Linkuri accesibilitate

Nagorno-Karabakh | Deținuți în schimbul hărților cu terenuri minate


Nikol Pashinian și Ilham Aliyev în 2020, în Germania.
Nikol Pashinian și Ilham Aliyev în 2020, în Germania.

Nikol Pashinian, prim-ministrul armean, a declarat că este pregătit să discute cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev „măsuri de consolidare a încrederii” dintre cele două părți în regiunea Nagorno-Karabakh. Anterior, și Aliyev a declarat că se simte pregătit pentru o asemenea întâlnire.

„Sunt gata să port discuții cu domnul Pashinian în orice moment, oricând este și dumnealui pregătit”, a declarat Aliyev pentru agenția de știri spaniolă EFE. Sunt deschis discuțiilor și cred că ar putea fi un semn bun că războiul s-a încheiat.”

Pashinian urmărește să negocieze eliberarea a câtorva zeci de soldați și civili armeni ținuți ostatici de către statul vecin, la un an după ce Rusia s-a oferit să medieze un armistițiu pentru încetarea focului.

Acesta a afirmat că este, de asemenea, dispus să ofere la schimb mai multe hărți ce conțin informații despre câmpurile minate de către armata Armeniei. Teritoriul minat se află, în prezent, sub controlul autorităților de la Baku.

Armenia a mai oferit vara asta un set de hărți în schimbul eliberării a 30 de prizonieri armeni de război.

Aliyev a susținut atunci că hărțile oferite nu arată clar locațiile în care se găsesc minele plantate de soldații armeni.

Ilham Aliyev a amenințat în repetate rânduri că va interveni cu forța pentru a crea un coridor de legătură între Nakhichevan, o exclavă a Azerbaidjanului, și teritoriul principal al statului prin provincia Syunic, ce aparține Armeniei.

O serie de negocieri au avut loc în 2020 și 2021 sub supravegherea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), printre care și așa-numitul Grup Minsk, alcătuit din Rusia, Statele Unite și Franța. Negocierile nu au dus la nicio soluționare pașnică a conflictului.

Într-o discuție cu membrii comunității armene din Lituania, Pashinian a declarat duminică, pe 3 octombrie, că miniștrii de Externe ai celor două țări s-ar putea întâlni pentru o nouă rundă de discuții.

Tensiunile dintre cele două țări au continuat să se resimtă după conflictul din toamna anului 2020, când aproape 7.000 de soldați din ambele tabere și-au pierdut viața. Alături de ei, aproximativ 1.400 de civili au fost uciși în urma unui conflict ce a durat 44 de zile.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG