Linkuri accesibilitate

O poveste cu șase sexe


„Consiliul Europei vrea să împartă delegația Rusiei în șase sexe”, a informat săptămâna trecută presa de stat din Rusia.

„E o provocare, pentru a obliga delegația rusă să trântească ușa și să se retragă din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei”, li s-a spus telespectatorilor ruși, potrivit Polygraph.

Povestea a confirmat unele din cele mai extravagante părți ale narativului pro-Kremlin despre așa-zisa decădere morală a Europei și a făcut ca instituțiile de presă rusești s-o ia razna.

Știrea despre presupusele șase sexe a urcat „pe locul 3 în topul titlurilor din presa rusă miercuri 9 ianuarie, și a fost cel mai discutat subiect în social media”, a notat Poygraph, citând cifre puse la dispoziție de Mediametrics.ru.

Cu toate astea, povestea a fost prea bună pentru narativul pro-Kremlin.

Adevărul

Sursa acestei povești a fost Piotr Tolstoi, speaker-ul adjunct al Dumei de stat, care are și propriul său program în prime-time la canalul TV de stat Pervîi Kanal.

Dl Tolstoi s-a referit la o scrisoare primită de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), despre care s-a spus că ar fi cerut ca în delegația rusă să fie reprezentate „cel puțin șase sexe”.

Cu toate astea, când scrisoarea a fost făcută publică de oficialitățile APCE, a devenit clar că nu conținea o asemenea instrucțiune.

Conflict de interese? Piotr Tolstoi e atît speaker-ul adjunct al Dumei de Stat, cît și moderatorul unui program de duminică seara la televiziunea de stat Pervîi Kanal
Conflict de interese? Piotr Tolstoi e atît speaker-ul adjunct al Dumei de Stat, cît și moderatorul unui program de duminică seara la televiziunea de stat Pervîi Kanal

Scrisoarea conținea o referință la regulile de procedură APCE, care spun că delegațiile țărilor membre trebuie „să fie compuse în așa fel încît să asigure o reprezentare onestă a partidelor politice” și să „includă membri ai sexului subreprezentat cel puțin în același procentaj ca în parlamentele lor”.

Nu se pomenește nimic acolo despre „șase sexe”.

Dl Tolstoi și-a recunoscut greșeala pe Facebook: „Ieri au făcut o greșeală grosolană despre numărul sexelor”, a scris el. „Mă căiesc. Sigur că nu sînt șase, ci doar două - bărbătesc și femeiesc.”

Apoi a adăugat însă, păstrînd tonul sarcastic inițial, în ceea ce părea a fi o neînțelegere deliberată a diferenței dintre sex și gen: „toți ceilalți indivizi sînt ‘sexe nereprezentate’, gen, și exact la asta se referă scrisoarea de la APCE: ‘la minimum, un membru al sexului nereprezentat numit ca reprezentat’. Rămâne de văzut unde o să-i găsim”.

Al șaselea simț

Polygraph a sugerat că povestea cu șase sau mai multe sexe ar putea fi o reminiscență a unui document APCE diferit, anume o rezoluție din iunie 2018, care prevede că „femeile, minoritățile vizibile, oamenii cu context imigraționist, minoritățile naționale, tinerii, lesbienele, homosexualii, persoanele bisexuale, transgender și intersex și persoanele cu dizabilități rămân subreprezentate în politică la nivel local, regional, național și european.”

Încercînd și el să dea de urma contextului acestei informații incorecte, serviciul rusesc de la BBC a luat legătura cu secretarul de presă al dlui Tolstoi, care a explicat că eroarea s-ar datora pur și simplu unei greșeli de traducere.

În orice caz, povestea a sfîrșit prin a semăna cu o scăpare freudiană, care are la bază fanteziile colective despre Europa ale dlui Tolstoi și ale presei pro-Kremlin. Un al „șaselea simț” al propagandei, cum ar veni.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG