Linkuri accesibilitate

N.C. Munteanu: În jurul unui buget mult întârziat


Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Teodorovici, Niculae Bădălău, Daniel Chițoiu și Darius Vâlcov
Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Teodorovici, Niculae Bădălău, Daniel Chițoiu și Darius Vâlcov

În fotografie, liderul PSD apare alături de șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, miniștrii Finanțelor, Eugen Teodorovici, și Economiei, Niculae Bădălău, Daniel Chițoiu (ALDE) și Darius Vâlcov, consilierul premierului pentru probleme economice. Textul, lapidar și trumfător, lăsa să se înțeleagă că el, Dragnea, și camarazii, lucrau la proiectul de buget pe 2019: „Cu cifrele pe masă. Viitorul arată bine!”

Nicio aluzie ca răspuns la posibile întrebări. Bunăoară, de ce în ianuarie 2019 se lucra la un buget care ar fi trebuit terminat încă din octombrie-noiembrie 2018, pentru a putea fi dezbătut temeinic, eventual, amendat în Parlament. Și cine ar trebui să răspundă pentru nepermisa întârziere? Din frumoasa adunătură care părea a decide veniturile și cheltuielile României pe 2019, Dragnea, Tăriceanu și Bădălău sunt amatori în materie de economie și finanțe și ei nu pot înlocui munca unor experți în domeniu. Apoi, șase oameni, fie ei geniali, cum ar fi faimosul Darius Vâlcov, nu pot întocmi pe genunchi bugetul unei țări. E cel puțin neserios. În fine, întocmirea bugetului unei țări este un atribut al guvernului, iar prezența liderilor Camerei Deputaților și Senatului este cel puțin o încălcare a separației puterilor în stat. Însă România e încă o democrație originală și nu are rost să ne mai formalizăm.

Și minune, lucrat pe genunchi și pe repede înainte, cu concursul unor amatori generoși, bugetul a fost gata în două sptămâni. Dar, înainte de a fi supus dezbaterii în parlament, a fost amendat chiar de unul dintre genitorii săi. Nemulțumit de propriul buget, Dragnea a cerut tăierea din sumele alocate serviciilor secrete și redirecționarea banilor către Sănătate și pentru acordarea gratuită de vitamină D tuturor copiilor din România. Populismul dă bine în orice împrejurare, nu costă și ajută la îmbrobodirea alegătorilor. Sigur, la discutarea lor, amendamentele au căzut cu zgomot, dar important este că el, marele Dragnea a încercat. Evident, liderul PSD ar fi fost mai credibil dacă sumele respective ar fi fost tăiate din banii alocații finanțării partidelor. Căci printr-un artificiu marca PSD, vecin cu escrocheria, partidele primesc în 2019 de 13 ori mai mulţi bani de la buget decât în 2017. Și astfel PSD încasează mai mulţi bani decât Partidul Socialiştilor Europeni, familie politică ce reuneşte toate partidele socialiste din Europa. Pescuitor în ape tulburi, Victor Ponta a propus ieri ca banii alocaţi partidelor să fie relocaţi către „grădiniţe, bolnavi şi alocaţii“. Amendamentul a fost respins de aleşii PSD, ALDE şi Minorităţi.

Într-un moment de un ridicol imens, Liviu Dragnea a spus că mărirea alocațiilor pentru copii nu este constituțională. Dar, profitând de lipsa din sală a unor parlamentari ai Puterii, liberalii au impus majorarea alocațiilor. PSD nu a mai putut da înapoi, fără pagube de imagine. Și astfel, înainte de a fi aprobat s-a ajuns la creșterea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76%.

În rest, de la ultimul primar, la cel mai important ministru, toată lumea a fost nemulțumită de felul în care au fost împărțiți banii. Evident, vom avea bine cunoscutele rectificări bugetare. Dar ele vor arăta ca anteriul lui Arvinte. Se va tăia din poale pentru a cârpi mânecile. După doi ani de guvernare PSD – ALDE, avem un buget e de austeriate. Și viitorul nu arată prea bine.

  • 16x9 Image

    Neculai Constantin Munteanu

    Neculai Constantin Munteanu (n. 16 noiembrie 1941, Pufeşti, Vrancea), jurnalist (de profesie economist) şi disident anticomunist din România, redactor la programul Actualitatea Românească la Radio Europa Liberă (1980-1994), ulterior colaborator extern.

XS
SM
MD
LG