Linkuri accesibilitate

ONU: Violența sexuală, armă de război în atacul Hamas din 7 octombrie


 Israel - Un bărbat trece pe lângă un gard cu fotografii cu ostatici, în mare parte civili israelieni, care au fost răpiți în timpul atacului fără precedent al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, în Ramat Gan, Israel, miercuri, 22 noiembrie 2023.
Israel - Un bărbat trece pe lângă un gard cu fotografii cu ostatici, în mare parte civili israelieni, care au fost răpiți în timpul atacului fără precedent al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, în Ramat Gan, Israel, miercuri, 22 noiembrie 2023.

Hamas a avut un plan premeditat de a folosi violența sexuală ca armă de război, a declarat un militant și avocat israelian pentru drepturile femeilor, citat de BBC.

Profesorul Ruth Halperin-Kaddari a spus că a văzut imagini cu femei în mai multe locații a căror stare arăta „fără îndoială” că au fost violate.

Poliția israeliană spune că a strâns până acum peste 1.500 de mărturii de la martori și medici. Hamas a negat că gruparea a comis violențe sexuale în timpul atacurilor din 7 octombrie.

Imaginile și filmările în direct transmise în flux de membrii Hamas arată, însă, fără dubiu natura atacurilor de la festivalul Supernova, scrie BBC.

Mai multe serii de violențe sexuale, de la violuri în grup până la mutilarea sexuală a victimelor ucise, sunt investigate de poliție.

„Am văzut o serie de relatări directe ale martorilor oculari, de exemplu despre un supraviețuitor care s-a ascuns în tufișuri și a văzut o femeie lângă ea fiind violată de mai mulți bărbați”, a declarat profesorul Halperin-Kaddari pentru programul Today de la BBC Radio 4.

Ea a spus că a vorbit și cu un paramedic care a tratat o femeie cu hemoragie după ce a fost violată de patru bărbați.

„Am văzut filmări și imagini din numeroase locații cu cadavrele a căror stare prezentau toate același model de mutilare și nu lăsau nicio îndoială că aceste femei au fost violate înainte de a fi executate”, a spus ea.

„Acest lucru nu lasă nicio îndoială că o astfel de concentrare de cazuri într-un interval de timp relativ scurt - mai puțin de o zi - în numeroase locații, nu ar fi putut exista dacă nu ar fi existat un plan, premeditare, de a folosi violența sexuală ca un armă de război”.

Hamas a spus că „a respins și a denunțat ferm” orice abuzuri sexuale. Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, Hamas a scris că astfel de afirmații sunt „minciuni” ale Israelului care au încercat să denatureze modul „uman” în care Hamas a tratat ostaticii israelieni.

Hamas a luat ostatici aproximativ 240 de persoane pe 7 octombrie. 110 au fost eliberate săptămâna trecută, ca parte a unui armistițiu cu Israelul.

Activiștii pentru drepturile femeilor israeliene au făcut apel la organizațiile internaționale să recunoască public rapoartele de violență bazată pe gen, inclusiv violență sexuală, în urma atacurilor Hamas.

Luni, zeci de demonstranți s-au adunat în fața sediului ONU din New York, protestând față de ceea ce ei au spus că este inacțiunea organizației sa în legătură cu violul, răpirea și maltratarea femeilor israeliene.

Profesorul Halperin-Kaddari, care a petrecut 12 ani ca membru al unei convenții ONU privind discriminarea femeilor, a spus că ea și alții au făcut apel la organismele ONU să recunoască aceste „crime împotriva umanității”.

„Din păcate, până acum o săptămână, niciunul dintre ei nu a spus cuvântul explicit „violență sexuală”. Le-a luat mai mult de șapte săptămâni”, a spus ea. ONU încă nu a răspuns acuzațiilor, dar profesorul Halperin-Kaddari a vizitat ONU la Geneva în urmă cu doar o săptămână pentru a atrage atenția asupra violenței.

UN Women a emis o declarație - la opt săptămâni după atacuri - în care recunoaște relatările despre atrocitățile bazate pe gen.

„Acest lucru le-a luat prea mult, mult prea mult”, a adăugat profesorul Halperin-Kaddari.

Yael Sherer de la grupul de advocacy Lobby to Combat Sexual Violence a declarat că inclusiv bărbații au fost victime ale violenței sexuale pe 7 octombrie.

Ea a spus că sunt strânse dovezi de la unii supraviețuitori ai atacurilor, precum și de la martori care au depus mărturie despre aceste gen de violențe. „Teroriștii Hamas s-au asigurat că îi dezonorează pe acești oameni și îi dezonorează în multe feluri”, a spus ea.

Aceasta a inclus violența exercitată asupra cadavrelor victimelor după ce acestea au murit, a adăugat Sherer.

„Am văzut și oameni care sângerau... [și] oameni care erau legați de mobilier și nu erau îmbrăcați, de multe vârste”.

O comisie de anchetă a ONU, aflată în desfășurare, care investighează presupusele crime de război de ambele părți ale conflictului Israel-Hamas se va concentra asupra violenței sexuale comise în timpul atacurilor din 7 octombrie. Cu toate acestea, Israelul nu a cooperat până acum cu comisia, considerând-o părtinitoare.

Navi Pillay, care conduce ancheta, a declarat că dacă Tel Avivul nu ar dori să coopereze, echipa ei ar putea în continuare să preia probe de la supraviețuitori și martorii din afara țării.

„Tot ce trebuie să facă ei [Israelul] este să ne lase să intrăm”, a spus ea pentru BBC, adăugând că supraviețuitorii atacurilor ar trebui să poată obține o audiere ONU.

Pillay a respins, de asemenea, afirmațiile conform cărora ONU a amânat recunoașterea faptului că violența sexuală a avut loc în timpul atacurilor Hamas și a spus că „toate eforturile” sunt făcute ca parte a investigațiilor echipei sale.

Atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie a ucis 1.200 de oameni.

De atunci, Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că peste 15.500 de oameni au fost uciși în campania militară a Israelului pe care a lansat-o ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG