Linkuri accesibilitate

NATO cere Rusiei să respecte tratatul privind controlul armelor nucleare


Consiliul Atlanticului de Nord cere Rusiei să-și respecte obligațiile asumate prin Tratatul New START, semnat în februarie 2021, privind controlul armelor nucleare de pe teritoriul său.
Consiliul Atlanticului de Nord cere Rusiei să-și respecte obligațiile asumate prin Tratatul New START, semnat în februarie 2021, privind controlul armelor nucleare de pe teritoriul său.

Consiliul NATO i-a adresat Rusiei un ultimatum privind accesul, potrivit Tratatului New START, la controlul armelor nucleare de pe teritoriul său și constată „cu îngrijorare” că Rusia nu a respectat prevederile, obligatorii din punct de vedere juridic, din Noul Tratat START.

„Aliații NATO sunt de acord că Noul Tratat START contribuie la stabilitatea internațională prin constrângerea forțelor nucleare strategice ruse și americane. Prin urmare, observăm cu îngrijorare că Rusia nu a respectat prevederile obligatorii din punct de vedere juridic din Noul Tratat START”, se spune în declarația adoptată vineri de Consiliul NATO.

Acordul dintre Statele Unite și Federația Rusă, de prelungire a Noului Tratat START cu cinci ani, a fost încheiat în februarie 2021. „Cu toate acestea, nerespectarea Rusiei subminează viabilitatea Noului Tratat START”. spun Aliații NATO.

Refuzul Rusiei de a convoca o sesiune a Comisiei Consultative Bilaterale (BCC) și de a permite activitățile de inspecție ale SUA pe teritoriul său, din august 2022, împiedică Statele Unite să își exercite drepturile conferite prin tratat și subminează capacitatea SUA de a verifica dacă Rusia respectă prevederile tratatatului, se mai spune în document.

„Aliații NATO continuă să vadă controlul eficient al armelor ca pe o contribuție esențială la obiectivele noastre de securitate. Noul Tratat START rămâne în interesul securității naționale al tuturor statelor, inclusiv al Aliaților NATO”, spun Aliații.

Ei cer Rusiei să-și îndeplinească obligațiile în temeiul Tratatului prin facilitarea inspecțiilor New START pe teritoriul Rusiei și prin revenirea la participarea la organismul de implementare a Tratatului, CCA.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG