Linkuri accesibilitate

SUA acuză Rusia că încalcă noul tratat START pentru controlul armelor nucleare


 O dronă subacvatică cu propulsie nucleară Poseidon, lansată de Rusia
O dronă subacvatică cu propulsie nucleară Poseidon, lansată de Rusia

Statele Unite au acuzat marți Rusia că a încălcat Noul Tratat START, ultimul pilon major al controlului armelor nucleare după Războiul Rece între cele două țări. Washingtonul spune că Moscova refuză să permită activități de inspecție pe teritoriul său.

Tratatul a intrat în vigoare în 2011 și a fost prelungit în 2021 pentru încă cinci ani. El limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite și Rusia le pot desfășura, precum și desfășurarea de rachete și bombardiere terestre și submarine.

Cele două țări dețin împreună aproximativ 90% din focoasele nucleare ale lumii.

Washingtonul a fost dornic să păstreze tratatul, dar legăturile cu Moscova sunt cele mai proaste din ultimele decenii din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, ceea ce ar putea complica încercările administrației președintelui Joe Biden de a menține și de a ajunge la un acord ulterior.

„Refuzul Rusiei de a facilita activitățile de inspecție împiedică Statele Unite să-și exercite drepturi importante în temeiul tratatului și amenință viabilitatea controlului armelor nucleare ruso-americane”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat în comentarii trimise presei prin e-mail, transmite Reuters.

Liderii comitetelor de securitate națională din Senatul SUA, care trebuie să aprobe tratatele, au declarat că nerespectarea de către Moscova a tratatului va afecta viitoarele pacte privind armele.

„Dar pentru a fi foarte clar, respectarea obligațiilor din Tratatul Noului START va fi esențială pentru examinarea de către Senat a oricărui tratat strategic de control al armelor cu Moscova”, spun senatorii democrați Bob Menendez, Jack Reed și Mark Warner într-o declarație comună.

Menendez prezidează Comisia de Relații Externe a Senatului, Reed Comisia de Servicii Armate a Senatului, iar Warner Comisia de Informații a Senatului.

Moscova a suspendat în august cooperarea cu inspecțiile în temeiul tratatului, dând vina pe restricțiile de călătorie impuse de Washington și aliații săi după ce forțele ruse au invadat vecina Ucraina în februarie anul trecut, dar a declarat că este încă dispusă să respecte prevederile tratatului.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a adăugat că Rusia are o „cale clară” pentru revenirea la conformitate, permițând activități de inspecție și că Washingtonul rămâne pregătit să colaboreze cu Rusia pentru a implementa pe deplin tratatul.

„Noul Tratat START rămâne în interesele securității naționale ale Statelor Unite”, a spus purtătorul de cuvânt.

Discuțiile dintre Moscova și Washington privind reluarea inspecțiilor în cadrul Noului START urmau să aibă loc în noiembrie în Egipt, dar Rusia le-a amânat și niciuna dintre părți nu a stabilit o nouă dată.

Luni, Rusia a declarat Statelor Unite că tratatul ar putea expira în 2026 fără un înlocuitor, deoarece a spus că Washingtonul încearcă să provoace „înfrângere strategică” Moscovei în Ucraina.

Întrebat dacă Moscova ar putea prevedea că nu va exista un tratat de control al armelor nucleare după 2026, ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a spus noii agenții de stat RIA: „Acesta este un scenariu destul de posibil”.

De la invazie, Statele Unite au furnizat Ucrainei asistență de securitate de peste 27 de miliarde de dolari, inclusiv peste 1.600 de sisteme de rachete antiaeriene Stinger, 8.500 de sisteme de rachete antitanc Javelin și 1 milion de cartușe de artilerie de 155 mm.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG