Linkuri accesibilitate

Noul concept strategic al NATO. Rusia, cea mai mare amenințare directă la adresa securității. Pachet de susținere pentru Ucraina


Liderii NATO, într-o fotografie de familie cu Regele Spaniei Felipe și Regina Letizia, înainte de o cină de gală regală, în timpul summitului NATO de la Madrid - Spania, 28 iunie 2022.
Liderii NATO, într-o fotografie de familie cu Regele Spaniei Felipe și Regina Letizia, înainte de o cină de gală regală, în timpul summitului NATO de la Madrid - Spania, 28 iunie 2022.

​​​​​​​NATO a calificat miercuri Rusia drept cea mai mare „amenințare directă” la adresa securității aliate după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina și a promis că va moderniza forțele armate asediate de la Kiev.

Totodată, NATO a invitat oficial Suedia și Finlanda să se alăture alianței și s-a angajat să consolideze forțele de luptă și de reacție rapidă pe flancul său estic, cel mai apropiat de Rusia, a anunțat miercuri seară secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Întâlnirea șefilor de stat și de guvern NATO de la Madrid, de miercuri, 29 iunie 2022, a aprobat un nou concept strategic pentru Alianță, care stabilește prioritățile, sarcinile de bază și abordările sale pentru următorul deceniu.

Stoltenberg a spus care vor fi deciziile cheie care vor fi luate pentru a transforma Alianța și a-și proteja cetățenii.

Noul concept strategic este „un plan pentru cum să ducă NATO în viitor într-o lume tot mai competitivă și mai periculoasă”, a spus Jens Stoltenberg.

„Liderii vor lua, de asemenea, o decizie istorică de a invita Finlanda și Suedia să devină membre NATO”, a spus Stoltenberg, adăugând că acest lucru a fost posibil prin acordul trilateral încheiat marți între Turcia, Finlanda și Suedia.

Șeful NATO a vorbit de o schimbare fundamentală în descurajarea adversarului și apărarea NATO, precum și de un sprijin puternic pentru Ucraina pe termen lung și o cooperare și mai strânsă cu partenerii.

Conceptul descrie mediul de securitate cu care se confruntă Alianța, reafirmă valorile sale și explică scopul cheie al NATO de a asigura apărarea colectivă a țărilor membre.

Acesta stabilește în continuare cele trei sarcini de bază ale NATO de descurajare și apărare - prevenirea și managementul crizelor - securitatea cooperativă.

Documentul definește Rusia drept „amenințarea cea mai semnificativă și directă” la adresa securității Aliaților, în timp ce se adresează Chinei pentru prima dată și provocărilor pe care le ridică Beijingul față de securitatea, interesele și valorile Aliaților.

Schimbările climatice reprezintă, de asemenea, „o provocare definitorie a timpului nostru”, se mai spune în document.

Conceptul strategic este actualizat aproximativ la fiecare deceniu și este al doilea cel mai important document al NATO. El reafirmă valorile Alianței, oferă o evaluare colectivă a provocărilor de securitate și ghidează activitățile politice și militare ale Alianței.

Versiunea anterioară a fost adoptată la Summitul NATO de la Lisabona din 2010.

De asemenea, președintele american Joe Biden a anunțat desfășurarea de forțe suplimentare SUA pe uscat, aer și pe mare în Europa, de la vest la est, până în România și Polonia, la granița cu Ucraina.

În timp ce cei 30 de lideri naționali NATO se întâlneau la Madrid, forțele ruse au intensificat atacurile în Ucraina, inclusiv lovituri cu rachete asupra regiunii de sud Nicolaev, aproape de liniile frontului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a reiterat liderilor NATO că Kievul are nevoie de mai multe arme și bani, și mai repede, pentru a eroda avantajul uriaș al Rusiei în puterea de foc a artileriei și rachetelor sale.

El a avertizat că ambițiile Kremlinului nu se vor opri la Ucraina.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a lăudat „poziţia clară” a NATO cu privire la Rusia şi a spus că rezultatul summitului a dovedit că NATO „poate lua decizii dificile, dar esenţiale”.

El a adăugat că „o poziție la fel de puternică și activă asupra Ucrainei va ajuta la protejarea securității și stabilității euro-atlantice”.

Kievul și-a exprimat îngrijorarea că Occidentul a întârziat să-i ofere mai mult decât sprijin moral împotriva unei invazii care a devastat orașe, a ucis mii de civili ucraineni și a trimis milioane de oameni în pribegie, peste granițele țării.

Un comunicat al NATO a numit Rusia - până acum „partener strategic” - „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității și stabilității aliaților”, semn de deteriorare abruptă a relațiilor cu Rusia de la invadarea Ucrainei.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat pacea și a modificat grav mediul nostru de securitate”, spune NATO în documentul său strategic, primul din 2010.

„O Ucraină puternică și independentă este vitală pentru stabilitatea zonei euro-atlantice”, se spune în document.

NATO a convenit asupra unui pachet de sprijin menit să modernizeze armata Ucrainei. „Suntem în deplină solidaritate cu guvernul și poporul Ucrainei în apărarea eroică a țării lor.”

„Trimitem un mesaj puternic lui Putin: 'Nu veți câștiga'”, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez, gazda summitului.

Securitatea de la summitul NATO din Madrid, asigurată de 10.000 de polițiști
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:57 0:00


Alianța condusă de SUA a declarat că va desfășura, de asemenea, mai multe „forțe solide pregătite pentru luptă” pe flancul său estic, extinse de la grupuri de luptă existente la unități de dimensiunea unei brigăzi.

De asemenea, Aliații au convenit să lanseze Fondul de inovare al NATO și să stabilească obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră ale NATO.

Declarația integrală a NATO

Noi, șefii de stat și de guvern ai Alianței Nord-Atlantice, ne-am reunit la Madrid, când războiul a revenit pe continentul european. Ne confruntăm cu un moment critic pentru securitatea noastră, pacea și stabilitatea internațională. Suntem împreună în unitate și solidaritate și reafirmăm legătura transatlantică durabilă dintre națiunile noastre.

1. NATO este o Alianță defensivă și nu reprezintă nicio amenințare pentru nicio țară. NATO rămâne fundamentul apărării noastre colective și forumul esențial pentru consultări și decizii de securitate între Aliați. Angajamentul nostru față de Tratatul de la Washington, inclusiv articolul 5, este de fier. În acest mediu de securitate schimbat radical, acest summit marchează o piatră de hotar în consolidarea Alianței noastre și accelerarea adaptării acesteia.

2. Suntem uniți în angajamentul nostru față de democrație, libertatea individuală, drepturile omului și statul de drept. Aderăm la dreptul internațional și la scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite. Ne angajăm să menținem ordinea internațională bazată pe reguli.

3. Condamnăm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în cei mai fermi termeni posibil.

Subminează grav securitatea și stabilitatea internațională. Este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Cruzimea îngrozitoare a Rusiei a provocat suferințe umane imense și deplasări masive, afectând în mod disproporționat femeile și copiii. Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru această catastrofă umanitară. Rusia trebuie să permită acces umanitar sigur, nestingherit și susținut. Aliații lucrează cu părțile interesate relevante din comunitatea internațională pentru a-i trage la răspundere pe toți cei responsabili pentru crime de război, inclusiv violența sexuală legată de conflict. De asemenea, Rusia a exacerbat în mod intenționat o criză alimentară și energetică, care afectează miliarde de oameni din întreaga lume, inclusiv prin acțiunile sale militare.

Aliații lucrează îndeaproape pentru a sprijini eforturile internaționale pentru a permite exporturile de cereale ucrainene și pentru a atenua criza alimentară globală. Vom continua să contracarăm minciunile Rusiei și să respingem retorica sa iresponsabilă.

Rusia trebuie să oprească imediat acest război și să se retragă din Ucraina. Belarus trebuie să-și pună capăt complicității în acest război.

4. Salutăm cu căldură participarea președintelui Zelenski la acest Summit. Suntem în deplină solidaritate cu guvernul și poporul Ucrainei în apărarea eroică a țării lor. Reiterăm sprijinul nostru neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, extinzându-se în apele sale teritoriale. Susținem pe deplin dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare și de a-și alege propriile aranjamente de securitate. Salutăm eforturile tuturor Aliaților implicați în acordarea de sprijin Ucrainei. Îi vom asista în mod adecvat, recunoscând situația lor specifică.

5. Continuăm să ne confruntăm cu amenințări distincte din toate direcțiile strategice. Federația Rusă este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților și la adresa păcii și stabilității în zona euro-atlantică. Terorismul, în toate formele și manifestările sale, continuă să reprezinte o amenințare directă la adresa securității populațiilor noastre și la stabilitatea și prosperitatea internațională. Respingem categoric și condamnăm terorismul în cei mai puternici termeni posibil. Cu hotărâre și solidaritate, Aliații vor continua să contracareze amenințările Rusiei și să răspundă la acțiunile sale ostile și să lupte împotriva terorismului, într-o manieră conformă cu dreptul internațional.

6. Ne confruntăm cu amenințări cibernetice, spațiale și hibride și alte amenințări asimetrice și cu utilizarea rău-intenționată a tehnologiilor emergente și perturbatoare. Ne confruntăm, inclusiv din partea Republicii Populare Chineze, cu o concurență sistemică din partea celor care ne contestă interesele, securitatea și valorile și caută să submineze ordinea internațională bazată pe reguli. Instabilitatea dincolo de granițele noastre contribuie, de asemenea, la migrația neregulată și la traficul de persoane.

În acest context, am luat următoarele decizii:

7. Am aprobat un nou Concept Strategic. Descrie mediul de securitate cu care se confruntă Alianța, reafirmă valorile noastre și explică scopul cheie și cea mai mare responsabilitate a NATO de a asigura apărarea noastră colectivă bazată pe o abordare de 360 de grade. Acesta stabilește în continuare cele trei sarcini de bază ale NATO de descurajare a adversarului și apărare; prevenirea și managementul crizelor; și securitatea cooperativă. În anii următori, ne va ghida munca în spiritul solidarităţii noastre transatlantice.

8. Vom continua și vom intensifica în continuare sprijinul politic și practic pentru partenerul nostru apropiat, Ucraina, deoarece aceasta continuă să își apere suveranitatea și integritatea teritorială împotriva agresiunii ruse. Împreună cu Ucraina, am decis asupra unui pachet consolidat de sprijin. Acest lucru va accelera livrarea de echipamente de apărare neletale, va îmbunătăți apărarea cibernetică și reziliența Ucrainei și va sprijini modernizarea sectorului său de apărare în tranziția sa pentru a consolida

8. Vom continua și vom intensifica în continuare sprijinul politic și practic pentru partenerul nostru apropiat, Ucraina, deoarece aceasta continuă să își apere suveranitatea și integritatea teritorială împotriva agresiunii ruse. Împreună cu Ucraina, am decis asupra unui pachet consolidat de sprijin. Acest lucru va accelera furnizarea de echipamente de apărare neletale, va îmbunătăți apărarea cibernetică și reziliența Ucrainei și va sprijini modernizarea sectorului său de apărare în tranziția sa pentru a consolida interoperabilitatea pe termen lung. Pe termen lung, vom asista Ucraina și vom sprijini eforturile pe calea reconstrucției și reformelor postbelice.

9. Am stabilit o nouă linie de bază pentru postura noastră de descurajare a adversarului și apărare. NATO va continua să ne protejeze populațiile și să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat în orice moment. Ne vom baza pe noua poziție îmbunătățită și ne vom consolida în mod semnificativ descurajarea și apărarea pe termen lung pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor Aliaților. Vom face acest lucru în conformitate cu abordarea noastră de 360 de grade, în domeniile terestre, aeriene, maritime, cibernetice și spațiale și împotriva tuturor amenințărilor și provocărilor. Rolul NATO în lupta împotriva terorismului este o parte integrantă a acestei abordări. Aliații s-au angajat să desfășoare forțe suplimentare robuste, pregătite pentru luptă pe flancul nostru estic, care să fie extinse de la grupurile de luptă existente la unități de dimensiunea brigăzii acolo unde și atunci când este necesar, susținute de întăriri credibile disponibile rapid, echipamente prepoziționate și comandă îmbunătățită și control. Salutăm cooperarea dintre Națiunile-cadru și Națiunile-gazdă în consolidarea forțelor și a comenzii și controlului, inclusiv în stabilirea structurilor la nivel de divizie. Salutăm ofertele inițiale ale Aliaților la noul model de forță al NATO, care va consolida și moderniza Structura de forțe NATO și va asigura resursele noii noastre generații de planuri militare. Vom îmbunătăți exercițiile noastre de apărare colectivă pentru a fi pregătiți pentru operațiuni de mare intensitate și multi-domeniu și pentru a asigura întărirea oricărui Aliat în scurt timp. Toți acești pași vor consolida substanțial descurajarea și apărarea avansată a NATO. Acest lucru va ajuta la prevenirea oricărei agresiuni împotriva teritoriului NATO prin negarea oricărui potențial adversar în atingerea obiectivelor sale.

10. Reziliența este o responsabilitate națională și un angajament colectiv. Ne sporim reziliența, inclusiv prin obiective și planuri de implementare dezvoltate la nivel național, ghidate de obiectivele dezvoltate împreună de Aliați. De asemenea, ne consolidăm securitatea energetică. Vom asigura aprovizionare fiabilă cu energie a forțelor noastre militare. Ne vom accelera adaptarea în toate domeniile, ne vom spori rezistența la amenințările cibernetice și hibride și ne vom consolida interoperabilitatea. Vom folosi instrumentele noastre politice și militare într-o manieră integrată. Am susținut o nouă politică de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară. Ne vom consolida în mod semnificativ apărarea cibernetică printr-o cooperare civil-militară îmbunătățită. Vom extinde, de asemenea, parteneriatul cu industria. Aliații au decis, pe bază voluntară și folosind active naționale, să construiască și să exercite o capacitate virtuală de răspuns rapid cibernetic pentru a răspunde la activitățile cibernetice semnificative rău intenționate.

11. Înființăm un Accelerator de inovare în domeniul apărării și lansăm un Fond de inovare multinațional pentru a reuni guvernele, sectorul privat și mediul academic pentru a consolida avantajul nostru tehnologic. Am susținut o strategie care va asigura livrarea fără probleme a următoarei generații de Sisteme de avertizare și control aeriană (AWACS) și a capabilităților aferente.

12. Schimbările climatice reprezintă o provocare definitorie a timpului nostru, cu un impact profund asupra securității Aliaților. Este un multiplicator de amenințări. Am decis asupra unui obiectiv de reducere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră de către structurile și instalațiile politice și militare ale NATO, menținând în același timp eficiența operațională, militară și a costurilor. Vom integra considerațiile legate de schimbările climatice în toate sarcinile de bază ale NATO.

13. Subliniem centralitatea securității umane și ne asigurăm că principiile securității umane sunt integrate în cele trei sarcini principale ale noastre. Avansăm o agendă solidă pentru femei, pace și securitate și încorporăm perspectivele de gen în NATO.

14. Ne-am întâlnit aici, la Madrid, cu mulți dintre partenerii NATO. Am avut schimburi valoroase cu șefii de stat și de guvern din Australia, Finlanda, Georgia, Japonia, Republica Coreea, Noua Zeelandă, Suedia și Ucraina, precum și cu președintele Consiliului European și cu președintele Comisiei Europene. Am salutat angajamentele cu miniștrii de externe ai Iordaniei și Mauritaniei, precum și cu ministrul apărării din Bosnia și Herțegovina.

15. Ținând cont de nivelul nostru fără precedent de cooperare cu Uniunea Europeană, vom continua să ne consolidăm în continuare parteneriatul strategic într-un spirit de deschidere reciprocă deplină, transparență, complementaritate și respect pentru diferitele mandate ale organizațiilor, autonomie decizională și integritatea instituțională și conform acordului celor două organizații. Hotărârea noastră comună de a răspunde la războiul Rusiei împotriva Ucrainei evidențiază puterea acestui parteneriat unic și esențial. Participarea partenerilor noștri din regiunea Asia-Pacific, alături de alți parteneri, a demonstrat valoarea cooperării noastre în abordarea provocărilor comune de securitate.

16. Ne vom consolida și mai mult parteneriatele, astfel încât acestea să continue să satisfacă interesele atât ale Aliaților, cât și ale partenerilor. Vom discuta despre abordări comune ale provocărilor de securitate globală în care interesele NATO sunt afectate, vom împărtăși perspective printr-un angajament politic mai profund și vom căuta domenii concrete de cooperare pentru a aborda preocupările comune de securitate. Acum vom merge mai departe cu consolidarea angajamentului nostru cu interlocutorii existenți și potențiali dincolo de zona euro-atlantică.

17. Având în vedere mediul de securitate schimbat din Europa, am decis noi măsuri pentru a intensifica sprijinul politic și practic adaptat partenerilor, inclusiv Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova. Vom colabora cu ei pentru a-și construi integritatea și reziliența, pentru a dezvolta capacități și pentru a le susține independența politică. De asemenea, ne vom spori sprijinul pentru consolidarea capacităților pentru partenerii din sud.

18. Reafirmăm angajamentul nostru față de Politica Ușilor Deschise a NATO. Astăzi, am decis să invităm Finlanda și Suedia să devină membre NATO și am convenit să semnăm Protocoalele de Aderare. În orice aderare la Alianță, este de o importanță vitală ca preocupările legitime de securitate ale tuturor Aliaților să fie abordate în mod corespunzător. Salutăm încheierea memorandumului trilateral între Turcia, Finlanda și Suedia în acest sens. Aderarea Finlandei și Suediei le va face mai sigure, NATO mai puternică și zona euro-atlantică mai sigură. Securitatea Finlandei și a Suediei este de o importanță directă pentru Alianță, inclusiv în timpul procesului de aderare.

19. Salutăm progresele considerabile înregistrate în ceea ce privește cheltuielile de apărare ale Aliaților începând cu 2014. În conformitate cu angajamentul nostru din articolul 3 din Tratatul de la Washington, ne vom consolida și mai mult capacitatea individuală și colectivă de a rezista tuturor formelor de atac. Ne reafirmăm angajamentul față de angajamentul de investiții în apărare în întregime. Ne vom baza pe acest angajament și vom decide anul viitor cu privire la angajamentele ulterioare după 2024. Ne vom asigura că deciziile noastre politice beneficiază de resurse adecvate. Ne vom baza pe progresele înregistrate pentru a ne asigura că creșterea cheltuielilor naționale de apărare și finanțarea comună a NATO vor fi proporționale cu provocările unui ordin de securitate mai contestat. Investiția în apărarea și în capacitățile noastre cheie este esențială.

20. Omagiem toate femeile și toți bărbații care continuă să slujească zilnic pentru securitatea noastră colectivă și onorăm pe toți cei care s-au sacrificat pentru a ne menține în siguranță.

21. Ne exprimăm aprecierea pentru ospitalitatea generoasă pe care ne-a oferit-o Regatul Spaniei, la aniversarea a 40 de ani de la aderarea sa la NATO. Așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim din nou, la Vilnius, în 2023.

22. Prin deciziile noastre de astăzi, am stabilit cu fermitate direcția pentru adaptarea continuă a Alianței. NATO rămâne cea mai puternică Alianță din istorie. Prin legăturile noastre și angajamentul nostru reciproc, vom continua să protejăm libertatea și securitatea tuturor Aliaților, precum și valorile noastre democratice comune, acum și pentru generațiile viitoare.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG