centrul Vechi.
Intrarea la muzeu costă 40 de lei. De Anul Nou muzeul este închis. Pe 26 decembrie e deschis între 10-16, iar între 27 și 30 decembrie, de la 10 la 19.