Linkuri accesibilitate

Unele state NATO cer aliaților să ia în considerare trimiterea propriilor soldați în Ucraina


State NATO fac presiuni pentru mobilizarea propriilor trupe în Ucraina.
State NATO fac presiuni pentru mobilizarea propriilor trupe în Ucraina.

Unele state membre NATO cred că aliații ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a trimite propriile trupe în Ucraina, transmit Știrile ProTV.

Cele mai recente comentarii au venit din partea lui Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei. Ea a declarat pentru Financial Times că membrii NATO nu ar trebui să fie îngrijorați de faptul că trimiterea de trupe în Ucraina pentru a antrena soldați ar risca un război mai amplu cu Rusia.

„Există țări care antrenează deja soldați pe teren”, a spus Kallas, precizând că acestea o fac pe propriul risc.

Aliații care antrenează trupe ucrainene o fac în afara Ucrainei. Cu toate acestea, unii oficiali occidentali și ucraineni consideră că antrenarea soldaților ucraineni pe teritoriul ucrainean ar fi mai eficientă, potrivit FT.

Kaja Kallas a declarat că, chiar dacă soldații NATO ar fi atacați de Rusia în timp ce se află în Ucraina, nu s-ar declanșa automat Articolul 5, clauza de apărare colectivă a NATO.

Conform clauzei, un atac împotriva unui membru NATO este un atac împotriva tuturor.

„Nu pot să îmi imaginez că, dacă cineva este rănit acolo, cei care și-au trimis oamenii vor spune «este Articolul 5. Să bombardăm Rusia». Nu așa funcționează lucrurile. Nu este automat. Așa că aceste temeri nu sunt întemeiate”, a spus oficialul estonian.

Premierul estonian Kaja Kallas spune că membrii NATO ar trebui să ia în considerare varianta de a trimite militari proprii în Ucraina.
Premierul estonian Kaja Kallas spune că membrii NATO ar trebui să ia în considerare varianta de a trimite militari proprii în Ucraina.

Estonia, deși este o țară mică, este unul dintre principalii aliați ai Ucrainei și a fost unul dintre cei mai mari susținători ca Ucraina să primească cât mai mult sprijin posibil. Aceasta a avertizat în repetate rânduri că este posibil ca Rusia să atace și alte țări europene.

Comentariile lui Kallas vin după ce alți oficiali din Estonia au sugerat că soldații lor ar putea fi trimiși în Ucraina.

Madis Roll, consilierul pentru securitate națională al președintelui Estoniei, a declarat la începutul acestei luni că guvernul discută „în mod serios" despre posibilitatea de a desfășura trupe estoniene în Ucraina în roluri non-combat.

Franța spune că ar putea fi nevoie de trupe occidentale

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat la începutul acestei luni că Europa ar trebui să ia în considerare trimiterea de trupe pentru a ajuta Ucraina în cazul în care Rusia pătrunde în liniile sale, deoarece „dacă Rusia câștigă în Ucraina, nu va exista securitate în Europa".

Macron a spus în repetate rânduri că ar putea lua în considerare trimiterea de trupe occidentale în Ucraina.

El a spus că ar lua în considerare posibilitatea de a o face „dacă rușii ar străpunge liniile de front, dacă ar exista o cerere ucraineană, ceea ce nu este cazul astăzi”.

„Fără îndoială, am fost prea ezitanți definind limitele acțiunii noastre în fața cuiva care nu mai are niciuna și care este agresorul”, a spus acesta.

Franța, ca și Estonia, a avertizat că Rusia va căuta probabil să atace în alte părți ale Europei dacă nu va fi învinsă în Ucraina.

Ca răspuns la declarațiile lui Macron, Kremlinul a declarat că trimiterea de trupe NATO în Ucraina ar putea duce la extinderea războiului.

Alți aliați, inclusiv Marea Britanie și SUA, au declarat că nu iau în considerare trimiterea propriilor soldați în Ucraina.

Alte țări iau în considerare trimiterea de soldați ca instructori

Ministrul de externe al Poloniei a declarat în martie că prezența forțelor NATO în Ucraina „nu este de neconceput" și a spus că îl apreciază pe Macron pentru că nu a exclus această idee.

La rândul său, premierul lituanian Ingrida Šimonytė a declarat luna aceasta pentru Financial Times că are autoritatea din partea Parlamentului său de a trimite trupe în Ucraina pentru instruire. Ucraina nu a solicitat asta până acum.

Ea a declarat că Rusia ar putea lua în considerare posibilitatea de a răspunde, dar „dacă ne-am gândi doar la răspunsul rusesc, atunci nu am putea trimite nimic. La fiecare a doua săptămână auzi că cineva va fi bombardat nuclear”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG