Luni, în 9 august, se împlinesc 76 de ani de când orașul japonez Nagasaki a fost ras de pe suprafața pământului în urma exploziei cauzate de bomba atomică lansată de americani, denumită „Fat Man” (Omul Gras). Aproximativ 39.000 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 25.000 au fost rănite de suflul exploziei.
Bomba nucleară, cea de doua și ultima folosită vreodată împotriva populației civile, l-a convins pe împăratul Hirohito să capituleze necondiționat în fața Aliaților.
De ce Nagasaki și de ce o a doua bombă atomică?
Americanii au sperat până în ultimul moment ca atacul de la Hiroshima să fie primul și ultimul nuclear, care să îi determine pe japonezi să renunțe la războiul din oceanul Pacific împotriva Statelor Unite și să capituleze necondiționat.
La data de 6 august 1945, la doar 16 ore după devastarea orașului Hiroshima de către bomba nucleară „Little boy” (Băiețelul), președintele american Harry Truman a amenințat Japonia cu anihilarea totală a acesteia.
„Suntem pregătiți să distrugem mai rapid și complet fiecare întreprindere de război pe care japonezii o au la sol, în fiecare oraș. Le vom distruge docurile, fabricile și rețele de comunicație. Să nu mă înțelegeți greșit; vom distruge complet puterea Japoniei de a mai putea purta vreun război”, a declarat acesta pentru reporterii din acea vreme.
Chiar în timpul discursului său, cercetătorii americani din cadrul proiectului Manhattan pregăteau lansarea de bombe atomice suplimentare asupra orașelor japoneze Kokura (actualul Kitakyushu), Niigata și Nagasaki.
Cu toate acestea, împăratul Japonez Hirohito a decis să continue războiul împotriva Statelor Unite.
Nagasaki, opțiunea numărul doi
În zorii zilei de 9 august 1945, bombardierul american B-29, cunoscut sub numele de „Bookstar” a decolat de pe insula Tinian cu destinația Kokura, ce găzduia arsenal de război.
Fiindcă orașul era acoperit de nori, piloții au decis să se îndrepte către a doua lor țintă, Nagasaki.
Bomba a explodat la 11:02, ora locală, la o altitudine de doar 502 metri. Suflul și căldura degajată au ucis instant între 92 și 93 la sută dintre oamenii aflați la doar 600 de metri de locul exploziei. Cauza principală a morții pentru 60 la sută dintre victime au fost arsurile rezultate de pe urma declanșării reacției nucleare.
Motivul pentru care Truman și oficialii din administrația sa au decis să folosească cele două bombe atomice împotriva populației japoneze a fost unul strategic din punct de vedere militar: aceștia doreau scurtarea războiului și prevenirea unei eventuale invazii a Japoniei.
Secretarul de război, Henry Stimson, a explicat în detaliu motivul folosirii bombelor într-un material scris pentru revista Harper’s.
Potrivit acestuia, până în iulie 1945, nu exista niciun semn cum că japonezii ar fi intenționat să renunțe la luptă și să capituleze în fața americanilor. Între timp, Statele Unite planificau să intensifice blocada maritimă și aeriană a Japoniei, să crească numărul de bombardamente strategice împotriva acesteia și să lanseze o invazie la sol în noiembrie 1945.
Bomba nucleară a distrus o treime din oraș și a fost exemplul clar că americanii urmau să continue bombardarea strategică. Drept urmare, japonezii au capitulat necondiționat la data de 15 august 1945.