Linkuri accesibilitate

O nouă dronă rusească a căzut în România. MApN: Am descoperit un crater „cu posibilă explozie la impact”


Fragmente dintr-o dronă explodată pe malul românesc al Dunării, în luna septembrie, recuperate de Europa Liberă.
Fragmente dintr-o dronă explodată pe malul românesc al Dunării, în luna septembrie, recuperate de Europa Liberă.

Rusia a atacat din nou porturile ucrainene de pe Dunăre. Zeci de drone kamikaze au fost distruse de apărarea aeriană a Ucrainei în noaptea de miercuri spre joi. Ministerul român al Apărării a anunțat că a descoperit un crater la 3 kilometri de localitatea Plauru, în Tulcea.

Ministerul român al Apărării a anunțat joi dimineață că o nouă dronă kamikaze a Rusiei a fost descoperită în România, după un nou bombardament rusesc asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, în regiunea Odesa.

MApN menționează că rămășițele au fost descoperite după atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene, din noaptea de miercuri spre joi, de către echipele din teren.

Militarii români au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetaţie aflată în apropierea malului drept al Braţului Chilia, la aproximativ 3 kilometri vest de localitatea Plauru, în județul Tulcea.

Drona rusească ajunsă pe 12 octombrie pe teritoriul României este al patrulea incident cunoscut de la începutul lunii septembrie.
Drona rusească ajunsă pe 12 octombrie pe teritoriul României este al patrulea incident cunoscut de la începutul lunii septembrie.

Craterul are un diamteru de 4 metri și o adâncime de 1,5 metri, iar în momentul când a fost descoperit bucăți din dronă încă fumegau, potrivit G4Media.

„Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliţie Aeriană şi a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, începând cu ora 23:20, cu privire la zonele specifice din judeţele Tulcea şi Galaţi”, spune ministerul.

MApN afirmă că „starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01:40, în data de 12 octombrie”.

„În jurul orei 5:00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetaţie aflată în apropierea malului drept al Braţului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru. Au fost luate măsuri de securizare a zonei şi au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor şi desfăşurarea investigaţiilor, conform procedurilor”, mai spune ministerul român.

MApN a precizat că va continua misiunile de monitorizare a spaţiului aerian şi de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri.

„Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre”, se menționează în comunicat.

„Aceste atacuri sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situaţia generată de aceste atacuri”, a mai transmis instituţia.

Acesta este cel de-al patrulea incident confirmat de autoritățile române în ceea ce privește dronele rusești ajunse pe teritoriul României.

O femeie rănită în Odesa

Forţele aeriene ucrainene au declarat că 28 din cele 33 de drone Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii au fost doborâte, adăugând că sistemele de apărare aeriană au fost în funcţiune în cel puţin şase regiuni ucrainene.

Oficialii ucraineni citați de Reuters au anunțat joi dimineață că atacul rusesc a provocat pagube pe ruta din regiunea Odesa vitală pentru exporturi.

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat că infrastructura portuară şi clădiri rezidenţiale au fost avariate în atacul de peste noapte din districtul Izmail, unde se află porturile ucrainene de pe Dunăre.

Incendiile provocate de atac au fost stinse, iar oficialul ucrainean a precizat că o femeie a fost spitalizată cu arsuri.

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra infrastructurii portuare de la jumătatea lunii iulie, când a renunţat la acordul mediat de ONU care permitea trecerea în siguranţă a transporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

Articol scris cu ajutorul relatărilor News.ro.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG