Linkuri accesibilitate

Adrian Năstase, reabilitat de Curtea Supremă. Decizia nu este definitivă


Adrian Năstase este la un pas să-și redobândească toate drepturile din care a fost decăzut după cele două condamnări penale cu executare pentru corupție.
Adrian Năstase este la un pas să-și redobândească toate drepturile din care a fost decăzut după cele două condamnări penale cu executare pentru corupție.

Adrian Năstase, fost premier PDSR (actualul PSD), ar putea să scape de interdicțiile pe care le-a primit în urma condamnărilor din dosarele „Trofeul Calității” și „Zambaccian” și ar putea reveni în politică.

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a aprobat marți cererea de reabilitare judecătorească, dar decizia nu este definitivă.

Năstase ar putea scăpa, astfel, de mai multe interdicţii cu care a rămas după cele două condamnări penale, executate între timp. Cea mai importantă dintre interdicții este dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice.

Năstase a fost condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare pe parcursul a două condamnări, dar a fost eliberat mai devreme, în august 2014, pentru că a împlinit 60 de ani și pentru că a participat la mai multe activități din închisoare. El a plătit și o serie de despăgubiri: trei milioane de lei în dosarul „Trofeul Calității” și 300.000 de euro în dosarul Zambaccian.

„Admite cererea de reabilitarea judecătorească formulată de petentul Năstase Adrian. Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian. (...) Cu drept de contestație în termen de 10 zile de la comunicare.”, se arată în minuta instanţei din 7 decembrie 2021.

Potrivit articolul 169 din Codul penal, alineatul 1, „reabilitarea face să înceteze decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare”.

De asemenea, potrivit articolului 168 din Codul penal, cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat nu a săvârșit altă infracțiune în intervalul de timp prevăzut de articolul 166 (timp de 4 ani de la eliberarea după o pedeapsă de până în cinci ani) și a achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare.

Pe 8 octombrie, Năstase a scris pe blogul său că „în condițiile în care s-au împlinit toate condițiile prevăzute de lege, am depus astăzi, la instantă, solicitarea de reabilitare judecătorească.”

El a scris, apoi, că nu intenționează să revină în politică.

„M-au sunat mai multi jurnaliști să mă întrebe ce este cu cererea mea de reabilitare judecătorească și dacă doresc să revin în politică. Le-am răspuns că nu am un astfel de proiect. Asta nu înseamnă că nu urmăresc ce se întâmplă în țară și că nu mi-aș dori să învățăm din greșelile noastre dar și din reușitele altora.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG