Linkuri accesibilitate

N.C.Munteanu: Șpaga și bacșișul


N.C.Munteanu - „bacșișul oferit chelneriilor, şoferilor de taxi, frizerilor, coafezelor nu înseamnă corupție”
N.C.Munteanu - „bacșișul oferit chelneriilor, şoferilor de taxi, frizerilor, coafezelor nu înseamnă corupție”

Săptămâna trecută, primul ministru al României, Viorica Dăncilă, a mai făcut o nefăcută. Cum, de obicei, nefăcutele ei, dezacorduri și erori gramaticale, sunt și în formă și în fond, de data asta nici vorbă de dezacorduri, adio erori gramaticale. Și culmea, nici în formă nu era nimic de zis, dimpotrivă avea un șic intelectual neașteptat, cultural aș zice. Cu fondul, problema e cât casa!

Neculai Constantin Munteanu
Neculai Constantin Munteanu

Europarlamentarul luxemburghez Frank Engel a vorbit despre vizită la Bruxelles a Vioricăi Dăncilă, înainte de a vorbi în plenul Parlamentului European. „Să vă povestesc ce a afirmat doamna Dăncilă în faţa grupului socialist. Un deputat socialist din Ungaria mi-a spus foarte amuzat că doamna Dăncilă, înainte de a vorbi în faţa plenului, a venit la grup, iar cei de acolo i-au reproşat problemele legate de corupţie din România. Şi ea a zis că nu e adevărat, nu există corupţie în România, este doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulţumi cuiva. Mi s-a părut extrem de ingenios să vorbeşti de o diferenţă culturală. Practic, aş putea să-mi cumpăr direct o decizie favorabilă în justiţie, dar asta nu ar însemna că sunt corupt sau că aş corupe pe cineva, nu, aş avea un comportament cultural specific”, a povestit ironic eurodeputatul.

Acuma, cine cunoaște stilistica oratorică a primului ministru român, nu-și poate imagina că din gura și din mintea damei din Videle poate ieși un adevăr formulat atât de simplu, atât de pregnant și atât de coerent. Chiar și dacă ar fi avut cu ea faimoasa hârtiuță, care de regulă o împiedică să spună prostii. Că de umor sau de ironie, slabă nădejde să o bănuim pe Viorica Dăncilă.

Numai o succesiune de traduceri, între ele cu un fericit traduttore - traditore, ar putea s-o facă pe Viorica Dăncilă să se exprime într-o românească atât de inteligibilă. Adevărul este că, până acum, nimeni nu a auzit-o pe Viorica vorbind vreo limbă străină, exceptând propoziții uzuale la primirea omologilor străini, gen „make a photo”! Probabil că și la întâlnire cu socialiștii europeni va fi fost asistată de un traducător când le-a spus minunea „nu e adevărat, nu există corupţie în România, este doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulţumi cuiva”.

Vasilica Viorica Dăncilă
Vasilica Viorica Dăncilă

Inocenta Viorica, sau translatarea, confundă sumele modice de bani oferite celor ce au salarii modeste în schimbul unor servicii mărunte sau a calității lor. Nu, Viorica, bacșișul oferit chelneriilor, şoferilor de taxi, frizerilor, coafezelor nu înseamnă corupție. Nu, dulce Viorică, nici sumele modice pe care le lași și matale portarilor, recepţionerilor, hamalilor, cameristelor, liftierilor din hotel nu se înscriu la corupție.

În schimb, dulce Viorică, funcţionarul public, mai mărunt sau mai înalt, care îți condiționează exercitarea unui drept în schimbul unor servicii sau a unei sume de bani intră la corupție caracterizată. O licitație importantă, în valoare de multe milioane, câștigată nu de oferta cea mai bună, ci de cineva pentru care a interveni un înalt funcționar de partid sau de stat tot la corupție intră.

Pentru că banii aceștia obținuți fără muncă sunt considerați spagă sau mită, iar șpaga și mita stimulează corupția. Și corupția, dulce Viorică, înflorește acolo unde toate lucrurile merg tot pe „pile" și pe „plicuri", tot pe nepotisme şi clientelisme. Cum nimic nu se învață fără exemple, iată unul pentru înțelegerea primului Ministru. O tânără domniță, bogată în nuri, muncind numai la stat, la 35 de ani avea un BMW, un Audi, un teren intravilan în Voluntari de o mie de metri pătrați, 66 de mii de metri pătrați de teren agricol, o garsonieră şi un apartament în Bucureşti. Și nu putea justifica 150.000 de euro avere în plus fața de cât putea agonisi din veniturile declarate. Mai trebuie spus că tânăra domniță a fost șef la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, locul de unde au pornit cele mai gigantice operațiuni de corupție din România post revoluționară

Anticoruptul Tudorel Toader i-ar putea vorbi despre corupție doar descriindu-i traseul fugarilor de lux Gabriel Popoviciu, Radu Mazăre, Bogdan Adamescu, Sebastian Ghiță, Elena Udrea și anturajul rămas acasă. Și dacă vrea și ceva corupție fără frontiere, Tudorel i-ar putea da amănunte despre afacerile Micrsoft, Eads și Bechtel, care ar zbârli serios coafura primului ministru. Și pentru restaurarea căreia Viorica ar putea da un fleac de bacșiș, fără să fie înscrisă la corupție!

  • 16x9 Image

    Neculai Constantin Munteanu

    Neculai Constantin Munteanu (n. 16 noiembrie 1941, Pufeşti, Vrancea), jurnalist (de profesie economist) şi disident anticomunist din România, redactor la programul Actualitatea Românească la Radio Europa Liberă (1980-1994), ulterior colaborator extern.

XS
SM
MD
LG