Linkuri accesibilitate

O imagine din satelit arată clădiri distruse, probabile vehicule de apărare antiaeriană Pantsir și un elicopter distrus în Insula Șerpilor, Ucraina, 12 mai 2022.
O imagine din satelit arată clădiri distruse, probabile vehicule de apărare antiaeriană Pantsir și un elicopter distrus în Insula Șerpilor, Ucraina, 12 mai 2022.

Războiul din Ucraina | SUA promite un nou ajutor militar Ucrainei. Rusia abandonează Insula Șerpilor

Rusia încearcă să spargă apărarea din Lîsîceansk, estul Ucrainei, după după ce Severodonețk a fost cucerit. Bombardamente masive au avut loc în ultimele zile.

Principalele informații ale zilei

22:03 30.6.2022

ONU: Rusia ignoră drepturile omului în teritoriile ocupate

Coordonatorul ONU pe probleme umanitare în Ucraina, Osnat Lubrani, transmite, citat de BBC, că există o „ignorare flagrantă” a dreptului internațional umanitar și a drepturilor omului în părți ale țării care nu se mai află sub controlul Kievului.

Lubrani spune că organizațiile de ajutor umanitar nu au putut livra provizii sau să aibă acces în Herson sau Mariupol și nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la trecerea în siguranță pentru a evacua oamenii din Sievierodonețk.

„Depunem toate eforturile pentru a sprijini oamenii ale căror vieți au fost sfâșiate de acest război”, a spus Lubrani în timpul unei conferințe de presă de la Kiev.

21:26 30.6.2022

Ucraina anunță primele sancțiuni împotriva Siriei

Ucraina spune că a introdus un embargo comercial împotriva Siriei și sancțiuni ce vizează mai multe persoane fizice și juridice siriene, scrie BBC.

Măsurile luate de Kiev vin ca urmare a deciziei Siriei de a recunoaște independența celor două republici separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

Într-un comunicat de pe site-ul Ministerului de Externe al Ucrainei, oficialii ucraineni „condamnă cu fermitate” decizia Republicii Arabe Siriene de a recunoaște „așa-numita independență” a „teritoriilor ocupate temporar” din Donețk și Lugansk. Ministerul de Externe ucrainean a numit mișcarea Damascului drept un „act neprietenos” față de Ucraina și o încălcare a principiilor dreptului internațional.

20:45 30.6.2022

Zece morți în urma atacurilor cu rachete de miercuri din Ucraina

Bilanțul morților în urma mai multor atacuri cu rachete de pe teritoriul Ucrainei a ajuns la 10, transmit serviciile locale de urgență.

Dintre cele 10 victime, 6 au murit în orașul Nikolaiev, 2 în regiunea Donețk, o persoană în districtul Izium și o alta în nordul regiunii Sumî din Ucraina.

Alte 6 persoane au fost rănite în urma atacului cu rachete, iar salvatorii continuă să caute cadavrele victimelor în clădirea rezidențială de 5 etaje din Nikolaiev, distrusă de rachetele rusești miercuri, transmite BBC.

20:40 30.6.2022

Rusia a convocat ambasadorul Marii Britanii la Moscova

Rusia a convocat ambasadorul Marii Britanii la Moscova pentru a cere explicații cu privire la remărcile „ofensive” ale premierului britanic, Boris Johnson, la adresa președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Boris Johnson a transmis săptămâna asta că Putin nu ar fi pornit războiul dacă ar fi fost femeie și a descris ofensiva din Ucraina drept „un exemplu perfect de masculinitate toxică”.

Vladimir Putin i-a răspuns premierului britanic, catalogând comentariile acestuia drept „incorecte”. Ministerul de Externe rus a transmis, de asemenea, că „într-o societate politicoasă, e de bun simț să-ți ceri scuze pentru astfel de remărci”, adăugând că afirmațiile lui Boris Johnson fac parte dintr-o „retorică insultătoare și inacceptabilă”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG