În timp ce NATO a marcat 70 de ani de existență săptămâna trecută, presa pro-Kremlin s-a simțit evident obligată să atragă atenția audienței sale asupra atrocităților NATO și a naturii sale expansive, ca să nu mai vorbim de promisiunile nerespectate.
Ce atrage în primul rînd atenția cititorului este coordonarea. În limba rusă, instrucțiunile despre ce teme trebuie acoperite, cine trebuie tratat pozitiv, cine trebuie tratat negativ și cine trebuie ignorat, sînt numite temnik. Sistemul a înlocuit învechita abordare reactivă a cenzurii cu o abordare proactivă. Prin urmare, aceeși temă despre promisiunea făcută de NATO Rusiei că nu se va implica în Europa de est a fost publicată în edițiile germană, italiană, franceză și spaniolă ale lui Sputnik. Titlurile sînt și ele grăitoare: „Moscova - vechi și familiar dușman: NATO în criză de credință”, „70 de ani de propagandă, crime, și minciuni - la mulți ani „dragă” NATO!”, „Interesul național - cum l-au înșelat țările NATO pe Gorbaciov”, și „NATO - 70 de ani de eforturi fără rost de a extermina Rusia”.
Nu vă lăsați însă amăgiți. Obiectivul fundamental al acestor articole nu e doar critica la adresa NATO. Este și despre sfera de influență. E despre a pune la îndoială dreptul milioanelor de oameni din Europa de est de ași alege propria cale și despre dreptul acestor țări de a se alătura acelor organizații internaționale la care vor să se alăture. Iar a cultiva vechea temă că „liderii occidentali i-au promis Rusiei că NATO nu se va extinde” înseamnă de fapt a le nega acest drept unor state întregi. Cel mai interesant este că nu au fost făcute niciodată astfel de promisiuni. Gorbaciov însuși a respins astfel de aserțiuni în octombrie 2014, când a spus: „subiectul extinderii NATO nu a fost discutat de loc, și nu a fost adus în discuție în anii aceia”.
O adevărată crème de la crème este tema pro-Kremlin despre cum NATO a declanșat toate războaiele în ultimii 25 de ani. Cu siguranță că autorul acestei aserțiuni nu a auzit despre anumite conflicte din Georgia și Ucraina și nici despre rolul indiscutabil pe care l-a jucat și continuă să-l joace Rusia în aceste conflicte. Lucrurile devin și mai interesante când la sfîrșit mesajul pro-Kremlin spune că NATO este folosită de Statele Unite ca unealtă pentru a înființa o dictatură globală.
Subminarea Georgiei continuă în următoarele cazuri: „Proiectul georgian pentru portul Anaklia e o încercare NATO și a Statelor Unite de a cîștiga un cap de pod în regiunea Mării Negre” iar „Georgia va deveni un protectorat militar al Statelor Unite”. Și aici numitorul comun pare a fi minimalizarea dreptului și a capacității statelor de a fi entități suverane cînd se situează lîngă Rusia.
Nu sînt destui homosexuali
Vechea temă Gayropa a cunoscut o nouă întorsătură de conținut săptămâna trecută, după ce media pro-Kremlin a sugerat că taxele vizelor Schengen pentru bieloruși sînt mai mari din cauză că numărul de homosexli per capita din Bielorusia e foare mic. Dar asta nu e tot - potrivit articolului, o femeie nu e acceptată în UE pentru că nu are boașe. Are sens, nu? Dacă nu, iată o explicație: această temă leagă decădera morală a UE de opoziția democratică bielorusă și în același timp descrie UE ca hăituind Bielorusia.
În realitate, Bielorusia nu are un acord de liberalizare a vizelor cu UE și din cauza asta taxele sînt mai mari. Actualul acord de vize nu conține condiții legate de homosexuali, iar în 2017 bielorușilor li s-au dat 710.000 de vize Schengen, cel mai mare număr din lume.
Cianură în gazele lacrimogene
Deși gazele lacrimogene sînt cu totul neplăcute, pînă acum nu s-a știut că se pot asemui cu parfumul Nina Ricci reîmbuteliat în Russia în ce privește consecințele fatale ale acestuia. Probabil într-o încercare de a reuscita linia de dezinformare „și ei fac asta”, media pro-Kremlin a sugerat că e posibil să se fi găsit cianură în gazele lacrimogene folosite împotriva protestatarilor cu Veste Galbene. Ce se știe cu siguranță e că nu s-a găsit nici urmă de cianură, iar instituțiile pro-Kremlin au mai folosit tema represiunii violente a protestelor și înainte.