Linkuri accesibilitate

România cumpără 200 de rachete Patriot de peste un miliard de euro printr-un program NATO


Agenția NATO pentru achiziții a semnat un contract de achiziționare în comun a 1.000 de rachete Patriot pentru dotarea Germaniei, Ţărilor de Jos, României şi Spaniei.

Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NSPA) a atribuit un contract către Compania COMLOG / Germania, pentru fabricarea rachetelor în Europa, care vor fi omologate printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) de către Guvernul Statelor Unite ale Americii.

În cadrul acestei achiziții multinaționale consolidate, care utilizează principiile Inițiativei Europene de Apărare Aeriană ESSI (European Sky Shield Initiative), România va achiziționa 200 de rachete PAC-2 GEM-T, anunță ministerul român al Apărării Naționale.

Parlamentul român și-a dat deja acordul pentru participarea la programul comun de achiziții.

Costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale armatei române este de 1,09 miliarde de euro fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb și servicii conexe.

„Această achiziție demonstrează că Alianța are soluții adecvate și adaptate situației de securitate cu care ne confruntăm în estul Europei, odată cu declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Consider că acest proiect este un succes, un model de cooperare între aliați, și un exemplu de dezvoltare a capacităților de producție pentru apărare care merită replicat la nivelul Europei”, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

El spune că România va continua demersurile pentru achiziția de echipamente militare și muniții de ultimă generație.

Sistemul Patriot este cea mai recentă și mai scumpă completare a Armatei Române, procurată în 2017 pentru aproximativ 3,9 miliarde de dolari. Include șapte sisteme noi de apărare aeriană Patriot, împreună cu 56 de rachete PAC-2 GEM-T.

Costul unitar maxim este de aproximativ 5,4 milioane de euro fără TVA, cu un cost total estimat al pachetului de aproximativ 1 milion de euro fără TVA.

Primul sistem Patriot a fost livrat Forțelor Aeriene Române în 2020, scrie Euractiv.

În timpul exercițiului PATRIOT SPARK 23 din noiembrie, sistemul a suferit primele trageri reale în poligonul Capu Midia.

Scopul exercițiului a fost „validarea și verificarea funcționării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT furnizat în 2020, precum și pregătirea pentru creșterea capacității operaționale”, informa la acea vreme Ministerului Apărării.

PAC-2 GEM-T este un model la scară completă al rachetei Patriot Advanced Capability-2 (PAC-2) Guidance Enhanced Missile + (GEM +), un interceptor cu combustibil solid, lansat la sol, cu o singură etapă, conceput pentru a distruge rachetele balistice tactice, rachete de croazieră sau aeronave cu un focos convențional puternic exploziv.

Cu o viteză maximă de peste 3.500 mph, funcționează între 2,4 și 32 de kilometri altitudine și o autonomie de peste 96 de kilometri.

Patriot PAC-2 GEM +, cu un focos îmbunătățit și un sistem de achiziție și urmărire a rachetelor, a fost construit de Raytheon și a intrat în serviciu în 2002. A fost folosit în timpul operațiunii de eliberare a Irakului, care a avut loc între 20 martie și 1 mai 2003.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG