Linkuri accesibilitate

O imagine din satelit arată clădiri distruse, probabile vehicule de apărare antiaeriană Pantsir și un elicopter distrus în Insula Șerpilor, Ucraina, 12 mai 2022.
O imagine din satelit arată clădiri distruse, probabile vehicule de apărare antiaeriană Pantsir și un elicopter distrus în Insula Șerpilor, Ucraina, 12 mai 2022.

Războiul din Ucraina | SUA promite un nou ajutor militar Ucrainei. Rusia abandonează Insula Șerpilor

Rusia încearcă să spargă apărarea din Lîsîceansk, estul Ucrainei, după după ce Severodonețk a fost cucerit. Bombardamente masive au avut loc în ultimele zile.

Principalele informații ale zilei

07:35 30.6.2022

Londra crește masiv sprijinul militar pentru Ucraina

Ultima vizită a premierului britanic la Kiev a avut loc pe 17 iunie 2022. Imagine din Capitala Ucrainei cu Boris Johnson.
Ultima vizită a premierului britanic la Kiev a avut loc pe 17 iunie 2022. Imagine din Capitala Ucrainei cu Boris Johnson.

Guvernul britanic a anunţat, miercuri, în cursul summit-ului NATO de la Madrid, că va debloca un miliard de lire sterline (1,16 miliarde de euro) pentru ajutor suplimentar acordat Ucrainei ca răspuns la invazia rusă. Ajutorul va include sisteme de apărare antiaeriană şi drone, relatează AFP, citat de Agerpres.

Aceste noi fonduri vor creşte ajutorul militar britanic pentru Kiev la 2,3 miliarde de lire sterline, a precizat Downing Street, calificând această creştere importantă o „nouă fază'' a sprijinului occidental care urmează să permită armatei ucrainene să lanseze contraofensive.

„În timp ce Putin nu reuşeşte să realizeze câştigurile pe care le plănuise şi la care sperase şi că inutilitatea acestui război devine evidentă pentru toţi, atacurile sale împotriva poporului ucrainean sunt din ce în ce mai barbare'', a declarat premierul britanic Boris Johnson.

„Armele, echipamentele şi pregătirea furnizate de Marea Britanie transformă apărarea Ucrainei împotriva acestui atac. Şi vom continua să sprijinim cu fermitate poporul ucrainean pentru a ne asigura că Putin eşuează în Ucraina'', a adăugat el.

Ajutorul suplimentar oferit include „sisteme sofisticate de apărare antiaeriană, dispozitive aeriene fără pilot, echipamente electronice inovatoare şi mii de echipamente vitale pentru soldaţii ucraineni'', a precizat guvernul.

Londra consideră acest ajutor „un prim pas'' care permite Ucrainei să treacă de la „apărare curajoasă'' împotriva invaziei ruse la „operaţiuni ofensive'' pentru a recâştiga teren.

07:53 30.6.2022

Putin, enervat de deciziile NATO. Rusia amenință că va lua contramăsuri militare

Putin încearcă să amenințe statele care vor să se alăture NATO.
Putin încearcă să amenințe statele care vor să se alăture NATO.

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat miercuri ambiţiile imperiale'' ale NATO, care încearcă, potrivit liderului de la Kremlin, să-şi afirme hegemonia'' prin conflictul ucrainean, relatează AFP și dpa.

Apelul către Ucraina de a continua luptele şi de a refuza negocierile nu face decât să confirme ipoteza noastră că Ucraina şi binele poporului ucrainean nu sunt obiectivul Occidentului şi al NATO, ci un mijloc de a-şi apăra propriile lor interese'', a spus Putin, într-o conferinţă de presă la Aşgabad, capitala turkmenă.

„Ţările lidere din NATO doresc (...) să-şi afirme hegemonia, ambiţiile lor imperiale'', a acuzat el.

Președintele rus Vladimir Putin a negat că Kremlinul este amenințat de aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, dar a spus totuși că Rusia va lua contramăsuri militare.

„Nu există nimic care să ne îngrijoreze în ceea ce privește apartenența suedeză și finlandeză la NATO”, a spus Putin în răspunsurile adresate jurnaliştilor. în timpul unei vizite în Turkmenistan, adăugând că ambele țări ar trebui, totuși, să fie pregătite pentru o reacție rusă.

„Trebuie să înțeleagă clar că anterior nu existau amenințări la adresa lor - dar dacă trupele sunt staționate acolo și infrastructura stabilită, va trebui să răspundem. în consecință și să faceți aceleași amenințări asupra teritoriului de unde vin amenințările la adresa noastră", a spus el, potrivit agenției de presă ruse TASS.

„Totul a fost bine între noi, dar acum va fi o oarecare tensiune – asta este evident, nu există nicio îndoială, nu poate continua altfel”, a continuat Putin. Suedia intenționează să adere la NATO. Cele două țări au decis să renunțe la decenii de neutralitate și să se alăture alianței în urma invaziei Ucrainei de către Rusia. Procesul de aderare a fost inițiat la summit-ul NATO de la Madrid, miercuri. Extinderea alianței de apărare va extinde granița terestră cu Rusia cu peste 1.300 de kilometri.

Putin a subliniat că aderarea Finlandei și Suediei la NATO ar fi destul de diferită față de o eventuală aderare a Ucrainei. Liderul de la Kremlin a negat că Rusia a declanșat schimbarea poziției Finlandei și Suediei cu privire la aderarea la NATO prin opoziția vehementă față de planurile Ucrainei de a adera la alianță.

Putin a acuzat Occidentul. de a încerca să transforme Ucraina într-o „anti-Rusie” pe care o va folosi pentru a destabiliza Rusia și a-i ataca cultura. Acesta nu ar fi cazul Finlandei și Suediei, a adăugat el.

08:25 30.6.2022

Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Siria

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, imagine din iunie 2022.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, imagine din iunie 2022.

Preşedintele ucrainean a anunţat, miercuri seară, încetarea relaţiilor diplomatice cu Siria, după ce regimul de la Damasc a recunoscut independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, susţinute de Moscova din 2014, relatează AFP.

„Nu vor mai exista relaţii între Ucraina şi Siria'', a declarat Zelenski într-un videoclip postat pe Telegram, afirmând că „presiunea pentru sancţiuni'' împotriva Damascului, aliatul Rusiei, „va fi şi mai mare''.

Siria, aliat al Rusiei, a anunţat miercuri că recunoaşte independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din Ucraina, devenind astfel prima ţară străină care face acest lucru.

08:42 30.6.2022

Kievul susține că a distrus un sistem antiaerian rusesc de pe Insula Șerpilor

O imagine din satelit cu Insula Șerpilor, 21 iunie 2022
O imagine din satelit cu Insula Șerpilor, 21 iunie 2022

Armata ucraineană susține că a distrus sistemul rusesc de rachete Panțir aflat pe Insula Șerpilor.

Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei raportează că pe 28 iunie forțele ruse au pierdut 40 de soldați, un sistem de rachete Pantsir S-1 pe Insula Serpilor, două obuziere „Msta-B” și obuzier autopropulsat „Msta-S”, precum și trei unități. de vehicule blindate și alte vehicule pe frontul de sud, potrivit The Kyiv Independent.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG