Linkuri accesibilitate

Încă o dronă rusească a căzut în România. Ce spune șeful NATO despre invocarea articolului 4


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că „până acum” nu a fost nevoie de invocarea articolului 4 al alianței militare. (Imagine de arhivă)
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că „până acum” nu a fost nevoie de invocarea articolului 4 al alianței militare. (Imagine de arhivă)

O a patra dronă kamikaze, folosită de Rusia în războiul contra Ucrainei, a fost descoperită joi dimineață pe teritoriul României. Autoritățile spun că e posibil ca explozia să fi avut loc la impactul cu solul. Șeful NATO spune că indiciile de până acum nu arată intenția de atac asupra României.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit joi despre cea de-a patra dronă rusească ajunsă pe teritoriul României în ultimele săptămâni.

El a spus că nu există indicii că incidentele cu drone au fost „atacuri deliberate asupra aliaților NATO, ci mai degrabă o consecință a atacurilor nejustificate asupra Ucrainei”.

Întrebat de Associated Press dacă vreuna dintre țările membre a vorbit despre activarea consultărilor oficiale în temeiul articolului 4 din Tratatul NATO, Jens Stoltenberg a spus că „până acum nu a fost nevoie de așa ceva”.

De asemenea, Stoltenberg a menționat că alianța a crescut numărul de aeronave care monitorizează cerul României după descoperirea dronelor.

Chiar vineri dimineață, Ministerul Apărării de la București a anunțat că trei drone MQ-9 Reaper vor fi discolate anul viitor în România, pe o perioadă de șase luni până la un an.

Ce spune articolul 4 din Tratatul NATO

Articolul 4 prevede că țările membre NATO „se vor consulta ori de câte ori, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea uneia dintre părți este amenințată”.

Acest articol - diferit de cel mai cunoscut dintre toate, articolul 5, care prevede că un atac asupra unui membru este un atac împotriva tuturor - a fost invocat de șapte ori de la înființarea NATO.

Ultima oară a fost chiar în luna februarie 2022, după invazia Rusiei în Ucraina, când Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, România și Slovacia l-au folosit pentru a organiza mai multe reuniuni.

Statele membre nu sunt obligate să acționeze în cazul în care articolul 4 este invocat, deși deliberările ar putea duce la o decizie de a întreprinde o acțiune comună a NATO.

Ministerul Apărării a anunțat joi că a găsit un crater de la o presupusă dronă care ar fi explodat la impact, în județul Tulcea, în apropiere de granița cu Ucraina.

Rămășițele au fost descoperite la trei kilometri vest de satul Plauru, care se află peste Dunăre de portul ucrainean Ismail.

„Atacurile hidoase ale Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina au avut din nou consecințe grave pe teritoriul României”, a scris ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, pe X (Twitter).

„Cerem Rusiei să oprească aceste crime de război”, a menționat oficialul român, după cel de-al patrulea incident de pe teritoriul României.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG