Linkuri accesibilitate

NATO promite Ucrainei noi sisteme de apărare antiaeriană


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunțând rezultatele discuțiilor de la Consiliul NATO - Ucraina, de vineri, 19 aprilie.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunțând rezultatele discuțiilor de la Consiliul NATO - Ucraina, de vineri, 19 aprilie.

NATO a găsit mai multe sisteme de apărare antiaeriană care pot fi livrate Ucrainei, a anunțat vineri, 19 aprilie, secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg. Anunțul a venit după reuniunea de urgentă a Consiliului NATO - Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la Bruxelles că Aliații au convenit să trimită noi ajutoare militare Ucrainei, inclusiv baterii de rachete Patriot, și se așteaptă la anunțuri oficiale din partea statelor membre NATO în curând.

'„În plus faţă de sistemele Patriot, există alte arme pe care aliaţii le pot livra, printre care SAMP/T (n.r. sistem francez de apărare). Alți aliați nu au sisteme disponibile, însă au promis să contribuie financiar pentru a le achiziţiona pentru Ucraina'”, a explicat șeful NATO la finalul Consiliului NATO - Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut într-o intervenție video Aliaților să trimită urgent în țara invadată de Rusia șapte sisteme de apărare aeriană, arme și muniție.

Zelenski a spus că în primele trei luni ale acestui an, Rusia a atacat Ucraina cu peste 1.200 de rachete și a lansat peste 8.000 de bombe asupra orașelor și infrastructurii energetice.

După reuniunea NATO - Ucraina, premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că Varșovia nu poate să trimită Ucrainei nici măcar o parte dintre sistemele de apărare antiaeriană Patriot pe care le deține.

„Toţi înţeleg că trebuie să ne protejăm propriul nostru spaţiu aerian, inclusiv de incidentele legate de rachetele ruseşti”, a explicat premierul Donald Tusk, într-o declarație pentru presa poloneză.

Liderul de la Varșovia a adăugat că în săptămânile următoare, "s-ar putea decide soarta războiului" din Ucraina.

Vineri seara, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a anunţat că Guvernul de la Haga va livra Ucrainei un ajutor în valoare de peste 200 de milioane de euro pentru apărarea antiaeriană şi muniţii de artilerie.

Săptămâna trecută, Germania a promis să livreze Ucrainei o a treia baterie de rachete Patriot din stocurile Bundeswehr.

Secretaul general al NATO, precum și liderii Ucrainei așteaptă votul de sâmbătă noapte din Congresul Statelor Unite.

Congresmenii vor decide dacă SUA ajută Ucraina cu un nou pachet militar și financiar de aproape 61 de miliarde de dolari.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG