Linkuri accesibilitate

Oficial NATO: Republica Moldova nu va fi lăsată singură, în cazul în care Rusia şi-ar îndrepta trupele într-acolo


Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, și ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu.
Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, și ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu.

Moldova va fi ajutată, în cazul în care Rusia ar avea planuri de atac asupra țării, a spus adjunctul secretarului general al NATO. Mircea Geoană a precizat că în acest moment nu există astfel de amenințări. Oficialii de la Chișinău le cer liderilor UE să nu lase aderarea la voia Moscovei

Republica Moldova nu va fi lăsată singură, în cazul în care ar fi atacată de Federaţia Rusă, a asigurat, luni seara, adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu la ProTV Chişinău, conform News.ro.

El a explicat însă că în cazul Republicii Modova nu se poate activa celebrul articol 5 al Tratatului alianţei occidentale, care spune că un atac asupra unui membru presupune o reacţie colectivă din partea celorlalţi membri, deoarece țara nu este membră NATO.

Oficialul alianței a explicat însă că există şi alte mijloace de a ajuta Moldova, în special ajutor pe cale bilaterală din partea aliaţilor, aşa cum se aplică şi în cazul Ucrainei.

„Putem ajuta şi noi, şi UE, şi în plan bilateral, aliaţi şi parteneri, să ajutăm Republica Moldova să fie mult mai robustă şi să aibă capacitatea să se protejeze”, a afirmat Geoană.

El a subliniat că este importantă inclusiv aderarea la UE, pentru că şi Uniunea Europeană are o componentă de securitate în cadrul tratatelor care o definesc.

Ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a cerut o cale clară de aderare atunci când Bruxellesul va dezvălui luna viitoare planurile de extindere, în ciuda temerilor că aderarea ar putea antrena blocul într-un conflict înghețat cu Rusia, vechi de zeci de ani.

Nicu Popescu a insistat că aspirațiile UE ale țării sale nu ar trebui să fie la mila Moscovei, care continuă să sprijine regiunea separatistă Transnistria.

„Totul ar fi mai ușor dacă o țară ca a noastră nu ar avea un conflict separatist - ne afectează securitatea, economia, capacitatea de control la frontieră - are efecte negative masive”, a declarat el într-un interviu pentru Politico.

Susținută de Kremlin, Transnistria, o regiune situată de-a lungul graniței Republicii Moldova cu Ucraina, funcționează ca un stat nerecunoscut de la căderea URSS,.

„Teritoriul care este controlat de guvernul nostru de la Chișinău poate adera la UE indiferent de ceea ce se întâmplă la est de noi, iar asta include situația din jurul Transnistriei”, a spus ministrul.

În ceea ce privește Transnistria, Mircea Geoană a mai spus că cel puţin deocamdată nu există de ameninţări din partea Federaţiei Ruse la adresa Moldovei.

Oficialul NATO a recunoscut că a existat un plan al ruşilor să ajungă şi să facă joncţiunea cu Transnistria, ca să prindă Ucraina ca într-o menghină, venind către Odesa în sud, prin Tiraspol, şi din Belarus în nord.

„Vreau să dau un semnal de linişte şi de calm aici, în Republica Moldova. Azi, nu vedem resurse militare capabile din partea Federaţiei Ruse să facă acest lucru şi pentru că Ucraina îşi face treaba foarte, foarte bine, şi cu sprijinul nostru”, a punctat Mircea Geoană.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG